VE: naiste topeltgeenid

 
Naistel on meestest enam kui 1000 geeni rohkem, mis muudab naisterahvad paljudele haigustele vähem vastuvõtlikeks. Foto: repro

Topeltgeenid kaitsevaid naisi haiguste eest
18.03.2005 17:15PM Online

Naised on meestest geneetiliselt mitmekesisemad ning see kaitseb neid paljude haiguste eest, paljastas X-kromosoomi analüüs.

Teadlased kirjutavad teadusajakirjas Nature , et kahe X-kromosoomi koopiaga emastel imetajatel on vaid ühe X- ja Y-kromosoomiga isastest isenditest enam geene, vahendab BBC.

X-kromosoomi topelthulk tähendab muuhulgas seda, et naised on paljude haiguste eest meestest paremini kaitstud.

Kui X-kromosoomis leidub tervelt 1098 geeni, siis väiksemas Y-kromosoomis neid vaid 78.

See tähendab, et naistel on meestest enam kui 1000 geeni rohkem.

Selle kompenseerimiseks lülitab naise organism igas rakus paikneva ühe X-kromosoomi välja.

Umbes 15 protsenti naise topeltgeenidest jäävad aga uurijate kinnitusel siiski aktiivseteks.

Lisaks on veel umbes 10 protsenti sellistest geenidest aeg-ajalt aktiivsed ja siis jälle välja lülitatud, mis muudab naised geneetiliselt meestest märksa mitmekesisemaks.

Projekti juhtinud Mark Ross selgitas, et kuna X-kromosoomiga on seotud enam kui 300 inimestel esinevat tervisehäda, on mehed neile vastuvõtlikumad, kuna neil puudub kompenseeriv geenikoopia.

Kuigi varugeenide puudumine tähendab meeste jaoks, et neil on näiteks suurem tõenäosus vaimselt alaarenenuna ilmale tulla, esineb meeste seas ka geniaalseid inimesi enam.

Kui keskmine intelligentsustase on naistel ja meestel võrdne, avaldub meestel lihtsalt sagedamini selle näitaja ekstreemseid vorme.

New Scientisti teatel on see põhjustatud tõigast, et kui mehel juba kord on X-kromosoomis väga head intelligentsusgeenid, siis ei saa teise X-kromosoomi keskpärased geenid neid summutada.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.