VE: Viru Õlu AS

Nad pruulivad head ja kanget õlu,
mis teebki nad hingelt kauniteks ja
lõbusateks.
Olearius 1646 A.D.

Viru Õlu pruulikojas hoitakse alal põliseid õllevalmistamistraditsioone ja -saladusi, mis on omased vaid Virumaale. Selle tulemusena valmib õlu, mille maitse ja vägi on küpsenud sajandite jooksul. Kuumade paekividega vee, humalate ja linnaste keetmise põhimõte võeti kasutusele 1585. aastal ja see on ka tänapäeval, moderniseeritud kujul, jäänud õlle valmistamise aluseks. Esimene teadaolev õlleeksport toimus üle 500 aasta tagasi – 6 vaati “nii head õlut kui ainult mittesakslased seda valmistavad”. Kuulsus headest õlledest, mis valminud Virumaa linnustes ja mõisates, levis ruttu.

Haljalas keedeti esimene õllevirre 7. juulil 1975.a. ja õlle villimisega tehti algust 7. augustil 1975.a. Esimese aasta jooksul villiti 64 000 dal. õlut. Tootmine sai hoogu ning juba 1976.a. toodeti Haljalas 506 900 dal. õlut. Algul pruuliti üksnes Ziguli õlut, aastail 1975 – 1988 toodeti veel sorte Ziguli eripruul, Riia, Moskva ja Kuldne oder. Juulis 1990 alustati esimese tumeda õlle Palmse pruulimist. 1991.a. kevadel tuli tootmisse heleda õlle Toolse esimene variant ja 1992.a. jõuludeks tume õlu Jõulumees.

02. juulil 1991.a. sai Viru kolhoosi õlletehasest AS Viru Õlu, alates 1992.a. on aktsiaseltsi suuraktsionäriks Taani õlletehas Harboes Bryggeri AS. Veebruaris 1997.a. alustati Harboe’s Bryggeri AS’lt saadud litsentsi alusel Bear Beer’i tootmist. Tegemist oli kange (7.5%) heleda õllega, mis saavutas kiiresti suure populaarsuse Eesti õllesõprade hulgas. Litsentsi andmine oli ka veenvaks tunnustuseks AS Viru Õlu toodangu kvaliteedile. Täna toodame Bear Beer’i ka 10% alkoholisisaldusega.

2001.a. kevadest tegutseb AS Viru Õlu kaubamärgi Frederik all. Alustati uute õllemarkide – Frederik Premium ja Frederik Pilsner tootmist, samuti esimesena Eestis lahja alkohoolse joogi Shandy valmistamist.

Viru Õlu AS koduleheküljelt

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.