VE: Keskerakond

 

 

Keskerakonna eurokonverentsi varjutas sisetüli
05.04.2004 00:01Toomas Mattson

«Kõva mees Stalnuhhini Miða, üldse ta ei taha võtta valget viina,» üürgasid Keskerakonna eurokonverentsi delegaadid kooris regilaulu stiilis laupäeval, pärast partei 12-liikmelise europarlamendi nimekirja kinnitamist.

«Miða hoiab praegu Narvas elektri hinda hammastega kinni,» põhjendas lavalt partei meelelahutuse eest hoolitsev Riho Rõõmus, miks asjaosalist ennast kohal ei olnud.

Lisaks Stalnuhhinile said laupäeval Keskerakonnas õnnistuse veel 11 partei pealiinile ja selle juhile Edgar Savisaarele lojaalset parteilast, nende seas on Rõõmust tsiteerides näiteks «Velmani Vova, kes ühiskonda valmis on uueks looma».

Samal teemal:
Edgar Savisaare kõne 
Kommentaar: Savisaar ei saa lahkuda kaotajana 
PILT: Tänane karikatuur

Ain annab molli

Delegaadid said ka teada, et «tänu sellele, et erakonnas Heimar Lenk, on alati pikk meie mängumeeste pink» ning et «kui siia ilma sündis Mart Viisitamm, siis Venemaal vist valmis sai komsomoli BAM». Oma lauluread said ka Enn Eesmaa, Siiri Oviir, Toomas Alatalu, Marika Tuus, Mailis Reps ja Kalle Mihkels. Samuti Ain Seppik, keda kohal polnud. «Ain annab pättidele molli,» hüüdis Rõõmus rahvamassi heakskiidu saatel.

Eurokonverentsi 262 delegaadist andsid platvormile oma õnnistuse 217, vastuhääli polnud, erapooletuks jäid «mässulise» tiiva esindajad Sven Mikser ja Liina Tõnisson.

Partei eurovalimiste platvormi juhtlauseks on «Usume Eestisse Euroopas» ning valimiskampaania lööklauseks «Meie reliikvia on vabadus!».

Platvorm keskendub sotsiaalküsimustele ning käsitleb paljuski Eesti siseasju – näiteks seisab platvormis, et tuleb tõsta eesti keele õpetamise taset muukeelsetes õppeasutustes. Samas leiab Keskerakond, et maksukorraldus peaks ELis jääma riikide endi korraldada, soovitakse astmelist tulumaksu.

Keskerakond toetab ka eelarvepoliitika rangemat järgimist ning stabiilsuspakti nõuetest kinnipidamist, euro kasutuselevõtuga ei soovi erakond kiirustada.

Nimekirja esinumber Vilja Savisaar kinnitas Postimehele, et ei ole veel otsustanud, kas ta valituks osutudes ka tegelikult Brüsselisse läheb. «Aus vastus on, et ma ei ole veel otsustanud. Teen tööd, et meie platvorm rahvani viia,» sõnas ta.

Savisaare eurosõnum

Partei juht Edgar Savisaar nentis oma kõnes, et Euroopa nihkub ikka endiselt vasakule. «Praegused Eesti juhtpoliitikud näivad vaikselt lootvat, et EL muutub Eesti-sarnaseks – teravalt kihistuva elanikkonnaga piirkonnaks, kus seda protsessi filosoofilise rahuga jälgitakse. Meie tulevik ELis sõltub otsustaval määral sellest, kui kiiresti suudame lahti öelda illusioonist, et kogu EL hakkab ajama Eesti parempoolsete kitsarinnalist poliitikat,» ütles Savisaar.

Klõpsa pildil suuremalt vaatamiseks

Keskerakonna juht Edgar Savisaar kinnitas, et käes on aeg otsustada, kas partei tolereerib põhikirja rikkunud liikmete tegevust või mitte.
Foto: Liis Treimann

Ta lisas, et Eesti ei saa Brüsselis palju sõnaõigust. «Aga me tahame seal ka teraselt valvata, et säiliks Eesti riigi iseseisvus, et me väikeste, kuid järjepidevate järeleandmiste tulemusel ei peaks ühel päeval hakkama tantsima võõra pilli järgi,» kinnitas Savisaar.

Tüli paisub üha

Kuigi formaalselt oli laupäeval tegu Keskerakonna eurovalimiste konverentsiga, muutus euroteema teisejärguliseks ja peatähelepanu koondus parteis hõõguvale sisetülile, kus ühel pool on parteijuhi Edgar Savisaare toetajad ja teisel pool Peeter Kreitzbergi, Sven Mikseri ja Liina Tõnissoni esindatav tiib, kes nõuab erakonna demokratiseerimist ning peab Savisaart autoritaarseks ja dialoogivõimetuks.

Edgar Savisaar esines ligi tund aega kestnud ettekandega, milles muu hulgas leidis, et Eestis valitseb parteide kriis, mille üheks põhjuseks on parteide endi siselöömingud.

Savisaar käsitles sisetüli, mis eskaleerus pärast seda, kui Liina Tõnisson esitas keskfraktsiooni salajasel hääletusel kokku lepitud ametliku kandidaadi Enn Eesmaa vastu Riigikogu aseesimeheks Peeter Kreitzbergi, kes otsustas kandideerida hoolimata fraktsiooni teistsugusest otsusest. Kreitzberg osutus ka valituks.

Savisaar süüdistas Tõnissoni ja Kreitzbergi erakonna põhikirja rikkumises, kaaslaste petmises ja nende selja taga intriigide sepitsemises. Juht kurtis ka, et «end Keskerakonna eliidiks pidavate inimeste mõtetes ja püüdlustes on liiga palju Esimest Eestit, kuigi meie hääled tulevad Teisest Eestist».

Edgar Savisaar ei olnud siiski esimene, kes Liina Tõnissoni nime saalis kõlama pani. Enne konverentsi algust kõlas saalis Keskerakonna räpp, mis pärineb veel partei ühtsuse päevilt. Selles on sõnad: «Paljud otsused on lollid / See poliitiline jonn / Lollid seisukohad ümber lükkama peab Tõnisson / Mitte Jaan, nimelt Liina / Tema naisterahvas on / Tarku naisi täis on Keskerakond.»

Vait, vanamutt!

Laulus viidatud Liina Tõnisson võttis konverentsil lühidalt sõna, et Savisaare süüdistustele vastata, nentides, et erakonnas pole koostööd, tolerantsi teiste mõtete suhtes ning et eurojaatajate ja euroeitajate kandideerimine ühes nimekirjas poleks loonud meeskonda.

«Jää vait, vanamutt,» kriiskas üks vanem naisterahvas saalist Tõnissoni kõne ajal, kui too üritas selgitada, miks tema ise, Peeter Kreitzberg ja Sven Mikser just nii käituvad, nagu nad on seda teinud.

Lisaks katkestasid konverentsi delegaadid Tõnissoni korduvalt vilekooriga, vahelehüüetega, kus nõuti mikrofoni väljalülitamist, kõne katkestamist jne. Tõnisson ütles, et jah, ta on vana ja ta läheb ära, kuid mitte veel praegu. Ta iseloomustas olukorda, kus parteijuhi abikaasa on sama partei fraktsiooni esimees, sõnaga «perekonnamängud».

Tõnisson lõpetas oma improviseeritud etteaste soovitusega Edgar Savisaarele: «Kui sinu taga on olnud paljud inimesed, siis ehk võtaksid vahelduseks mõne ka enda kõrvale.»

Mõned pärast Tõnissoni sõna võtnud realiikmed toetasid Savisaart ja iseloomustasid juhtunut väikese grupi intriigitsemisena. «Jätkata ja veel kord jätkata, härra Savisaar!» soovitas üks kõnelenuist. Teine oraator hüüdis, et «tänage jumalat, et Heimar Lenk on olemas, kes teeb Kesknädalat, selle mehe juhtimisel teeme me veel imet».

Valimiskonverentsi lõpetas partei uus ühislaul, mille refrään kõlab: «Keskerakond, Keskerakond / Võid olla sa brünett või blond / Me seltsi oodatud on need / Kes valmis seisma rahva eest.»

Edgar Savisaare kõne täisteksti loe www.postimees.ee

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.