VE: Fischer, Robert – eksmaailmameister

Internet
Male eksmaailmameister Robert Fischer ei lase end ravida
SLÕL Online
www.sloleht.ee, 28.11.2007
 
Ameeriklasest male eksmaailmameister Robert Fischer viidi Reykjavikis neerupuudulikkuse tõttu haiglasse, kuid ta ei lase arste enda ligi. Inimpelgurina tuntud maletaja suhtleb vaid oma lähimate sõpradega ning ei soovi lasta end ravida.

Kolm aastat tagasi pandi Fischer Jaapanis vangi, sest ta oli rikkunud USA seadusi. Püüdes oma kodumaad vältida, lootis Fischer mööda maailma rännata, ent jaapanlased olid valmis eksmaailmameistrit USA-le välja andma. Lõpuks siiski loovutas Jaapan Fischeri Islandile, kes andis malemeistrile kodakondsuse. 1972. aastal võitis Fischer just Reykjavikis male MM-matšis hiljem NSV Liidust emigreerunud Boriss Spasskit.

xxx

Suri malelegend Bobby Fischer
18.01.2008, 13:39

Islandi raadio teatel suri eile 64 aasta vanuselt USA päritolu skandaalne malelegend, endine maailmameister Bobby Fischer.

Meedia andmetel võitles Fishcer juba pikemat aega raske haigusega, vahendas BBC.

USAs sündinud Robert James «Bobby» Fischer oli malemaailmas üks vastuolulisemaid kujusid. 1972. aastal tõusis ta seni ainsa ameeriklasena ametlikuks male maailmameistriks, alistades finaalmatšis Boriss Spasski.

2005. aastal võttis Fischer endale Islandi kodakondsuse, et pääseda tagasisaatmisest oma sünnimaale, kus teda taheti tuua kohtu ette seoses sellega, et võistles 1992. rahvusvahelistele sanktsioonidele vaatamata Jugoslaavias. Varem oli ta ennast mitu aastat varjanud Jaapanis.

Fischer tõrjus paljud poolehoidjad endast eemale ka antisemiitlike rünnakutega ning toetusavaldusega 9/11 terrorirünnakute korraldajatele.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.