VE: Pienkovsky, Miroslav – ärimees ja metseen

Saksa ärimees kinkis haiglatele aastase vajaduse jagu skalpelle
24.11.2004 07:28PM Online

Saksamaal elav poola päritolu Miroslaw Pienkowsky, kellel on Narvas skalpellitehas, kinkis Eestile skalpellikoguse, millest piisab kõigi haiglate tuleva aasta operatsioonideks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Sotsiaalministeeriumi abiminister Külvar Mand märkis, et ühelt poolt annab see haiglatele firma Trinon skalpellidega töötamise kogemuse, teisalt muudab kingitus kogu meie tervishoiuteenuse paremini kättesaadavaks.

Skalpelliterad on ühekordseks kasutamiseks, käepidemeid saab kasutada korduvalt. Narvas valmistatud terasid on kümnes eri suuruses. Röntgenikiirtega steriliseeriti skalpelle Saksamaal Karlsruhes, kus on loodud vastavad kõrgspetsiifilised tingimused.

Mandi sõnul hakkavad haiglad Trinoni skalpellidega töötama järgmise aasta esimesest jaanuarist. «Nii palju ja nii suuri skalpelle, kui haiglad küsisid, nad ka said,» lausus abiminister.

Firma Trinon on Narvas skalpelliteri tootnud juba kümme aastat. «Meie tehas vastas kõigile Euroopa standarditele juba 1998. aastal,» ütles firma juht Miroslaw Pienkowsky.

Esimese suurkingituse tegi peale skalpellide ka suuõõne-implantaate tootev mees Kuuba, seejärel Kambodþa arstidele. «Seal on ju kohutav vaesus,» märkis Saksamaal Baden-Badenis elav mees.

«Kuidas pole vaesust – kui kardioloog räägib, et detsembris ei saa inimesi vastu võtta, limiit on läbi? Käige haiglates ja vaadake, mis toimub,» lükkas ta ümber väite, nagu ei vaevleks Eesti meditsiin lausvaesuses.

«Ma ei räägi hambaravi erakabinettidest, vaid tavalistest haiglatest. Mul on tuttavaid arste, sellepärast olen kursis. On ju vaesus!»

Hinnanguliselt läheb Eesti haiglatel aastas vaja umbes 100.000 skalpelli.

Heategevuse eest pälvis Miroslaw Pienkowsky sel sügisel Kambodþas kõrge autasu – Sahametrei kuldmedali.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.