Eesti Spordileht (6)

spordil.jpg:

Number 6 (108) 9. veebruar 2005

SISU: Arvamused

 

Nool ei anna rahu

Erki Nool ei anna rahu endale ega pöidlahoidjatele. Skeptikutele ka mitte. Oma sportlikust vormist täit ülevaadet omamata, lünklikult harjutanuna teeb ta tulemuse, mis paneb küsima: mis see siis nüüd on? Ise saab suvel juba 35. Nii auväärses eas mitmevõistlejad endast kõrgendatud emotsioonidega rääkima eriti ei pane. Reval Cupil nägime sootuks muud.

Olümpiavõitja sunnib meelde tuletama kordi, mil ta lubas hooaega kergemalt võtta. Harjutas vähem, aga tulemused, ennäe, hoopis paranesid. Ometi ei kõhelnud ta kuu peale saatmast neid, kes soovitasidki väiksemate koormustega piirduda. Ta ilmselt ei saa teistmoodi. Või veel – harjutada vähem ja taotleda kõrgeimat! See poleks tema moodi. Õnneks veendusime Sydney-aastal, et kõva tulemus kaasneb ka vastupidavuse piiri peal žongleerides.

Mis nüüd siis saab? Kõigepealt ei jää muud üle kui Noole Hispaania-tulemused ära oodata, EM on märtsi keskel Madridis. Pärast seda tahab meister kõigepealt ise selgust saada, mis parem, mis halvem. Varume kannatust.

ENool.jpg: Erki Noole keskendumisvõime tulemuslikkuses veendusime üle hulga aja jälle. Rahval tekkis tuttav meeldiv tunne. Toomas Huik

Erki Noole keskendumisvõime tulemuslikkuses veendusime üle hulga aja jälle. Rahval tekkis tuttav meeldiv tunne.TOOMAS HUIK

Uskumatu vend

Veebruari esimene nädalavahetus. Tallinna spordihall. Peetakse seitsmevõistlust. Üks ala järgneb teisele. Erki Nool, mees, kelle kohta keegi täpselt ei tea, on ta nüüd siis sportlaskarjääri lõpetanud või lõpetamas, teeb ühe korraliku tulemuse teise järel.

Ja nii kõlab algul ühe, siis kümne ja lõpuks iga teise pealtvaataja huulilt väljend – uskumatu vend.

On jah, jääb üle vaid tõdeda.

Erki Nool, tema tegevus, väljaütlemised, suhted alaliiduga, kummalised rahaprobleemid on pakkunud kõneainet kogu eesti rahvale. Ja mis seal salata, olen nii mina kui, võin kihla vedada, pea kõik lugejaistki olnud Noolega eriarvamusel, pidanud mõnda tema tegu valeks ja teist ülepaisutatuks.

Kuid siis tuleb võistlus. Silmad säramas ja kaugele kiirgav särts sees, ilmub mees lavale, oma kümne aastaga kujundatud publiku ette, ja viimne kui üks elab talle kaasa.

Kohalviibinud võiksid üles lugeda kümneid nimesid, kellega Nool muidu sõnasõdu peab, kuid staadionil või hallis elavad talle kaasa kõik hääled ja plaksutavad kõik käed. Spordiareenil on kuningas tema ja siin pole midagi vaielda.

Teivashüppes 5.25 ületamine pani nii noored kui vanad püsti kargama. Kiitma. Meenutama. Ja 5.35 peal hakkas kõik uuesti otsast pihta.

Ei saa publik väita, et Nool on vähe pakkunud. Ei saa ka Nool väita, et pealtvaatajad on teda vähe aidanud. Aga vaid nii saabki tipus olla – sajaprotsendilise suhtega.

Tilga tõrva meepotti tilgutasid meie ülejäänud potentsiaalsed parimad, keda juba aastaid Noole mantlipärijaks peetakse, kuid kes ei saa ega saa oluliste sündmuste ajaks end vormi.

«Eestis sünnib sajandis neli mitmevõistlejat, » ütles mitmevõistlustreener Rein Sokk pärast võistlust. Eelmisel sajandil olid need Aleksander Klumberg-Kolmpere, Heino Lipp, Rein Aun ja Erki Nool. Kas uue sajandi esimene täht juba treenib? Arvatavasti – võib-olla oli ta isegi laupäevalpühapäeval pöidlahoidjate seas.

Aga kui Noole juurde tagasi tulla, siis inimesed, kes pakuvad emotsioone, jäävad meelde. Erki Nool on üks neist, kelle tegemisi meenutatakse veel aastate ja aastate pärast. Nagu ütles kolleeg Postimehest – sellepärast ongi tema olümpiavõitja.

KRISTI VAHEMAA, toimetaja

 

NÄDALA TEGIJA: MIKK PAHAPILL

Kaheksast seitse ehk kaks päeva isiklikke rekordeidMikkPahapill.jpg: Mikk Pahapill võistles end kohalikus mastaabis kuulsaks. Aeg on tõsta pilk kõrgemale, vaadata kaugemale. Ott Rammo foto

Mikk Pahapill võistles end kohalikus mastaabis kuulsaks. Aeg on tõsta pilk kõrgemale, vaadata kaugemale. OTT RAMMO foto

Kiita tasub sportlast alati siis, kui ta on võistelnud paremini kui kunagi varem. Mikk Pahapill parandas Reval Hotels Cupil isiklikku rekordit ligi neljasaja punktiga ning lõpetas tippmeeste seltskonnas 5703 punkti ja kuuenda kohaga.

Kui vaadata seitset ala eraldi, püstitas Pahapill isikliku tipptulemuse neist kuuel. Vanad rekordnumbrid jäid püsima vaid teivashüppes.

Pealtvaatajatele pakkus kõige enam aga kahtlemata kõrgushüpe, kus Pahapill ületas ühe kõrguse teise järel. Lõpuks alistus ka 2.10. Hea oli võistlusele kaasa elada, kui valgevene lootuse Andrei Kravtšenko kõrval oma mees pea lõpuni rõõmustamiseks põhjust andis.

Tegelikult mõtleb 21-aastane noormees juba suvele, mil on võimalik saavutada võetud eesmärk – esineda hästi kuni 23-aastaste EMil.

Lihtsalt arvutades – kui seitsmevõistluses on kogutud 5700 punkti, oleks kümnevõistluses täiesti reaalne 7800 punkti.

Pahapill ise niisama kergelt lubadusi jagama ei hakka – suvel tuleb ikkagi kolm ala rohkem teha, igaühes neis oma tõkked ja karid. Aga need ongi spordis ületamiseks ning selleks palju edu. (ESL)

 

EESTI esikümme meeste 7-võistluses:

6374 Erki Nool 07.03.99
6098 Andrei Nazarov 10.02.91
6055 Indrek Kaseorg 01.03.98
5917 Tiit Pahker 13.02.83
5869 Tõnu Kaukis 13.02.83
5703 Mikk Pahapill 06.02. 05
5654 Tiit Pohl 20.02.82
5637 Madis Kallas 03.02.02
5609 Indrek Turi 16.02.03
5594 Aivo Normak 30.01.00

 

6. NÄDAL

JALGPALL

Tallinna FC Flora ja Moskva Torpeedo sõlmisid lepingu, millega Moskva klubi omandas kaitsja Enar Jäägeri (pildil) mängijaõigused. Jääger allkirjastas Torpeedoga kolmeaastase lepingu.

Mart Poomi koduklubi Sunderland viigistas Inglismaal Coca-Cola Football League’is Wolverhampton Wanderersiga 1:1, Poom ei mänginud.

JALGRATTASPORT

Etoile de Besseges’ velotuuril Lõuna-Prantsusmaal sai Jaan Kirsipuu (Credit Agricole) esimesel etapil 129., teisel 2., kolmandal 95., neljandal 3. ja viiendal 2. koha. Kokkuvõttes kuulus Kirsipuule 92. koht, aktiivsemate ratturite arvestuses oli eestlane teine.

Katari velotuuril sai Erki Pütsep (Ag2r) kokkuvõttes 30. koha.

JÄÄHOKI

Eesti klubide koondis mängis Lätis Ogres Balti karikavõistluste viimasel osaturniiril, kus kaotas Poola klubile Gdansk 2:8, Ogrele 1:3 ja võitis lisaajal Leedu klubi Elektrenai 7:6.

JÄÄPALL

Eesti koondis kaotas Kaasanis MM-võistluste B-divisjonis Valgevenele 5:18, Kanadale 0:18, Hollandile 1:9 ja Ungarile 2:10 ning lõpetas põhiturniiri viimase kohaga. 10.-11. koha mängus võideti Ungari 3:2.

JÄÄPURJETAMINE

Eesti meistrivõistlustel Orissaare lähistel krooniti DNklassis meistriks Vaiko Vooremaa ja klassis Ice Optimist Terje Lepik.

KABE

Eesti meeste 50. meistrivõistlused rahvusvahelises kabes võitis Raido Värik (pildil), järgnesid Kaido Leesmann ja Kenneth Karp.

Eesti naiste 33. meistrivõistlused rahvusvahelises kabes võitis Piret Viirma, järgnesid Darja Dmitrenko ja Kaari Vainonen.

KERGEJÕUSTIK

Erki Noole Reval Hotels Cupi võitis peoperemees Nool 6070 punktiga, järgnesid Andrei Kravtšenko (Valgevene) 5929, Chiel Warners (Holland) 5858, Dmitri Ivanov (Venemaa) 5844, Roman Šebrle (Tšehhimaa) 5765 ja Mikk Pahapill (Eesti) 5703 punktiga.

Pikamaajooksja Peeter Vennikas sai Soomes Lohja 12 tunni jooksul kolmanda koha, läbides selle ajaga 133 km ja 699 meetrit.

KORVPALL

Ühispanga korvpalli meistriliiga jaanuari parimaks mängijaks valiti Rakvere Palliklubi ääremängija Priit Lokutsievski.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.