« Tartu Näituse tn tunnel.JPG

Tartu Näituse tn tunnel.JPG

Pilt on kena … aga lahendus on Tartu kohta enam kui kesine.

Pildil olev lahendus on labane ja lühinägelik nii liiklusskeemi, liiklusohutuse kui ka linna arengu seisukohalt. Jalgratta- ja lapsevankrivaenulik, autojuhtidest rääkimata…

Arvan, et pakutud ristmiku-tunneli-kombinatsioon tekitab probleeme enam kui lahendusest kasu peaks olema, neid lahendada suudab. Tartu saab selle projekti realiseerimisel uue äärmiselt ohtliku ja liiklejale ebamugava ristmiku. Turu ja Riia tänava ristmiku liikluskoormuse vähendamine osutub blufiks (loe: heausksete täitumatuks lootuseks).

Sellist liiklussõlme ei saa lahendada lihtsa aritmeetikaga: X = reguleeritav ristmik + tunnel. Mis mõte on rajada tunnelit kui selle kasutamist piiratakse juba algstaadiumis valgusfoori keelava tulega? Tunnel pole mõeldud heitgaaside kogumiskohaks!

Heade mõtete linn võinuks esmalt korraldada konkursi Näituse-Raudtee tänavaristmiku liiklusssõlme (idee-)lahenduse saamiseks ja alles seejärel projekteerimise- ja ehituspakkumise…

Tartu ostab tunneli kotis. Võiks osta aga sujuva liikluskorralduse ja ohutuse.  Optimaalsem (ja odavam) lahendus oli (ja on ka praegu) otsustajatele lähedal – lausa käeulatuses.

Mõelgem veel… Mis sellest, et otsus juba langetatud – ega praegugi veel hilja pole…

Avo Blankin

Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.