VE: soomustorik – Väätsa hiiglane

Väätsal kasvab hiidseen
29.06.2004PM Online
Väätsa alevikus koolimaja vastas eramu hoovil vanal saarekännul sirgub juba teist nädalat puuseen, mis on nüüd võtnud hiigelmõõtmed, kirjutab Järvamaa Teataja.

Maja elanik Enn Lehtpuu sõnas, et mõõtis hiiglase kübarat alles hommikul (esmaspäeval – toim). «Täna näitas mõõdulint läbimõõduks 66 sentimeetrit, eile oli veel 64,» lausus ta.

Lehtpuu lisas, et nüüd on seene kasv veidi aeglustunud, algul viskas päevas ikka viis sentimeetrit. «Ei tea, kaua see kestab, varsti ei mahu ta enam õue äragi,» kurtis ta muheldes.

Lehtpuu majanaaber Aino Miljan meenutas, et kõige rohkem on seene läbimõõt kosunud ööpäevaga kaheksa sentimeetrit. «Algul me talle tähelepanu ei pööranudki, puuseeni ennegi nähtud,» selgitas ta.

«Aga kasvu suurenedes hakkas hasart tekkima. Ja tipp oli tõesti see, kui ta ööga 43–lt 51–le viskas.»

Evald Miljan lisas seene alla vaadates, et kuigi kübar on laiust hoolega kasvatanud, on jalg peaaegu sama jäme kui nädal tagasi. «Jalg on tal algusest saati pirakas,» märkis ta.

Mis seen see täpselt on, ei osanud Kooli 2 elanikud öelda. «Kutsusin bioloogiaõpetaja ka uudistama, aga et seeneraamatuid ligi polnud, määrata me teda ei osanudki,» sõnas Aino Miljan.

Ilmselt on tegemist parkides ja puiestikes puutüvedel ja kändudel üsna sageli leviva liigi – soomustorikuga. Ainult et selliste hiigelmõõtudeni ta enamasti ei ulatu.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.