VE: van Gogh, Theo – filmirežissöör

Hollandis tapeti filmirežissöör Theo van Gogh
02.11.2004

TheoVanGogh.jpg:  
Theo van Gogh.
Foto: The Associated press

AMSTERDAM, 2. november (AP-EPLO) – Hollandis lasti teisipäeval maha filmirežissöör Theo van Gogh, kes kritiseeris oma filmis ning ajaleheartiklites naiste kohtlemist islamimaades.

Politsei pressiesindaja Elly Florax ütles, et mees lasti maha linnavalitsuse hoone ees Amsterdamis. Mõrvas kahtlustatu võeti mõni aeg pärast tapatööd Amsterdami pargis vahi alla, kahtlusalune ning üks politseiametnik said viga.

Filmirežissööri tapmise motiivi pole teada.

Van Gogh tegi hiljuti filmi, mis kritiseeris islamikultuuri elemente. Samuti kirjutas ta arvamusartikleid islami kohta. Teadaolevalt on mehele pärast filmi linastumist tehtud tapmisähvardusi.

Lühifilm „Alistumine” sai Hollandi moslemikogukonna terava kriitika osaliseks pärast seda, kui Hollandi TV seda augustis näitas. Moslemite hinnangul oli film provokatiivne.

Film oli fiktiivne lugu mosleminaisest, keda sunniti astuma vägivaldsesse abiellu, keda sugulane vägistas ning kes sai jõhkra karistuse abielurikkumise eest. Filmile kirjutas stsenaariumi poliitik, somaalias sündinud Ayaan Hirsi Ali, kes aastate eest loobus islamiusust. Naine on Hollandi parlamendi liige ning on tihti kritiseerinud islami kombeid ja moslemite suutmatust elada Hollandis sarnaselt hollandlastele.

<SCRIPT language=javascript src=”http://reklaam.www.ee/cgi-bin/rot_fe.fcgi?env=EPL&country=EE-ET&zone=epl11&m=2″> </SCRIPT> <SCRIPT language=javascript src=”http://reklaam.www.ee/cgi-bin/rot_fe.fcgi?env=EPL&country=EE-ET&zone=epl12&m=2″> </SCRIPT>

47aastase van Gogh’i järgmine film „06-05” räägib 6. mail 2002 tapetud Hollandi poliitikust Pim Fortuynist, film peaks linastuma detsembris.

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.