VE: Tooming, Moonika – Avinurme-neiu

Eesti esikaunitarid loobusid «Miss Worldil» osalemastKolmapäev. 8. detsember 2004

Nädalavahetusel peetud iludusvõistlusel «Miss World» esindas Eestit siinsel konkursil alles neljanda koha saanud Moonika Tooming. Tegelikult pidanuks maailma kõige kaunima naise tiitlit jahtima hoopis ralliäss Markko Märtini blond pruut Mari Liis Sallo või Vanilla Ninja uusim liige Triinu Kivilaan.
Kirsti Vainküla


KAUNITAR JÄTTIS OSALEMATA: Mari Liis Sallo on siiani Eestit esindanud kahel rahvusvahelisel iludusvõistlusel. Saksamaal peetud konkursil «Top Model Of The World» tõusis ta kolm aastat tagasi seitsmendaks, pärast seda peetud «Miss Hawaiian Tropic» aga edu ei toonud.


KAUNITAR OSALES: Eestis esikolmikust välja jäänud Moonika Tooming «Miss Maailma» 107 kaunitari hulgast esikümnesse ei tõusnud.

Üheteistkümnendat aastat maailmamissi valimisele kaunitare saatnud missindusärimees Raivo Kiisler ei jätnud jonni ka tänavu: nädalavahetusel esindas Hiinas 107 kaunitari seas Eestit muusikaõpetaja Moonika Tooming (23). Samas pärjati Tooming Kiisleri iludusvõistlusel alles neljandaks ja Hiinasse sõitis ta vaid paljude juhuste kokkulangemise tulemusel – nimelt keeldusid kõik kolm temast kaunimat näitsikut ehk «Miss Model Estonia 2004» esikolmik «Miss Worldile» sõitmast.

«Tegelikult on jah nii, et võistlustele oleks pidanud sõitma esikohavõitja või vähemalt esimene printsess. Eesõigus oleks olnud võidutüdrukul Mari Liis Sallol,» nendib Kiisler.

Märtini pruut valis õpingud

Blond Sallo (21), keda avalikkus teab rohkem ralliäss Markko Märtini elukaaslasena, võitis kolm aastat tagasi teise missiärimehe Valeri Kirsi iludusvõistluse «Top Model». Kirss saatis neiu pärast seda Saksamaale võistlusele «Top Model Of The World», kus Sallo võitis 7. koha.

Nüüd aga keeldus Kirsi konkurendi leeri sattunud kaunitar suurejoonelisel konkursil Eesti esindamisest.

Miks?

«Kooli tõttu. Tal on Estonian Business Schoolis viimane aasta, ja kuu aega eemal olla kõige pingsamal ajal ei sobinud talle,» selgitab Kiisler.

See oli aga alles altminekute jada algus.

«Miss Worldile» jättis sõitmata ka esimene printsess Maris Sarv, sest tema hammastele on pandud klambrid.

Teisest printsessist, noorukesest Triinu Kivilaanest oli aga vahepeal saanud ansambli Vanilla Ninja uus liige ning muusikaäri võtab kogu tema aja.

Sestap pidi kalli litsentsi ostnud Kiisler «Miss Worldi» korraldajatelt viimases hädas paluma eriloa, et osaleda võiks esikolmikust välja jäänud iludus.

Kiisler ei salga, et 16 000 krooni maksnud Hiina-reisi tasus Tooming oma taskust.

Äkki loobusid kaunitarid kallist reisist raha pärast?

Selle peale Kiisler ainult naerab.

Sallo ei tahtnud Kiisleri vahendusel iludusvõistluse kohta sõnagi öelda, kuid tema puhul see arvamus ilmselt paika ei pea – kõige rohkem teeniva Eesti sportlase elukaaslasena poleks lennukipileti hind takistuseks saanud.

Aga ülejäänud?

Kiisler kahtleb.

Samas sosistatakse iludusvõistluste kuluaarides juba mõnda aega, et missinduses ei loe ammu enam ehe ilu. Oluline on eelkõige piiga rahakott.

«Päris nii ei saa just öelda, kuid jah, võib tekkida olukord, et üle enda varju hüpata ei saa. Nii lihtne see ei ole, et tulen, olen, võidan ja sõidan,» annab ka Kiisler öeldule kaudselt kinnituse.

Kirss: «Nii ei tohi teha!»

«Kodanik Kirsi puhul pole olnud ega saa ka kunagi olema sellist varianti. Aga mõne mehe puhul on see täiesti tavaline. Võetakse tütarlapsed tänavalt, korraldatakse võistlus, ja kui esikolmik keeldub sõitmast, siis hakkab lugema raha,» kirub iludusvõistlust «Eesti Miss Estonia» korraldav Kirss konkurenti.

Ehkki Kirss enda sõnul ei taha Kiisleriga avalikult kakelda, küsib ta «Miss Worldi» valimise kohta: «Kes oli Moonika? Kes ta sinna saatis? Kas Eestit võib esindada lihtsalt igaüks, kellel raha on?»

Ja vastab samas: «Kiisler saadabki võistlustele need, kes on nõus sõidukulu kinni maksma. See on süsteemiväline piraatprojekt. Kuni toetajaid on, seni ta ka jätkab. Ärge jumala pärast neiu Moonikat süüdistage! Tema on hea töö teinud ja ma kardan, et ka selle kinni maksnud,» täiendab Kirss.

Tema missid osalevad konkureerival maailma esikaunitari valimisel nimega «Miss Universum» ja siiani on seal Eestit esindanud esikolmiku piigad. Kas tollele võistlusele ka järgmisel aastal keegi läheb, Kirss ei ütle. Igal juhul valmistub ta kevadel 18. korda Eesti Miss Estoniat valima.

«Aga kas see on mõttekas olukorras, kui ma korraldan iseendale tubateatrit?» küsib ta samas.

xxx

Repliigi asemel…

Sel ajal kui teised juttu veeretavad, jõuad Sina oma asjaga pärale. Iga-tahes-ja-alati!

Edu Sulle !

 

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.