VE: Kreitzberg, Peeter – pedagoog ja poliitik

Kreitzberg valmistub Keskist lahkuma

www.DELFI.ee
16. aprill 2004 10:27
Peeter Kreitzberg
Postimees/Scanpix

Keskerakonna juhtivad poliitikuid Peeter Kreitzberg lahkub Keskerakonnast, kui partei Liina Tõnissoni ja Robert Lepiksoni tõepoolest välja viskab ning Edgar Savisaar jätkab erakonna esimehena.

Kreitzberg ütles Delfile, et hülgab Keskerakonna juhul, kui erakonna juhatus Tõnissoni ja Lepiksoni väljaheitmise otsuse kinnitab. Kas selline otsus tuleb, seda ta ennustada ei tahtnud. „Minu erakond on muutunud täiesti prognoosimatuks,” tunnistas ta. „Seda otsust ette ennustada on sama hea kui ilmaennustamine. Nad teevad seda, mida ütleb Savisaar.”

Küll aga ei pea Kreitzberg kuigivõrd tõenäoliseks seda, et Edgar Savisaar partei liidri kohast loobuks. „Tema ei astu sammugi tagasi,” nentis ta.

Keskerakonna infojuht Evelyn Sepp keeldus samuti ennustamast, kas erakonna juhatus Lepiksoni ja Tõnissoni väljaheitmise kinnitab või mitte. „Mul pole alust selle üle spekuleerida. See selgub siis, kui erakonna juhatud on otsuse langetanud,” ütles ta Delfile.

Peeter Kreitzbergi avalduse kommentaariks märkis Sepp, et vastu tahtmist ei saa keegi erakonnas olla. „Kui ta tunneb, et tal pole Keskerakonnaga mingit sidet, siis on tal loomulikult õigus lahkuda,” tähendas ta.

Partei liidri Edgar Savisaare tagasiastumise võimaluse kohta märkis Sepp: ”See oles paljude inimeste ootuste petmine, kui ta astuks tagasi selle pärast, et mõningad inimesed talle selleks survet avaldavad.” Kui erakond vajab uut esimeest, siis teeb sellekohase otsuse erakonna kongress, kes vajaduse korral valib ka uue esimehe.

Ajakirjandus on Kreitzbergi käest mitu korda uurinud, missuguse partei poole ta võiks vaadata, kui tõesti Keskerakonnaga lõpparve teeb. „Praegu ei ole küsimus selles, et me otsiksime soojemat kohta,” selgitas Kreitzberg. „Asi on erakonna siseprobleemides.”

Keskerakonna Lääne-Virumaa piirkonna juhatus otsustas Peeter Kreitzbergi erakonnast mitte välja heita, kuid mõistis hukka selle, et ta rikkus fraktsiooni kodukorda riigikogu aseesimeheks kandideerides.

Piirkonnaorganisatsioonides juba tehtud Tõnissoni ja Lepiksoni Keskerakonnast välja heitmise otsused peab kinnitama veel Keskerakonna juhatus, mis praeguste kavade kohaselt koguneb poolteise nädala pärast.

www.DELFI.ee
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.