VE: Taska, Kris – filmi- ja telemees

Draamateater palkas direktoriks Kris Taska

Kirsti Vainküla, SLÕL, 23. veebruar 2005


PROOVIB TEATRI JUHTIMIST: Seitse aastat Kanal 2 juhtinud ning kolm filmi («Nimed marmortahvlil», «Täna öösel me ei maga» ja täna esilinastuv «Röövlirahnu Martin») vändanud Kris Taska seisab nüüd Draamateatri eesotsas.

Filmi- ja telemehest Kris Taskast sai Draamateatri direktor. Sellega jätkub Eesti teatrite tava, mille järgi teatrijuhi abikaasa töötab samas näitlejana.
Draamateatri töötajaskond kutsuti eile keset päeva teatrisaali, kus juhatus neile teatri uut majandusjuhti ehk direktorit Kris Taskat tutvustas.

«Minu meelest oli meeldiv kohtumine,» hindab täna ametisse asuv Taska.

«See koht on mulle uus,» nendib teatrijuht napilt. Lisades, et esimese asjana viib ta end kurssi teatri rahalise seisuga.

Kuidas mõjub direktoristaatus samas teatris töötava abikaasa Maria Avdjuško karjäärile, ei taha Taska öelda. Viidates, et ta pole veel tööle asunud.

Et järjekordset teatrit hakkab juhtima seal töötava näitleja abikaasa, on teatri sihtasutuse nõukogu esimehe Margus Allikmaa sõnul Eestis lausa tavaks: «Mõelge, kui palju on Eestis selliseid teatreid! See on traditsiooni jätkamine.»

Enamikus teatrites on asi tõepoolest nii. Linnateatri peanäitejuht Elmo Nüganen juhib ka oma kaasat Anne Reemanni, Endla pealavastaja Tiit Palu aga Piret Laurimaad. Rakvere teatris on koguni kaks paari – peanäitejuht Üllar Saaremäe ja Tiina Mälberg ning direktor Indrek Saar ja Ülle Lichtfeldt. Ugala paar on teatrijuht Peeter Tammearu ja Triinu Meriste, uues teatris NO99 aga juht Tiit Ojasoo ja kunstnik Ene-Liis Semper.

«Ma parem ei kommenteeriks. See on selline teema, et ükskõik, mida vastan, ei jätaks see head muljet. Teater on peen mehhanism,» on kõik, mida Avdjuško mehe direktoriks saamise kohta ütleb.

Allikmaa põhjendab Taska palkamist veel ka sellega, et teatri tehnilise juhi ametikoht oli tühi. «Mõtlesime, et Taskal on olnud loominguliselt õnnestunud projektid. Need on küll filmiprojektid, kuid mis siis. Ju tal siis on oskus loomeinimestega ühises rütmis mõelda, jäädes ise mäned?eriks. Selle põhjal tegime ettepaneku ja ta oli nõus,» räägib Allikmaa.

Konkurssi direktori leidmiseks ei korraldatud. «Konkursse on loomeilmas tehtud küll. Need pole tulemust andnud. Ja meil oli vaja inimest, kelle veregrupp [peanäitejuht] Priit Pedajasega sobiks,» põhjendab Allikmaa ning tõrjub üksiti riigikontrolli hiljutisest auditist johtuva väite Draamateatri halva majandusseisu kohta: «See ei ole õige! Kulud on kontrolli all. Aasta lõppes hea tulemusega. Numbriline pool on hästi korras, kuid tõsi, paberid mitte.»

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.