VE: Kennan, George – Külma Sõja aegse poliitika arhitekt

Külma Sõja aegne diplomaat George F. Kennan
10:32 18.03.2005

Uudise pilt

WASHINGTON, 18. märts (Reuters-EPLO) – Kõrge USA diplomaat ja ajaloolane, 1928. aastal Tallinnas USA saatkonnas töötanud George F. Kennan, kes oli pärast II maailmasõda oluline Külma Sõja aegse poliitika arhitekt, suri neljapäeval 101 aasta vanusena.

Kennan suri oma kodus Princetonis New Jersey osariigis.

Kennan oli üks olulisim USA diplomaat, kes pani paika Läänemaailma poliitika Nõukogude Liidu diktaatori Jossif Stalini suhtes.

Kui ta töötas USA saatkonnas Moskvas 1946. aasta veebruaris ning oli gripis, siis vastas ta Washingtoni järelepärimistele, andes suuliselt edasi 5542sõnalise raporti, mida paljud on nimetanud kõige mõjukamaks telegrammiks USA välisteenistuse ajaloos. See telegramm pani paika, kuidas Lääs peaks käituma tuleva vastasseisuga Nõukogude Liiduga.

1947. aasta juulis kirjutas Kennan väga mõjuka artikli välispoliitikast, kasutades pseudonüümi X ning pannes sellega paika poliitika, kuidas ohjeldada N-Liidu laienemist. 
<SCRIPT language=javascript src=”http://reklaam.www.ee/cgi-bin/rot_fe.fcgi?env=EPL&country=EE-ET&zone=epl11&m=2″> </SCRIPT> <SCRIPT language=javascript src=”http://reklaam.www.ee/cgi-bin/rot_fe.fcgi?env=EPL&country=EE-ET&zone=epl12&m=2″> </SCRIPT>

Kennan nägi ette, et USA sõjaaegne liitlane püüdis laiendada oma mõju Lääne arvelt – tema nägemuses soovis kommunistlik suurriik „täita iga sopi ja prao, mis võimalik, ja haarata võimu maailmas”.

Mees leidis, et USA peaks rakendama „pikaajalist, kannatlikku, kuid jõulist ja tähelepanelikku ohjeldamist” Nõukogude Liidu suhtes.

Enne II maailmasõda oli Kennan oluline diplomaat USA saatkondades Saksamaal, Eestis ja Baltimaades. 1928. aastal saadeti ta missioonile Tallinnas asuvasse USA saatkonda, 1929. aastal aga oli ta saatkonna kolmas sekretär Riias ning vastutas nii Eesti kui Baltimaade asjade eest. 1933. aastal läks ta teenima Moskvasse.

Eesti Päevaleht Online
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.