VE: NATO sõjaline komitee

NATO kindral: Eestist on saanud turvalisuse pakkuja
17:25
Tänasel kohtumisel peaminister Andrus Ansipiga avaldas Eestis ametlikul visiidil viibiv NATO sõjalise komitee esimees kindral Raymond Henault veendumust, et Eestist on alliansi liikmena saanud turvalisuse pakkuja teistele riikidele.

Kindral märkis, et Eesti panus alliansi tegevusse on riigi väiksust arvestades märkimisväärne – olulised on nii Eesti tegevus missioonidel kui ka meie spetsialistide küberkaitse alased teadmised, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Henault avaldas tunnustust Eesti sõduritele. Tema sõnul on Eesti kaitseväelased teistele eeskujuks, neil on hea väljaõpe, nad on julged ning valmis täitma neile pandud ülesandeid. Kindrali sõnul võivad ka Eestisse loodavasse NATO Kooperatiivse Küberkaitse Kompetentsikeskusesse panustada paljud riigid.

Kohtumisel kinnitas peaminister Ansip, et NATO on ja jääb Eesti jaoks keskseks julgeoleku- ja kaitseorganisatsiooniks ning riik viib kaitsekulutused 2010. aastaks kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Samuti on peaministri sõnul Eesti eesmärk hoida stabiilset taset NATO operatsioonidel. Eesti on viimasel kahel aastal osalenud operatsioonidel 200-250 kaitseväelasega. Eesti jaoks on prioriteene operatsioon Afganistanis, kus Eestist on praegu 117 kaitseväelast.

«Meie sõdurid jätkavad Afganistanis, kuni meie abi on vajalik ja oodatud,» ütles Ansip.

Peaministri sõnul mõistab Eesti teiste riikide toetuse väärtust demokraatliku riigi ülesehitamisel.

«Me ei saa suhtuda riikidesse, kus me oleme missioonil nii, et need on meist kaugel ega lähe meile korda. Ka need riigid, kes toetasid Eesti iseseisvuse taastamist, olid meist geograafiliselt kaugel. Aga nad hoolisid,» toonitas Ansip.

NATO sõjaline komitee on NATO kõrgeim sõjaline juhtorgan, kuhu kuuluvad kõikide liikmesriikide kaitsejõudude esindajad.

Komitee ülesanne on NATO sõjalise poliitika ja strateegia väljatöötamise juhtimine, suuniste andmine alliansi strateegilisele juhtkonnale ning poliitiliste juhtstruktuuride nõustamine sõjalistes küsimustes.

NATO sõjalise komitee esimehe ametikoht on kõrgeim sõjaväelase ametikoht Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsioonis.

Toimetas Oliver Tiks, Postimees.ee
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.