VE: Viru väljak Virumaale

Virumaa väärib Viru väljakut 23.12.2004 00:01Rein Sikk, peatoimetaja

Samal teemal: Nimetagem Rakvere Keskväljak ümber. VT, 21. dets.

Järgmise aasta kaheksateistkümnendal mail toimub Rakvere uue keskväljaku ristimispidu koos Soome päevade avamisega. Rakvere linnapea ning Soome president kuulutavad ühiselt: “Nüüdsest on selle paiga nimi Viru väljak.”

Eelloetu on kõigest fantaasia, kuid võimalik fantaasia. Nimelt ütles Avo Blankin teisipäevases lehes välja väga suure mõtte. Nimelt – Rakvere uus keskväljak vajab nime. Ja miks ei võiks väljaku nimeks olla Viru väljak.

Paberites seisab väljaku nimena Turu plats, aga turuga pole sel ammugi mingit seost. Pealegi on turuplatse igas teises linnas. Ses nimes võib olla ajalugu, kuid puudub originaalsus.

Keskväljak võiks ju paiga nimi olla ka, aga keskväljakudki on enamikus linnades ning meie särav, eriline ja teistele väljakutele sugugi mitte sarnanev väljak vajaks midagi enamat.

Samas on aeg ja Tallinna kinnisvaraarendajad meile kätte mänginud trumbi nimega Viru väljak. Tallinnas enam ju Viru väljakut pole. Tammsaare pargi kõrval, endise väljaku asemel laiutab täna ju kaubandusmeka nimega Viru keskus.

Ja kus mujal maailmas kui mitte Virumaal peaks asuma Viru väljak.

Samal ajal kui Avo Blankini särav mõte jõudis Virumaa Teataja lugejateni, testisin seda kahes auväärses seltskonnas.

Üheks olid Kadriorgu presidendi vastuvõtule kogunenud maakonnalehtede peatoimetajad. Mõte Viru väljakust Rakveres võeti nende poolt vastu kerge kahinaga, mõnusa muhelusega.

Tõenäoliselt tundis nii mõnigi kolleeg heameelt, et kaubanduspindadega kauneid vaateid kinni ehitav Tallinn saab Viru väljaku Rakverre jõudmisega kerge ninanipsu.

Suuremat elevust tekitas aga Rakvere Viru väljak soomlaste ja Soome sõprade hulgas. Eesti on Soome keeles Viro ja Rakveres on järgmisel aastal sündimas suurejoonelised Soome päevad. Nii kõlaski kohe idee – avage Viru väljak Soome päevade avapidustuste käigus.

Seega – pall on Rakvere linnavalitsuse ja linlaste käes.

Mõtte võib teoks teha, aga võib ka vinduma jätta ning seejärel mõne aasta pärast avastada, et Viru väljak on hoopis mõnes teises Virumaa linnas.

Mina igatahes näen vaimusilmas Rakvere Viru väljaku avapidu, mille käigus muudetakse ka palju kõmu tekitanud mullavall kollaseks, istutades sinna unikaalset umbrohtu, rakvere raibet.

Sest maailmas on vähe linnasid, kes võivad uhkustada omanimelise taimega. Ja seda tasub kindlasti väärtustada.

Viru väljak ja rakvere raibe – kaks võimast sümbolit väärilises paigas. Usun, et hindame ja väärime neid.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.