VE: Eesti valik Euroopa Parlamenti

Toomas Hendrik Ilves alustas võidutantsu koos pisitütregaKadri Paas, SLÕL, 14. juuni 2004

Tiina Kõrtsini
HAKKAS TANTSIMA: Sotside esikandidaat Toomas Hendrik Ilves lõi kella üheksa ajal Untsakate saatel võidutantsu lahti, tütreke süles.

Eile õhtul kogunesid erakonnad EP valimistulemusi ootama ja tähistama pealinna kõrtsidesse. «Sotsiaaldemokraatia kohaselt on kõik toidud tasuta,» julgustas sotside juht Ivari Padar mõttekaaslasi peolaua juurde astuma.
 

Sotsiaaldemokraadid kogunesid Euroopa Parlamendi valimiste tulemusi ootama hotelli Radisson SAS kõrtsis Madissoni Leib ja Lust. Loetud minutid enne kella 21 juhatab Ivari Padar ürituse sisse, kutsudes kohalviibijaid sööki ja jooki nautima. Untsakad võtavad laulu üles.

Endine välisminister Toomas Hendrik Ilves, mulgi kuub seljas, võtab ringi tatsava roosa kleidikesega pisitütre sülle ja hakkab teda muusika taktis hüpitama. Lapsele meeldib Untsakate lugu sedavõrd, et ta läheb helitehnika nuppe näppima – kust see pillimäng ikka tuleb -, ema Evelini ja isa Toomas Hendriku tähelepanelik pilk last seiramas.

Andres Tarand istub baarileti taga ja rüüpab õlut. «Teate, lähen varsti ära koju poja valimisstuudiot vaatama. Mis ma siin ikka… Polegi Indrekut teles õieti näinud, mõnda «Teletaipu» olen vaatama juhtunud.» Tarand arvab, et valimis-aktiivsus jäi nii nigelaks eelkõige seetõttu, et eestlane lihtsalt ei kannata, kui teisel hästi läheb. «No mõelge ise! Vahi, kus hakkavad hüvitisi ja palka saama, kus sa sihukesi võid valida!»

Toidulaud on mitmekesine. Söökide juures on sildid, kus kirjas, mida taldrikult leida saab, jookide olemusest peab igaüks ise aru saama. Populaarseim on kell 21 sidrunivesi.

Samal ajal võtab Padar letilt kaks kohvi ning läheb kandikuga läbi erakonnakaaslaste välja valitud laua poole. «Murrame läbi!» hõikab ta kurguhäälel konkurentide valimisloosungit jäljendades.

Reformierakond on peopaigaks valinud Uue tänava Šoti klubi, mille ette on pargitud ohutulesid vilgutav Lexus. Mõni reformierakondlane istub söögikoha hoovis ja vaatab vormel 1 sõitu, siis vahetatakse kanalit ning jälgitakse vutti. Hämaras siseruumis on Raivo Järvi (joob vett) ja Tallinna abilinnapea Peep Aaviksoo, kes eelistab punaveini.

Aaviksoo on veendunud, et tema niikuinii Brüsselisse ei pääse. «Aga Ilves on Euroopas tõepoolest sobiv Eestit esindav kandidaat,» ütleb ta.

Miks valimisaktiivsus nii väikseks jäi? Aaviksoo mõtleb hetke ja arvab, et kogu Euroopa-värk jääb tavainimesele parasjagu kaugeks. «Igaüks mõtleb ju sellele, kuidas katust või aknaraami vahetada, kellelegi ei lähe õieti korda, mis seal kaugel toimub.» Res Publica peopaigas Kolumbus Krisostomuses on kella 19 ajal tühjavõitu. Laudkond erakonna pressiesindaja Siim Männikuga ees-otsas arutab, et tõenäoliselt saadakse ikka kaks kohta ja Urmas Reinsalu ning Eiki Berg on juba sama hästi kui Brüsselis kohal.

Aknaaluse laua äärde on koha võtnud ka juba ammu Reinsalut tundev pensionär Aino, kelle sõnul on mees igati sobiv Eesti esindaja. «Ta ju riigiõiguse spetsialist. Valdab teemat,» on vanaproua uhke.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.