VE: Chakmak – ida-rodopi tõugu lammas

Ojulandile kingitud lammas jõudis Eestisse

Tuuli Koch
06.07.2004

Ruut Bulgaarlaste kingitud lammas tekitas välisminister Kristiina Ojulandile raske olukorra

Uudise pilt
Foto: Toomas Volmer

Märtsi alguses, kui lambaid kasvatav Ojuland hakkas Bulgaarias lennukile minema, ootas teda ees Ida-Rodopi tõugu lammas Chakmak, kelle kinkis talle Bulgaaria kolleeg.

Kohe ilmnesid ka probleemid, sest looma uuele kodumaale toimetamiseks peavad täidetud olema veterinaarnõuded, mis võtavad aega mitu kuud. Kuu aja eest jõudis lammas sõiduauto järel olnud treileris siiski Eestisse, kuid Ojulandile läks kingitus koos tolli- ja maakleritasudega maksma üle 6000 krooni.
Ojuland kasvatab koos elukaaslasega pooltsadat lammast, võimas mägilammas on ministri nõuniku Triinu Rajasalu sõnul uues elupaigas juba kohanenud.
Ministrite puhul pole enam kingituste tegemisel rahalisi piiranguid ja nõutav pole ka kinkide arvelevõtmine, kuid peab arvestama, et kingitus ei segaks töös erapooletuks jäämist. Diplomaatiline tava näeb aga ette, et Ojulandil poleks sobinud üsna tülikast kingist loobuda.

Endise peaministri Mart Laari ja Euroopa Komisjoni presidendi Romano Prodi rattasõiduks Pärnus osteti spetsiaalselt jalgrattad, kuid Prodi kinki endaga kaasa ei viinud. Ratas jäi pikaks ajaks Stenbocki hoovi seisma ning valitsuse büroo töötajad sõitsid sellega Toompea lossi ja valitsushoone vahet.
Toonane Laari pressinõunik Priit Põiklik meenutas, et kingid olid sümboolsed ja mitte ebamugavust tekitavad. “Kingiti sepistatud laevu ning muid sarnaseid meeneasju,” tõdes Põiklik.
Põiklik lisas, et üks kink oli siiski erilisem. “Lühikest kasvu Ungari peaminister Viktor Orban sai Laarilt kingiks lahingutooli, millesarnast kasutas Napoleon,” lausus ta. “Seljatoele maaliti vapp Ungari peaministri initsiaalidega ja ajaloolasena soovis Laar selle kingiga viidata otse Napoleonile. Kas Orban ka vihjest aru sai, seda ma ei mäleta.”
President Arnold Rüütlile on peale paari puuhobuse püütud samuti elusloomi kinkida, kuid neid reeglina vastu ei võeta. Rüütel on saanud Vene riigipealt Vladimir Putinilt kingiks kella ja patriarh Aleksius II-lt küünlajalad. Rahvas on presidenti üllatanud ka kampsunite ja käpikutega.

Presidendile karikatuur

Klaipeda 750 aasta juubelil sai Eesti president karikatuuri meenutava maali, kus on kujutatud riigipäid Valdas Adamkust, Vaira Vike-Freibergat, Aleksander Kwasniewskit ja Rüütlit ennast piraatidena, taamal sinine meri uhke purjekaga.
Peaminister Juhan Parts on saanud sagedamini kingiks pilte, keraamikat ja käsitööd, samuti raamatuid ja T-särke.
Vladimir Putin on saanud Türkmenistani valitsejalt kingiks hobuse, Jordaania kuningas Abdullah kinkis talle lausa kolm puhast araabia tõugu hobust. Kuigi suur hobusearmastaja, andis president kõik loomad siiski Moskva hipodroomile.

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.