VE: Mulgi külaselts avab erakooli

Mulgimaa Lilli külaselts avab erakooli

Anneli Ammas, 30.08.2004

Ruut Kool jätkab kevadel suletud, mullu viiele lapsele haridust andnud Lilli algkooli tegevust.

Uudise pilt
Lilli küla noorimad asukad ja väliseesti lapsed keelelaagris.
Foto: Lilli külaseltsi arhiiv

“Eks see üks hullumeelne ettevõtmine ole,” ütles Lilli külaseltsi Tatsu juht Pille Põllumäe. Veel enne, kui Karksi vallavolikogu otsustas Lilli algkooli lõplikult sulgeda, hakkasid küla eestvedajad erakoolile koolitusluba taotlema.

Lillilt mööda kruusateed 15 kilomeetrit Karksi-Nuias koolis käia oleks algkoolilastele liiga koormav – kell seitse peavad lapsed juba bussipeatuses ootama ning nende koolipäev venib 9-tunniseks. Küla 150 elanikust on 40 pensionärid ning 67 alla 18-aastased lapased ja noored.

“Meie külas on juba traditsiooniliselt paljulapselised pered – 4-5-lapselised on tavalised, aga on ka 5–7-lapselisi peresid,” ütles Põllumäe, kellel endal on neli last. “Olen oma laste peal nn inimkatsed läbi teinud ja tean, et väike kool võib anda lapsele väga hea hariduse.”

Ülehomme on Lilli külast kooli minemas viis või kuus last, lisaks neile on koolieelsesse rühma kirja pandud 13 last. Karksi vald on andnud erakoolile viieks aastaks tasuta rendile senise koolimaja. 15 aastat tagasi taasavatud Lilli algkooli vana maja on kenasti remonditud ning koolis on kolm arvutit.

<SCRIPT language=javascript src=”http://reklaam.www.ee/cgi-bin/rot_fe.fcgi?env=EPL&country=EE-ET&zone=epl11&m=2″> </SCRIPT>

200 000 krooni puudu

Põllumäe tõdes, et kogu summat, mida kooli ületalvepidamiseks vaja, külaseltsil veel koos pole. “Meil on vaja omalt poolt leida 200 000 krooni, millest osa katab laste nn pearaha,” ütles ta. Pearaha on viie lapse peale kokku alla 50 000 krooni aastas.

“Eks see projektipõhine kool saab olema, aga kui tõesti häda käes, peab külarahvas oma taskust õpetajatele palgaraha leidma,” lausus ta. Vald on lubanud kanda poole kommunaalkuludest. Õpilaste kuumaks on 200 krooni, esinaise sõnul ei pruugi vanemad seda maksta ainult rahas. “Võib ka kooli muul moel toetada,” lausus Põllumäe. Lilli kooli lapsed õpivad lisaks tavaainetele ka mulgi keelt ja kultuuri ning põhjalikumalt loodushoidu. Lillil on käima lükatud ka Sookolli kool, mis pakub looduskoolitust mujaltki pärit lastele. Teist suve pidas Lilli külaselts keelelaagrit välismaal elavatele eesti lastele.

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.