VE: toonekured ja põrandaküte

Eesti Energia on hädas toonekurgedega
12.05.2004 08:48PM Online

Rakke vallas Räitsvere külas jättis kurepesa elektriposti otsa vaid kohalike inimeste sekkumine, kes ei andnud järele Eesti Energia töötaja soovile see posti otsast alla lõhkuda, kirjutab Virumaa Teataja.

Eesti Energia töötaja püüdis posti otsast alla lõhkuda kurepesa, millel istus hauduv lind. Pealtnägijate äge sekkumine katkestas lõhkumise, kuid elektrimehed lubasid sügisel ikkagi pesa ära lõhkuda.

Intsidendis osalenud Siiri Kanarbiku sõnul on tegemist uskumatu asjaga. «Viimasel kolmel aastal on see pesa maha tõmmatud, nüüd tahtsid hauduva linnu alt pesa ära lõhkuda. Seekord saime veel asja päästa,» rääkis Kanarbik.

Viimasel aastal on Eesti Energia paigutanud kurepesade vahetusse lähedusse postide otsa pesaalused, lootes, et linnud sinna üle kolivad, Räitsveres midagi sellist tehtud ei ole.

     
REKLAAM  
   
 

Eesti Energia pressiesindaja Riina Vändre ei osanud konkreetset juhtumit selgitada. «Kui lind on juba pesas sees, siis lõhutakse pesa ainult otsese ohu korral,» ütles Vändre ja lisas, et selline käitumine ei ole kindlasti normiks ja intsidenti uuritakse.

Valge Toonekure projektijuht Margus Ots ornitoloogia ühingust oli juhtunust kuuldes jahmunud. «Isegi põhja pool Eestis on praegu toonekurgedel munad pesas,» ütles Ots. «Sellisest asjast tuleb kindlasti teatada keskkonnainspektsiooni.»

Viimastel aastatel on toonekurgede arv Eestis kasvanud 1000 paarilt 4000-le.

Et toonekurg eelistab pesakohana üksiasetsevat pesapuud või korstnat, asusid linnud, kellele muid pesitsuspaiku ei jätkunud, elektripostidele. Nii toimisid oletatavalt pooled Eestis pesitsevatest kurgedest.

Tõsised mured algasid mõne aasta eest, kui selgus, et toonekurgede happelised väljaheited söövitavad alumiiniumjuhtmed kiiresti läbi.

«Algasid katkestused, juhtmed purunesid ja kukkusid alla, kuid seal on ju pinge sees,» rääkis Nikolai Norkko Eesti Energia kohalikust jaotusvõrgust. «Inimesed ise on palunud, et lõhkuge see pesa ära, lihtsalt pahandust on nii palju.»

Statistika näitab, et toonekurgede põhjustatud on keskmiselt üks voolukatkestus nädalas.

Norkko sõnul pandi Virumaale kokku 22 pesakohta nende elektripostide kõrvale, kus pesad asusid.

Virumaa katmine klaasplastist pesarõngastega läks maksma 148.000 krooni. Lääne-Virusse paigaldati 16 pesa, millest kured on omaks võtnud vaid kolm.

Margus Ots ornitoloogia ühingust oli üllatunud, kuuldes nii väheste kurgede ümberasumisest. «Kui me Tartu ümbruses pilootprojektiga alustasime, siis võttis uue pesa omaks seitse lindu kümnest,» rääkis Ots.

Siiani on katsetatud pesaaluste juhtmete isoleerimist, kuid juhtmekatkestusi tuleb jätkuvalt ette ja lisaprobleemiks on kujunenud ka kurepesade raskus.

«Pesa koosneb jämedatest roigastest ja mätastest,» selgitas Margus Ots. «Tavaline pesa võib kaaluda kuni pool tonni ja vanemad korstnate otsa ehitatud pesad, mis on juba meetri kõrgused, isegi tonni.»

Pesad võivad vajuda juhtmetele peale ja on olnud juhtumeid, kus post on pesa raskuse all maha vajunud.

Igal aastal sureb kurepoegi tekkivates elektrilühistes. Paari aasta eest läks märgade ilmadega Lääne-Virumaal üks pesa põlema ja päästeteenistus tõi pesast alla väiksed kurepojad.

Toonekurg on pesapaigatruu lind ja teda harjunud kohast eemale meelitada on ääretult raske. Poolas, mis on suurim toonekurgede pesitsusala, on sellest loobutud ja rõhk on pandud juhtmete isoleerimisele.

Spetsialistide hinnangul võib järgnevatel aastatel Eestiski toonekurgi juurde tulla, sest põllumajandus ei ole eriti aktiivne ja märgalasid on piisavalt.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.