Wõru Teataja 70 aastat tagasi (oktoober 1934)

Wõru Teataja 70 aastat tagasi (oktoober 1934)

K. Rätsep maadlusinstruktoriks.

Võru maadlusmeister Kaljo Rätsep asub tööle W.S. Liidu juurde maadlusinstruktorina ja algab tööd maal, et viia maadlussporti laiematesse rahvahulkadesse. Kõik maa organisatsioonid, kes soovivad K. Rätsepa instruktoriks saada, esitagu oma sooviavaldused W.S. Liidule. ( W.S.L- Võru spordiliit – A.R.) “Wõru Teataja” nr.113 ; 03.10.1934.a.

Teenijatüdruk sõi elusa konna.

Hiljuti vedasid kihla Krabi vallas Seveli talus elavad sama talu teenijad prl.A.R ja A.M, kusjuures A.R. lubas süüa kõikide nähes elusa konna. Loost kujunes kihlvedu, mille kindlustuseks kumbki pool peremehe kätte panid 15 kr. A.R. otsis kartulipõllult keskmise konna ja asus kõikide nähes seda sööma, millega tuligi kõikide imestuseks toime, võites sellega kihlveo järele 15 krooni. “Wõru Teataja” nr.114 ; 05.10.1934.a.

Sügisõhtud ja Ed. Jaaska kohvik.

Pikemate sügisõhtute tulekuga, mil võrulased ei saa kasutada enam plääshi ega tundu puiestik ja linna lähem ümbrus õhtuti jalutamiseks enam nii mugavana ja kättesaadavana, on suurele osale publikust saanud teiseks koduks Ed.Jaaska kohvik. Hämariku tulekust kuni õhtu kella 10 on siin elu ja liikumist. Tulevad nooremad siia, joovad klaasi teed, kohvi, morssi, hammustavad kõrvale maitsvaid kooke, küpsiseid , mängivad doominot või malet, on rahul ning lõbusad. Tulevad vanemadki, kuulavad mõnusalt raadiot, ja nagu kahjugi, on neil kõigil lahkuda kohvikust, kui kell 10 uksed suletakse.

Uudiseks kohvikusõpradele on Ed.Jaaska oma konditoreis hakanud valmistama shokolaadi korvikesi ja pomme. Neid nõutakse aga sageli rohkem kui suudetakse valmistada. “Wõru Teataja” nr.116 . 10.10.1934.a.

Kogu Võru tantsib.

Üks, kaks ja kolm… paremaga, vasakuga, juurde, seda kuuleme pea igast majast sest Võru valmistub ballideks.

Õpitakse moodsaid tantse. Ei või ju Võrugi Pariisist ja Londonist maha jääda. Võru tantsupubliku õpetamine on koondunud tantsuõpetajate Lusti ,Egelite ja Keermanni kätte. Töö käib gümnaasiumis. Täna algab Egelitel kursus allohvitseride kasiinos. Lähemal ajal loodavad alata jalgpalli klubi “Ilmarine” ja mõned eragrupid. Võru gümnaasiumi vilistlaskogu ball-maskeraad, hooaja esimese ballina kujuneb vist ka tantsu-uudiste demonstratsiooniks. “Wõru Teataja” nr. 117 ; 12.10.1934.a.

Rattur sõitis katkise truubi alla.

Tsooru-Luhametsa 2-se klassi teel asuval katkisel sillatruubil juhtus jalgratturi Aleksander Poolaga õnnetus. Sõites ööpimeduses tundmatut teeotsa, sõitis ta katkise silla alla ja purustas ratta esimese osa, kusjuures ka ise sai kergemaid põrutusi. “Wõru Teataja” nr. 119 ; 17.10.1934.a.

Suur nõudmine tööliste järele. Võru tööbõrs ei saa rahuldada.

Käimasolevatele metsatöödele Vastseliina, Antsla, Roosa ja Sõmerpalu metskondadesse on nõudmine tööliste järele nii suur, et Võru tööbörs ei suuda seda rahuldada. Nelja eelpool nimetatud metskonda vajatakse umbes 200 töömeest. Neile on saadud saata Võrust aga 4 töölist. See on seletatav osalt ka sellega, et töölistel puuduvad perekondlikel põhjustel võimalused kaugemale tööle minna. Ka on takistuseks asjaolu, et paljudel tööotsijatel puuduvad tarvilikud tööriistad Võru metskonda on seni tööle saadetud Võru tööbörsi poolt umbes 20 inimest. Tööbõrsis usutakse, et Võru metskonna nõudeid suudetakse täiel määral rahuldada. Ilmsiks on tulnud aga ka nähteid, et üksikud töölised lihtsalt ei taha metsatöödele minna. Neid töölisi kustutatakse töötute nimekirjast ja nende eest loobub tööbörs hoolitsemast. Wõru Teataja , nr.121 ; 22.10.1934.

Puistati salakütti.

Neljapäeval, 18.oktoobril korraldas Tsooru konstaabel järjekordse salaküttide puistamise. Kõrgepalus elutseva Johannes M. Juurest leiti värsket soku liha, millest osa oli parajasti pajas keemas. Ülekuulamisel M. asja omaks ei võtnud, vaid rääkis, et soku liha talle loomaliha pähe toodud, kuid metsaametniku tõendusel oli M. käinud riigimetsas jahis ja tapnud soku. Läbiotsimisel loata laske-riista ei leitud, kuna ka M. ise polnud loaga laskeriista omanik. Asja kohta koostati protokoll ja nüüd tuleb M-l kohtu ees vastust anda uue karmima jahiseaduse järele. “Wõru Teataja “ nr.122 ; 24.10.1934.a.

Võru seltskondlik kroonika.

Laupäeval maskeraad-ball a´la Pariis. Võru daamid, võib-olla ka härrad tunnevad juba mitu aega mingit elevust, mida nad ise seletavad sellega, et Võru Ühisgümnaasiumi ball-maskeraad on ukse ees; see toimub juba homme õhtul. Mis siis õieti sünnib laupäeva õhtul gümnaasiumis, et sellele tehakse niipalju ettevalmistusi ??

Üllatavat ja uudset sel ballil on igatahes tublisti, nii et raske on isegi sellest kõigest kirjutada. Alakem vast kõigepäält välistest ettevalmistustest ja dekoratsioonest, mille valmistavad vilistlased ise. Ballile tahetakse kõigiti anda Pariisi kuns-tballide ilmet, mida küll Võru publik ja dekoraatorid isegi pole näinud ja kui siis vast ainult kinos. Kogu selle dekoratsiooni saladus on rajatud suurepärastele valgusefektidele: tantsusaal valgustatakse punasest veskist, mujal igalpool liikuvad tuled. Tantsijatele korraldatakse õhupallide võistlus, mille võitja saab auhinnaks pudel vahuviina.

Daamidele ja ka kavaleeridele olgu saladusena kõrva sosistatud, ajal, mil ball kõige hoogsam, valitakse publiku poolt balli kenam naine ja sümpaatsem kavaler. Mõlemad neist saavad väärtuslikke auhindu . Kogu maskeraad–balli sündmustik antakse edasi kohaliku raadio teel. Kohal on ka Tartu bajaanimängija ja fotograaf. “Wõru Teataja” nr.123 ; 26.10.1934.

Vanu lehti sirvis Arthur Ruusmaa

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.