VE: SiiN & Mark Sirõk

Eestivaenulikud noored toetusest ilma
 

Eve Heinla
12.05.2007
 

Reuters

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas jättis noorteühenduse SiiN ilma 276 510 krooni suurusest toetusrahast, sest rühmitus võib olla seotud Vene ekstreemrühmitusega Naši.

Ühenduse aktiivne liige oli ka Mark Sirõk, kes vahistati kahtlustatuna Tallinna massimürgli korraldamises.

13. märtsil otsustas toonane haridusminister Mailis Reps (Keskerakond), et mittetulundusühing SiiN saab tänavu riigilt 276 510 krooni toetust. 9. mail kriipsutas uus minister Tõnis Lukas (IRL) aga ühingu rahasaajate nimistust maha. “Eesti riigil on teada noorteühenduse SiiN seotus Eesti-vaenuliku Venemaa noorteühendusega Naši,” põhjendab ta.

SiiNi liige on aastaid olnud ka Tallinna Pae gümnaasiumi abiturient Mark Sirõk, kes vahistati süüdistatuna Tallinna märuli korraldamises. Kaitsepolitsei komissar Martin Arpo väitis ETVs, et Naši olevat määranud Sirõki 12 päeva enne monumendimässu oma esimeseks ja siiani ainsaks komissariks Eestis.

“Ennekõike tähendab komissari auaste seda, et inimene on aktsepteeritud Naši liidrite poolt ja tegemist pole nii-öelda isehakanud aktivistiga,” nentis Arpo. Ühenduse arendusjuht Maia Meos ütleb, et tal pole aimugi, miks neilt toetusraha ära võeti. Naine eitab seost Našiga ja kinnitab, et SiiN tegeleb ainult (rahvaste) integreerimisega.

xxx

 

Eesti riik rahastas riigivastast tegevust

Autor: Mihkel Kärmas (17.05.2007 09:49)
 
SiiN.jpg: Fotograaf / autor: Marina Pushkar / Postimees
 

ÜLE PIIRI IDEALISM: Selle kolmapäeva hommikul arutas ringkonnakohus, kas Mark Sirõk edasi vahi alla jätta, kuid enne artikli trükkiminekut otsust ei langetatud. Fotol on Mark Sirõk (keskel) koos mõttekaaslastega MTÜst RODNAJA RE4 2005. aasta lõpus. Marina Pushkar / Postimees

Haridusminister Tõnis Lukas keeras skandaalse Noorteühenduse SiiN rahakraani kinni.
NB! Vaata videot, mis asub esilehel Kuumade lugude ja Eesti Päevaleht Online uudiste vahel

Põhjus, miks viimastel andmetel 585 liikmega Noorteühendus SiiN Eesti riigi rahast ilma jäi, on ühenduse aktivist, märtsis 18aastaseks saanud Pae gümnaasiumi abiturient Mark Sirõk. Noormees viibib kolmandat nädalat Tallinna vanglas, kahtlustatuna massirahutuste organiseerimises. Süüdi mõistmisel ähvardab teda kuni viieaastane karistus.

Tema fotosid vaadates on raske uskuda, et see piimahabe on Eesti riigi üks suurimaid vaenlasi. Ühelt poolt paistab Sirõk intellektuaalne maailmaparandaja, kes osales suure hulga noorteprojektide töös (alates Noorte Riigikogu ja lõpetades Harju Noortenõukoguga) ja harrastas muuseas ka peotantsu. Teisalt pälvis ta kaitsepolitsei andmetel 12 päeva enne märulit Tallinnas Eesti-vaenuliku Vene noorteorganisatsiooni Naši komissari auastme.

Väidetavalt riigivastane tegevus, millega Sirõkki seostatakse, vastab Naši “­käekirjale”. Nimelt levis enne mässu noorte venelaste seas SMS, milles lubati 80 krooni tunnist kõigile, kes ilmuvad Pronkssõduri juurde auvalvesse. Sarnaseid punamundrites “elavaid monumente” seadis Putini-meelne Naši üles ka Moskvas, et protestida Pronkssõduri eemaldamise vastu. Sõnumi levitajaks peetakse komissar Sirõkki.

“Ta on ainult poisike, kes ei tahtnud, et Pronkssõdur ära koristataks. Ta ei kutsunud kedagi üles rahutustele ja pogrommidele. Ta arvas, et maailmas on õiglus, uskus Euroopa Liitu ja demokraatlikusse Eestisse,” tõdeb tema ema Irina Sirõk ühenduse SiiN kodulehel tehtud avalduses. “Kõik, mis temas oli helget seoses Eestiga, on nüüd hävinud.” Samal veebiküljel algatati korjandus Sirõki advokaadikulude katmiseks.

SiiNi juht: “Me pole turistid, vaid tahame sõna sekka öelda!”

Valdavalt venekeelsete liikmetega ühenduse SiiN esimees Igor Ivanov nimetab Sirõkki taasiseseisvunud Eesti esimeseks meelsusvangiks. “On naiivne kinnitada, et 18aastane koolipoiss on võimeline organisee­rima nii mastaapse operatsiooni ja seda veel distantsilt juhtima,” naeruvääristab Ivanov Riigiprokuratuuri süüdistusi. “Isegi kui ta tuttavate hulgas seda sõnumit levitas, siis rahast juttu polnud. Muide, isegi kui oleks olnud, siis lõppude lõpuks ei pakkunud ta tunnitasu pogrommides osalemise eest.”

2001. aastal  loodud Noorteühendusele SiiN läheb seotus Sirõkiga kalliks maksma. “Mul on hämmastav lugeda, et meid ­Eesti-vaenulikuks peetakse,” nendib ­tegevjuht Maia Meos. “See on täielik nonsenss. Me pole midagi Eesti-vastast teinud ega tee. Me pole siin turistid, vaid tahame sõna sekka öelda!”

Meose sõnul seisab organisatsioon mitmekesisuse tunnustamise ja vene noorte integratsioonis osalemise eest. See aga ei tähenda tingimata ametlikule poliitikale kaasa kiitmist.

Meose selgituse kohaselt ei maksa liikmete (mõnikord militantlikku) tegevust alati samastada ühingu seisukohtadega. Näiteks osalesid SiiNi liikmed piketis Keele­in­spektsiooni ees ja vastustasid eestikeelsele õppele üleminekut vene koolides omal riisikol. Paraku on kõrvalseisjal seda vahet raske teha.

Viimase aktsioonina viis SiiN 23. märtsil Stenbocki majja peaminister Andrus ­Ansipile protestiplakatitest kokku pandud “Sallivuse Salli”, mis sümboliseerib võitlust rassismi ja ksenofoobiaga. Ainsana näitas seda uudistes telekanal PBK ning marssijate esireas oli Mark Sirõk.

Vaid kaks nädalat hiljem osales noormees tuhande teise “delegaadi” seas Naši ülev enemaalisel kokkutulekul mõnekümne kilomeetri kaugusel Eesti piirist Uus-Irboskas, kus kaitsepolitsei komissari ­Martin Arpo andmetel õpetati muu hulgas tänavarahutuste taktikat ning otsustati oma aktivistide saatmine Eestisse. Mitmed neist tabati piiril.

“Naši on antifašistlik organisatsioon, mis pole keelatud,” nendib Meos. “Me ei saa keelata sinna kuulumist.” Igasugust ametlikku seost kahe organisatsiooni vahel eitab ta kategooriliselt.

Siin jäi rahast ilma 9. mail
Haridus- ja Teadusministeeriumi (HTM) avaldusest, milles SiiN seostatakse ­otsesõnu Eesti-vastase tegevuse ja Našiga, järeldub, et Eesti riik rahastas endavastast tegevust. Kokku sai SiiN mullu eri riiklikest ­allikatest ligemale 400 000 krooni.

Läinud aastal oli SiiNi suurim rahastaja HTM, eraldades talle 270 081 krooni. Tänavu märtsis allkirjastas tollane minister ­Mailis Reps uue rahaeraldiste nimekirja, milles SiiN sai 276 510 krooni. Kaks kuud hiljem tühistas uus minister selle otsuse.

“Me oleme nördinud ja hämmingus, kuidas meid saab nõnda maha tõmmata,” pahandab Meos. Haridusminister Tõnis ­Lukase 9. mail (!) allkirjastatud käskkiri, millega SiiN arvati välja ministeeriumi toetuste saajate seast, tähendab muu hulgas seda, et Meos jääb oma sõnul palgata.

Tegevjuht välistab täielikult võimaluse, et Sirõk pakkus Pronkssõduri kaitsjatele Eesti riigilt ühingule eraldatud raha. “See on absoluutne jama,” tõrjub Meos. “Meil on kõik viimse sendini arvel. Sirõk on meie tavaliige ja ei pääse raha ligi.” Ametlik põhjendus pole siiski ainult seotus massirahutuste väidetava korraldaja ning Eesti-vastase tegevusega, vaid puudulik aruandlus. HTMi noorteosakonna juhataja Anne ­Kivimäe sõnul SiiN mitte ainult ei hilinenud oma aruande esitamisega tänavu ligi neli kuud, vaid ühingu kulutused läksid lepingus ette nähtud tegevuskavast oluliselt lahku.

Praegu ebasoosingusse langenud noorteühingut on korrapäraselt toetanud ka Tallinna linn. Pealinn on nelja viimase aasta jooksul SiiNile Noorsooameti kaudu eraldanud 146 000 krooni, mis kulus aruande kohaselt tegevustele väitluskoolitusest kuni noortelaagrite korraldamiseni. Lisaks on SiiN saanud ligi 200 000 krooni Euroopa Liidult.

Enne mässu sai Sirõk vabaks
On vähe teada fakt, et Mark Sirõk ­võeti kinni juba neljapäeva päeval enne mässu puhkemist. “Ta viidi kaheks tunniks politseisse, kus ta kooriti ­aluspükste­ni paljaks ja pidi olema betoonkambris,” väidab Meos. Samal hommikul ilmus Posti­mehes artikkel SMSist, mis kutsus rahvast Pronkssõduri juurde vahti. Ametlikel andmetel kontrolliti lihtsalt Sirõki isikuandmeid, misjärel ta vabastati, sõitis pere sõnul koju õppima ja veetis rahutuste öö omas voodis.

Järgmisel hommikul võttis kaitsepolitsei ta uuesti kinni. “Ühe päevaga tehti temast vaat et rahvavaenlane,” imestab Irina Sirõk, kes taotles, et poiss lubataks sel nädalal eksameid tegema. “Ilmselt on vangla tingimustes võimalik välja peksta ükskõik milliseid ütlusi ja leida jälgi Moskva käest või midagi seesugust,” kardab ema.

SiiN nõustab kohalikke vene noori

  • MTÜ Noorteühendus SiiN loodi oktoobris 2001. Liikmeid on läinud aastavahetuse seisuga 585, enamikus venekeelsed noored vanuses 14–26. Ühingu nimi SiiN ei ole lühend pikemast nimest.
  • Oma eesmärkidena nimetab SiiN mitmekesisuse tunnustamist, noorte osaluse ja inimõiguste eest seismist. Prioriteet nr 1 on venekeelne noorteinfo ja nõustamine, mida tehakse muuseas vastavas rubriigis nädalalehes Den za Dnjom.
  • Ühingu veebikülg http://www.siin.ee/ kiratseb ja on langenud korduvalt häkkerite rünnaku ohvriks, sest tarkvara on vana ja uue külje loomiseks pole raha. Tihti ilmusid uudised vaid nädalalehes Den za Dnjom.
  • Oluline osa tegevusest on seotud reisidega rahvusvahelistele konverentsidele ja katusorganisatsioonide kokkutulekutele välismaal, kus SiiNi esindajad käisid mullu vähemalt seitse korda.
  • Mullu 9.–11. novembril tähistati rahvusvahelist fašismi ja antisemitismi vastast päeva, mille raames külastati Okupatsioonide muuseumi, toimus noorte bändide kontsert ANTIFASHION 2006, bussiekskursioon koonduslaagrisse Paldiskis, Holokausti memoriaali külastus Kloogal ja konverents “Noored fašismi vastu”.

Allikas: Noorteühenduse SiiN 2006. aasta tegevusaruanne.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.