VE: Google – internetivärav

Google hakkab uudiseid kvaliteedi järgi reastama
02.05.2005 14:33PM Online

Internetivärav Google kavatseb oluliselt uudisteotsingu tulemusi parandada ning hakkab neid tulevikus järjestama ka kvaliteedi, mitte vaid asjassepuutuvuse ning kuupäeva põhjal, kirjutab New Scientist.

Google.JPG:

Maailma internetiotsingu lipulaev Google ei kavatse loorberitele puhkama jääda. Nüüd soovitakse senisest tõhusamaks muuta veebist uudiste otsimist. Foto: AP

Ambitsioonikas plaan selgub ettevõtte USAs ning mujal maailmas registreeritud patendist.

Praegu pakub Google’i süsteem otsingutulemustena välja tuhandeid tabamusi, ent need järjestatakse vaid asjassepuutuvuse ja kuupäeva põhjal.

See tähendab, et otsingusõna «Iraak» sisestades võivad kõige olulisemad ja värskemad CNNi või BBC sõnumid esilehelt välja jääda ning kasutaja ei pruugi nendeni jõudagi.

Google kavatseb luua andmebaasi, mis võrdleb maailma uudisteallikate usaldusväärsust ning järjestab kuvatavad otsingutulemused uudse valemi põhjal.

Andmebaasi loomiseks jälgitakse pidevalt erinevates uudisteportaalidest avaldatavate sõnumite hulka, pikkust ja muid olulisi näitajaid.

Muuhulgas võetakse arvesse uudisteallika töötajate arv, selle veebilehe külastatavus ning sealt uudiseid lugevate erinevate riikide kodanike hulk.

Patendiandmetest ilmneb, et sama süsteemi on võimalik lisaks uudistele kasutada ka muude otsingutulemuste reastamiseks.

Nii võivad näiteks müügi- ja teenusepakkumised tulevikus arvutikasutaja ette ilmuda hinnapakkumisest ja ettevõtte mainest sõltuvas järjestuses.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.