VE: Kostrõkin, Viktor – ekskomissar

Ekskomissar mõisteti tingimisi vangi
Kriminaal Ida-Viru maakohus mõistis eile kaheaastase tingimusliku vangistuse Kohtla-Järve endisele politseijuhile Viktor Kostrõkinile, kes jäi süüdi kelmuses ja ametiseisundi kuritarvitamises.

Rohkem kui 20 aastat miilitsas ja politseis töötanud ning selle aja jooksul 37 tunnustust pälvinud Viktor Kostrõkin tunnistati eile kriminaalkurjategijaks, kuna ta püüdis varjata enda tehtud avariid ning pettis kindlustusfirmalt raha välja.

Kuigi prokurör küsis Kostrõkinile kahe ja poole aasta pikkust vangistust, mõistis kohus ta riisumissüüdistuses õigeks ning kohtuotsuse lõpuossa jäi vaid kelmuse ning ametiseisundi kuritarvitamise paragrahv. Kohus määras Kostrõkinile kolme aasta pikkuse katseaja ning keelas tal ühe aasta jooksul korrakaitsega seotud ametialadel töötamise.

Kostrõkinile pandi süüks seda, et teinud ametiautoga Mazda 626 purjuspäi avarii, korraldas ta kindlustuspettuse, mille kohaselt vormistati lömmisõidetud autole tagantjärele kaskokindlustus. Selleks esitleti kindlustusfirmale fotot samasugusest autost, millele olid külge kruvitud lömmisõidetud auto numbrid ning sõiduk remonditi kindlustusfirma raha eest.

Peab maksma ligi 80 000

Kohus mõistis Kostrõkinilt Salva Kindlustuse ja Ida politseiprefektuuri kasuks välja kokku rohkem kui 65 000 krooni tekitatud kahju katteks. Samuti peab ta riigile maksma üle 10 000 krooni kaitsjatasu ning 3700 krooni sundraha.

Kohtu all oli ka toona autoremondifirmat pidanud Leonid Nalivaiko, keda süüdistati dokumentide võltsimises ning kuriteole kaasaaitamises. Ka tema mõisteti eile kelmuses süüdi ning määrati talle 7500 krooni suurune rahaline karistus tingimisi kolmeaastase katseajaga. Küll aga peab ta reaalselt riigile tasuma ligi 6000 krooni kaitsjatasu ning 3700 krooni sundraha.

Protsessi jooksul ei tunnistanud kumbki kohtualune end süüdi. Kostrõkini kaitsja väitis, et keegi ei keelanud Kostrõkinil kindlustuslepingut sõlmimast ning et kindlustusfirma raha välja maksis, oli firma enda viga. Pealegi ei läinud raha komissari tasku, vaid ametiauto remondiks.

Tunnistajaid võidakse karistada

Kohtusaalis esinesid kolm tunnistajat, kaks neist politseinikud, kes rääkisid Kostrõkini kasuks ning toetasid tema esitatud versiooni, mille kohaselt komissar ei olnud süüdi. Kohus pidas nende tunnistajate ütlusi ebausaldusväärseteks ning kuna nad andsid eelnevalt allkirja, et on teadlikud kriminaalvastutusest valeütluste andmise eest, edastas kohus prokuratuuri määruse, kus tehakse ettepanek kaaluda nende tunnistajate kriminaalvastutusele võtmist.

Kostrõkin tunnistati kahtlustatavaks 2001. aasta mais ning sama aasta oktoobris esitati talle süüdistus, ent teenistussuhe temaga peatati tänavu kevadel ning suvel ta vallandati põhjendusega, et mees diskrediteeris politseid. Kohtuasi venis tänavu kevadeni, kuni maakohus lasi Kostrõkini vahi alla võtta, kuna kahtlustas, et ta hoiab kohtulikust uurimisest kõrvale. Vahi all viibis Kostrõkin toona 23 päeva.

Küsimusele, kas ta kaebab Ida-Viru maakohtu otsuse ringkonnakohtusse edasi, vastas Kostrõkin eile, et ta ei soovi seda kommenteerida.

ERIK KALDA
Reede, 17.12.2004

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.