VE: Bogens, Anneli – Õpetaja Lauri tiitliga pärjatu

Illuka õpetaja sai väärika preemia
Haridus Üks kolmest Arno Tali sihtkapitali väljaantavast maaõpetajaid väärtustavast Õpetaja Lauri preemiast, mida antakse neile, kes on aktiivsed ka koolivälises tegevuses, tuli tänuvu Illuka põhikooli õpetajale Anneli Bogensile.

Anneli Bogens

Õpetaja Lauri tiitli võitnud Anneli Bogens on teine Ida-Virumaa kooliõpetaja, kes kümne aasta jooksul, mil tiitlit jagatakse, tunnustust on saanud. Bogens ütles, et hea õpetaja olemine ei tähenda mitte ainult oma aine head tundmist, vaid ka aktiivset tegevust väljaspool kooli, head klappi lastega ning maailmaasjadega kursis olemist.

Alustas abituriendina

“Omadusi, mis ühel õpetajal võiksid olla, on palju. Ta peab olema rõõmsameelne, kohusetundlik, koostööaldis, hoolitsetud välimusega, avatud,” vastas Bogens küsimusele, millised omadused peavad olema heal õpetajal.

Juba 1984. aastal, sel ajal abituriendina palgalise pioneerijuhina Jõhvi gümnaasiumis tööd alustanud Bogensi kinnitusel sai just toona lõplikult selgeks tema kauaaegne soov õpetajana töötada. “Kui praegu meenutan oma esimesi aastaid koolitööl, siis tuleb meelde, et tegin palju vigu, mida ma nüüd enam kunagi ei teeks,” tunnistas ta. “Toona ei suhtunud õpetajad minusse mitte kui kolleegi, vaid siiski kui õpilasse ning see tekitas distantsi. Ma ei julgenud neilt midagi küsida. Nii paningi ühe ürituse kuuenda tunni ajale seda kellelegi ütlemata ning pärast oli sellest palju pahandust, kuna selleks tunniks oli planeeritud mitu tähtsat kontrolltööd,” meenutab pärjatud õpetaja.

Inimene, kes elab koolile

Illuka põhikooli direktori Heili Eiche sõnul on Anneli Bogens inimene, kes elab koolile. “Tema pole inimene, kes pärast tundide lõppu koju jookseb. Ta tegeleb lastega ka tundidevälisel ajal ning on väga aktiivne. Pärast vallalehe toimetamisest loobumist selle aasta alguses hakkas ta tegema kooli ajalehte, ta teeb ka kooli kroonikat ning tegeleb noorkotkaste ja kodutütardega. Lisaks põhitööle algklassiõpetajana annab ta koolis majandusõpet, korraldab majandusnädalat ja tegeleb erivajadustega lastega,” loetles Eiche, kes Bogensi kandidatuuri Õpetaja Lauri tiitlile ka üles seadis.

Bogensit oskavad õpetajana hinnata nii direktor, kolleegid kui lapsed. “Just rääkisin tema enda, neljanda klassi õpilastega ning lapsed rääkisid, et selle aasta jooksul tuleb igasuguseid huvitavaid asju teha, sest uuest aastast on neil teine klassijuhataja. Juba sinna klassi minnes tunned ära, et siin lastega tegeldakse,” kiitis Eiche.

Direktori kinnitusel aitab tiitli võitmine tuua kaardile ka Illuka kooli. “Kui kuuldakse, et meil on siin nii tore õpetaja, kes teeb koolis toredaid asju, siis jõuab inimesteni ka info, et on olemas Illuka kool, kus see õpetaja töötab,” lausus ta.

Arno Tali sihtkapital jagab Õpetaja Lauri tiitlit maaõpetajatele juba 1994. aastast. Tiitli eesmärk on tunnustada ja ergutada neid maakoolide õpetajaid, kes on hinnatud aineõpetajad, aktiivsed klassivälises tegevuses ja löövad kaasa kohalikus kultuurielus. Igal aastal saavad tiitli kolm maakoolide õpetajat. 1996. aastal sai selle preemia Kai Kiiver, kes oli valimise hetkel direktori kohusetäitja, vallavolikogu aseesimees ja sotsiaalkomisjoni juht.

Lisaks Anneli Bogensile said sel aastal tiitli Orava põhikooli vene keele ja muusikaõpetaja Maaja Glaser ning Tartumaa Konguta kooli juhataja Liina Tamm.

GERLI ROMANOVITÐ
Teisipäev, 21.12.2004

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.