VE: Jaapan

Koizumi palus Jaapani mineviku pärast andeks

09:12 22.04.2005

Uudise pilt

JAKARTA, 22. aprill (Reuters-EPLO) – Jaapani peaminister Junichiro Koizumi palus reedel andeks „suure kahju ja kannatuste” eest, mida Jaapan II maailmasõja ajal põhjustas, ilmselt püüdis ta nii parandada suhteid Hiinaga.

Koizumi palus vabandust Jakartas 100 Aasia ja Aafrika riigi, sealhulgas Hiina presidendi Hu Jintao ees rahvusvahelisel tippkohtumisel peetud kõnes. Ilmselt peaks ta lähipäevadel Huga kohtuma.

Jaapani välisminister sõnas, et suhete parandamise kõnelused Hiinaga toimuvad ilmselt reedel, kuid Jaapani valitsusallikas leidis, et see on ebatõenäoline. Ametnikud püüavad korraldada kohtumise laupäeval või hiljem, ütles allikas.

„Minevikus põhjustas Jaapan oma koloniaalvõimu ja agressiooniga suurt kahju ja kannatusi paljude riikide inimestele, eriti aga Aasia riikides,” ütles Koizumi Aasia-Aafrika tippkohtumise avamisel.

„Jaapan tunnistab neid ajaloolisi fakte alandlikkusega,” ütles ta, lisades, et jaapanlased peavad meeles sügavat kahetsust ja südamlikku vabandust. 

Hiina ja Jaapani suhted on praegu halvimad pärast seda, kui nad 1972. aastal suhted normaliseerisid. Hiinas on viimasel kolme nädalavahetusel tuhanded inimesed protesteerinud Jaapani ajalooõpikute vastu, mis nende hinnangul peseb puhtaks riigi sõja-aja ajaloo ning on Tokyo kampaaniaks alalise koha saamiseks ÜRO julgeolekunõukogus.

Eesti Päevaleht Online
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.