VE: Törönen, Jorma Antero – Eesti aukonsul Soomes Tamperes

Bagdadis tapeti Eesti aukonsul Soomes


BAGDAD, 22. märts (EPLO) – Esmaspäeval tulistati Bagdadis surnuks kaks Soome ärimeest, kellest üks oli Eesti aukonsul Soomes Jorma Antero Törönen.

Törönen esindas Iraaki külastavas Soome äridelegatsioonis ettevõtet Air-Ix, teatati Eesti Päevalehele Ilta-Sanomatest.

Teine hukkunu oli Ensto müügi- ja turundusjuht Seppo Haapanen.

Soome välisministeeriumi teatel hukkusid Soome äridelegatsiooni kuulunud mehed esmaspäeva hommikul. Ärimehed olid kahekesi teel Iraagi energeetikaministeeriumisse. Esialgsetel andmetel avas tundmatu snaiper soomlaste sõiduki pihta tule.

Törönen ja Haapanen olid esimesed Iraagis tapetud soomlased. Soome suursaadik Süürias Antti Koistinen ütles Reutersile, et ilmselt tulistati juhuslikult. “Esimesed mõtted olid, et see on eksitus, ei oska mingit tulistamise põhjust öelda,” lausus Koistinen.

Soome ärimeeste grupp sõitis Iraaki laupäeval, et elustada vanu ärisuhteid, mis sõja ajal katkesid. Soome välisministeeriumi poliitilise osakonna juhataja Markus Lyra ütles Helsingin Sanomatele, et Soome delegatsioon katkestab Iraagi ringsõidu ning naaseb kodumaale.

Kokku on Eestil Soomes neli aukonsulit, Törönen esindas Eestit Tampere aukonsulaadis.

Aukonsuli ülesanne on oma tegevuspiirkonnas igati kaitsta ja edendada riigi huve. Aukonsuliks nimetatakse asukohariigis ühiskondlikul, majandus-, kultuuri- või muul alal tuntud ja hea mainega isik, kes on suuteline täitma konsulaarasutuse pädevusse kuuluvaid ülesandeid.

1945. aastal sündinud Jorma Antero Törönen oli lõpetanud Tampere Kõrgema Tehnikakooli ehitusinseneri diplomiga. Törönen oli Air-Ix Yhtiöte tegevdirektor ning mitme firma juhatuse liige või esimees. Samuti võttis ta aktiivselt osa Tampere Rotary-klubi tegevusest, mille president ta aastatel 1996-1997 oli.

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.