VE: Rasmussen, Anders Fogh – Taani peaminister

Taani peaminister: mõistan otsust mitte sõita 9. mail Moskvasse
03.05.2005 00:01Aleksei Günter, reporter

Eile Eestit külastanud Taani peaminister Anders Fogh Rasmussen leidis, et Venemaa valitsus võiks leppimise nimel tunnistada punareþiimi kuritegusid, ja et tööjõu vaba liikumise piiramine pole ELi maadele kasulik.

Rasmussen ütles, et lepituse nimel oleks kasulik, kui praegused Venemaa riigijuhid tunnistaksid mineviku vigu. Praegused valitsused aga ei vastuta minevikus toimunud sündmuste eest, lisas 9. mail Moskvasse sõitev Rasmussen.

ARasmussen.JPG:

Peaminister Andrus Ansip (vasakul) imetlemas oma Taani kolleegi Anders Fogh Rasmusseniga Tallinna panoraami.
Foto: Peeter Langovits

Rasmussen lisas, et Taani saab aru Teise maailmasõja lõpu tähistamisega seotud vastuolulistest tunnetest Baltikumis. «Teise maailmasõja lõpp tähendas Eestile ja teistele Balti riikidele taasokupeerimist, mitte vabanemist,» tunnistas ta kohtumisel president Arnold Rüütliga. «Seepärast mõistan teie otsust mitte sõita 9. mail Moskvasse.»

Rasmussen nentis, et ootab ELilt konkreetsemaid samme Venemaa poliitika kujundamisel. Ta lubas ELi-Vene suhteid arutada ka eilsel õhtusöögil peaminister Andrus Ansipiga.

Rasmussen arutas Ansipi ja Rüütliga Eesti-Taani suhteid, Euroopa Liidu naabruspoliitikat ja põhiseaduse lepingut ning Venemaaga seonduvat.

Rasmussen avaldas toetust ELi uute ja vanade liikmesmaade vahelisele tööjõu vabale liikumisele.

«Ma ei käsitle tööjõu vaba liikumist ohuna Euroopa ühiskonnamudelile,» väitis Taani peaminister. «Vastupidi, mina arvan, et vaba liikumine ja kõrgendatud liikuvus on olulised instrumendid Euroopa parema konkurentsivõime arendamiseks. «Vaba liikumine ja kaubandus ei tapa töökohti, vaid loovad neid.»

Mullu 1. maist loobusid kõigist piirangutest Euroopa Liidu uute liikmesriikide töötajate suhtes Iirimaa, Suurbritannia ja Rootsi. Taani pakub ELi uusliikmete kodanikele võimalust riigis kuus kuud elamis- ja tööloata tööd otsida.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.