VE: Mäetaguse Põhikooli vapp

Oma vapi tegemise tingis see, et 1994.a. keelati Eesti Vabariigi
Valitsuse määrusega munistsipaalasutuste pitsatina kasutada kolme lõvi (leopardiga) riigivappi ja kuna ka vallal sel ajal oma vappi ei olnud,
siis otsustati, et koolil peab olema oma vapp.
1994.a. novembris-detsembris viidi koolis läbi vapikonkurss ja saabus üle kolmekümne võistlustöö, mille hulgast siis õpilased valisid enam-meeldinud kavandid. Äramärkimist leidis 5. klassi õpilase Vika Golubova töö (õpilaste valik), heraldilistele reeglitele vastasid kõige enam Angelina Derbuki ja Alla Kotvinenko kavandid, väikeste lisapreemiatega märgiti ära veel Eddy Tulko, Märt Hindreusi, Riina Seppa ja Mailis Moksriku tööd. Kahjuks ükski neist ei sobinud ametliku vapi aluseks, küll aga üksikud motiivid: mägi Maris Pahki lipukavandilt, päike Angelina Derbuki vapikavandilt jm.
Lähtudes kõneleva vapi seisukohalt, pidi kooli vapp avama nime Mäetaguse. Sellepärast ongi põhimotiiviks mägi, mille kolm tippu tähistavad valla suuremaid keskusi: Mäetaguset, Pagarit ja Kiiklat. Raskem oli leida sümboolset kujundit,mis mäe taha paigutatuna ei kaotaks oma loetavust ja selleks kastetati mitmeid elemente, nagu raamat, viljapõld, noorkuusirp ja lõpuks tuli appi Mäetaguse Kindlustusseltsi vapiembleem, millel kujutatatkse ühendatud käsi päikese taustal.
Kooli vapil sümboliseerib päike hariduse valgust, noorust ja ärkamist: päikesekiired üheksat kooliskäimise kuud ja üheksat põhikooli klassi. Mäe tagant tõusev päike omakorda sümboliseerib nime Mäetaguse.
Kõnekad on ka vapi värvid, mis tähistavad noorust, lootust, rikkust, valgust ja tasakaalukust aga ka koolis käimise aastaaegu: kuldne sügis, külm talv ja haljendav kevade.
Vapivärvid sini-kolla-roheline on samas ka koolivärvideks.
Kooli vapi ja värvid kinnitas Mäetaguse Valla Volikogu 28.detsembril 1994.a.
Kooli vapi eest võitlejaks oli toonane direktor härra Tiit Saare, tänane tuntud heraldik (vapiteadlane) ja mitme raamatu autor.
 
Mäetaguse Valla Vaatlejat sirvis Arthur Ruusmaa.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.