VE: Birkavs, Valdis – läti poliitik

Birkavs: Toomas Hendrik Ilves hajutab müüdi Balti riikide ühtsusest

PMOnline, 25.09.2006

Läti endise välisministri Valdis Birkavsi arvates tahab Toomas Hendrik Ilves hajutada müüdi Balti riikide ühtsusest kui nõukogulikust nähtusest.

Birkavsi hinnangul toimus valimisvõitlus tegelikult mitte Arnold Rüütli ja Ilvese, vaid Ilvese ja Edgar Savisaare vahel, ning oma valikuga tõrjusid parempoolsed Savisaare võimult kõrvale, vahendab ETV24 Läti venekeelset ajalehte Telegraf.

«See tähendab aga, et Eesti läheb edasi mitte tasakaalustatud teel Lääne ja Ida vahel, vaid puhtalt läänemeelsel teel, millele pani 1990. aastate algul aluse tuntud Eesti peaminister Mart Laar,» ütles Birkavs.

«See võitlus meenutas olukorda Ukrainas, kus tuli valida Juštšenko ja Janukovitši vahel.»

Birkavsi sõnul toimus Eestis venemeelse suuna krahh ning nüüd pöördub riik tagasi läänesuunalise poliitika rööpasse. Kuna Vaira Vike-Freiberga lahkub varsti Läti presidendi toolilt, on Eestil kõik šansid hõivata Balti riikides seni Lätile kuulunud liidripositsioon.

Birkavsi arvates on Ilvese soov ja pürgimus hajutada müüt Balti riikide ühtsusest, kuna ta peab seda nõukogulikuks nähtuseks.

Ilvese arvates peavad Läti ja Eesti kuuluma Põhjamaade hulka, Leedu aga hoidma liitlassuhteid Poolaga, rääkis Birkans, ja mainis, et ka viimase aja poliitilised sündmused demonstreerivad Balti riikide sidemete haprust.

«Leedu teatas rutakalt oma toetusest Vaira Vike-Freibergale ÜRO peasekretäri ametikohal, aga hiljem, pärast konsultatsioone Poolaga, tunnistas oma avalduse veaks, ütles Birkavs.

Ta lisas, et Ilvesega Balti suund vaevalt edasi areneb, kuid Eesti saab poliitilisel areenil nähtavamaks.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.