VE: ümberlõikamine

Esimene ümberlõikamine Tallinna sünagoogis

Väike Jacob on oma vanaisa, kuulsa Jeruusalemma rabi Abraham Koti süles. Pisikese lõikuse toimetab doktor Ðahit, oma ala parim, kes on läbi viinud juba üle 3000 brit mila. Jeruusalemmas baseeruv doktor tuli Eestisse vaid paariks tunniks. Samal päeval lõikas ta ümber veel paar poissi Moskvas ja järgmiseks päevaks oli plaanis 20 lõikust Sotðis! (Faivi Kljutðik)

Tallinna juudi sünagoogis oli möödunud kolmapäeval tähtis päev: üle 60 aasta toimus esimest korda täievereline pisipoisi ümberlõikamise rituaal. Alates sellest riitusest, mida juudid nimetavad brit mila, on poisil kadunud takistused Jumalaga ühenduse saamisel.

Ümberlõikamisi on Eestis tehtud küllaga varemgi – siis aga mitte päris juudi kommete kohaselt beebile, vaid vanematele haiglas ja operatsiooni teel.

Juba kolm lapseootel naist on viimase nädala jooksul Shmuel Kotile lubanud, et kui tuleb poiss, siis sooviksid nad sünagoogis sama kombetalitust läbi viia. Kes teab, ehk hakkab mitte enam pelgalt usklike juutide komme varsti ka Eestis massiliselt levima – USAs on rabi Koti sõnul juba 80 protsenti meestest ümber lõigatud!


Ja siit ta tuleb – hetkel veel nimetu ja ümberlõikamata põnn. Nagu juudi seadus ette näeb: kui poiss on kaheksa päeva vana ja täie tervise juures, siis tuleb asi ära teha! (Faivi Kljutðik)

Õnnelik isa, Eesti pearabi Shmuel Kot oma neljanda lapsega pärast lõikust. Kaks vanemat poissi lõigati Iisraelis, ainsa tütrega seda muret muidugi ei olnud. (Faivi Kljutðik)

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.