VE: Tammsaar, Tiit – põllumajandusminister

Tammsaar astub tagasi

www.DELFI.ee
18. märts 2004 19:12
Tiit Tammsaar
Postimees/Scanpix

Rahvaliitu kuuluv põllumajandusminister Tiit Tammsaar teatas neljapäeval, et astub suure osa riigi vilja julgeolekuvaru kadumise tõttu tagasi.

„Igal ministril on alati nii sisuline kui poliitiline vastutus. Sisuline vastutus on see, et ministeeriumi haldusalas ilmnevad probleemid saaksid võimalikult kiiresti lahendatud,” vahendab Rahvaliit Tammsaare sõnu. „Et vältida olukorda, kus ministeerium võib sattuda tarbetute rünnakute ohvriks ja ei saa seetõttu keskenduda niigi pingelisele igapäevatööle, mis on seotud Euroopa Liitu astumiseks vajaliku seadusandluse ettevalmistamisega, pean õigeks käituda vastavalt euroopalikele demokraatiatraditsioonidele ja tagasi astuda.“

Kolmapäeval vapustas Eesti avalikkust teade, et AS Rakvere Viljasalve direktor Vladimir Semjonovi süül oon kaduma läinud suur osa riigi julgeolekuvaru teraviljast. Põllumajandusministeeriumi pressinõuniku sõnul on kaotsi läinud esialgsetel andmetel 13 000 tonni teravilja ehk ligikaudu kolmandik koguvarust, mis on umbes 40 000 tonni.

Rakvere Viljasalv toimunud riigivara riisumise süüdlaste väljaselgitamiseks on algatatud kriminaalasi. Alanud on inventuurid AS Eesti Viljasalv ülejäänud julgeolekuvaru olemasolu väljaselgitamiseks. Käivitatud on siseaudit. AS Eesti Viljasalv juhataja Ago Soots on esitanud lahkumisavalduse ning koostöös rahandusministriga on välja vahetatud AS Eesti Viljasalv nõukogu.

Semjonov tunnistas esitatud avalduses oma süüd kahju tekitamisel. Semjonov teatas Eesti Viljasalvele vilja kadumisest ette kandes järgmist: “Kannan ette, et seoses omavolilise tegevusega ning oma majandustegevusega vili puudub.” Semjonov mainis vilja kadumise põhjustena ka halvenenud hoiutingimusi.

Tammsaare esimine reaktsioon oli: “Mind valdas jõuetu viha seda lugu kuuldes. Kuidas saab keegi nii nahaalne olla?” Kolmapäeval teatas Tammsaar, et ta tagasiastumist ei kaalu.

Kolmapäeval teatati ASist Rakvere Viljasalv: “Mingeid kommentaare me ei anna, ärge siia enam helistage.”

Peaminister Juhan Parts ei ole avalikkuse ees Tiit Tammsaare rolli kohta kogu riiki vapustanud skandaalis esialgu seisukohta võtnud.

“Kõigepealt peab põllumajandusminister ise endale selgeks tegema, mis on juhtunud,” ütles Parts neljapäeval ajakirjanikele. “Tuleb teha kiired jõulised sammud, et selgitada välja, kelle süül selline asi juhtus. Viljavaru tuleb võimalikult kiiresti taastada,” vahendab BNS peaministri sõnu.

Rahvaliidu juhatus peab Tammsaare sellist otsust riigimehelikuks. Juhatus tegi ministrile ettepaneku oodata tagasiastumisavalduse kirjutamisega laupäevani, mil peaminister Juhan Parts pöördub Eestisse tagasi. Parts viibib praegu Slovakkias ministrite konverentsil.

Keskerakond kavatseb esimesel võimalusel riigi vilja varastamisega seotud Vladimir Semjonovi ja Jüri Semjonovi ning Sergei ja Vassili Karakai oma ridadest välja visata.

Jüri Semjonov (sündinud 1979) on Vladimir Semjonovi (s 1956) poeg. Rakvere Viljasalve direktori asetäitja Sergei Karakai (s 1966) on Vassili Karakai (s 1940) poeg.

Semjonovid ja Karakaid on Eesti Keskerakonna liikmed alates 2001. aasta sügisest ja kuulusid Lääne-Virumaa osakonda. Ükski nimetatud isikutest pole erakonna tegevuses osalenud.

www.DELFI.ee
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.