VE: Mont Blanc – Euroopa kõrgeim mäetipp

Euroopa kõrgeim mägi sulab järjest madalamaks
10.08.2004


Mont Blanci tipp ulatub küll endiselt Euroopas kõige kõrgemale, kuid nii kõrge kui aasta eest see enam ei ole.

Liustiku-uurijate kinnitusel on mägi aastaga kahanenud pool meetrit, küündides nüüd 4807,5 meetrini merepinnast. Hullem veel – selgusetuks on muutumas seegi, kus ikkagi asub Mont Blanci kõrgeim tipp.

Nimelt hakkab mitmeharulise mäe seni kõrgeimaks peetud tipp jääma alla 500 meetrit lääne pool olevale naabrile. Kui võtta arvesse kivimkooslust, siis ongi see läänepoolne tipp oma 4792 meetriga kõrgem, kusjuures nimetatud kõrguse otsas on veel 14 meetri jagu jääd. Teine tipp on kõrgeim vaid juhul, kui arvestatakse ka 27,5 meetrit jääd tipus.

Teatmike koostajate ärrituseks on Mont Blanci kõrgus kogu aeg muutunud. 1894. aastal oli selle kõrgus 4807 meetrit, ligi sajand hiljem ehk 1986. aastaks oli lisandunud meeter, 2001. aastal aga küündis Mont Blanc juba 4810,4 meetrini. Eelmiseks sügiseks oli kaotsi läinud 1,95 meetrit. Tollal mõõtmisi teinud uurimisrühma esindaja Pierre Bibollet’ sõnul tuvastati GPS-mõõtmistega veel seegi, et jääst ja lumest koosnev tipp oli 70 sentimeetri võrra kirdesse kaldunud.

Asjatundjate sõnul ei põhjusta Mont Blanci kahanemist mitte niivõrd kliimasoojenemine, kui-võrd pigem tipus lõõtsuv tuul. Bibollet’ sõnul tähendab aga soojem ilm siiski seda, et mäe otsa langev lumi vajub kiiremini kokku. EPL

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.