VE: Tamm, Hillar – mehaanik, inimõiguslane

Inimõiguste kohus lõpetas eksmehaaniku kohtutee
02.11.2004Marite Uibo, Valgamaalane, reporter

Möödunud aastal pöördus kunagise Valga Külmutusvagunite Depoo mehaanik Hillar Tamm Strasbourgi inimõiguste kohtusse. Hiljuti sai ta kohtust vastuse.

Tamm oli üks neist kunagise depoo töötajaist, kes jäi tänavale pärast ettevõtte korduvalt pankrotistunuks kuulutamist ja lagunemist.

Olnud ka üks nende hulgast, kes 2000. aasta märtsi lõpus depoo töötajate streigi korraldas, alustas mees kohtuteed, mis mullu Euroopa inimõiguste kohtule avalduse esitamiseni jõudis. Põhjendusega, et Eesti riik on rikkunud Euroopa inimõiguste konventsiooniga kehtestatud nelja artiklit.

“Minu üle on peetud ebaõiglast kohut. Mind on koheldud ebainimlikult ja diskrimineerivalt. Kuidas teisiti nimetada minu jooksutamist ja seda virelemist, mida olen pidanud kannatama,” ütles Tamm möödunud aastal Valgamaalasele, kui oli oma käsutusse saanud kolme aasta istungite materjalid nii maa- ja ringkonna- kui riigikohtust.

Strasbourgi läkitatud informatsioon oli 23-leheküljeline. See sisaldas ka arvutust, mille järgi oli ta sunnitud töölt puudumisega jäänud ilma 200 000 kroonist, samas taotles ta Eesti riigilt moraalse kahju korvamist 500 000 krooni ulatuses.

“Minu toimingud on kõik liiva jooksnud. Olen kõigest ilma,” tõdes Tamm Strasbourgist tulnud kirja kommenteerides.

Selles on öeldud, et 28. septembril 2004 konventsiooni artikli 27 alusel moodustatud Euroopa inimõiguste kohtu kolmeliikmeline kohtunike komitee kuulutas vastavalt konventsiooni artiklile 28 Tamme avalduse vastuvõetamatuks, sest see ei vastanud artiklites 34 ja 35 toodud nõuetele.

Kohus leidis, et esitatud materjalidest ei nähtu konventsiooni või selle protokollides toodud õiguste ja vabaduste rikkumist. Otsus on lõplik ega kuulu edasikaebamisele ei inimõiguste kohtusse ega ühelegi teisele organile.

Valga maakohus kuulutas külmutusvagunite depoo pankroti (Valga maksuameti avalduse alusel) välja esimest korda märtsi lõpus 2000. Istungipäeval toimus kohtuhoone ees depoo töötajate streik, mille käigus just sellist otsust nõuti ja ettevõtte taasriigistamist taotleti.

Sama aasta juuni lõpus tühistas Tartu ringkonnakohus Valga maakohtu otsuse. Novembris kuulutas Valga maakohus Eesti Raudtee avalduse alusel välja depoo pankroti teist korda. Sel ajal algas ka Hillar Tamme kolm aastat Eesti pinnal kestnud kohtutee.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.