VE: Vabadussõja võidusamba vastu: Avalik pöördumine

Eesti Vabariigi president hr. Toomas-Hendrik Ilves
Eesti Vabariigi peaminister hr. Andrus Ansip
Eesti Vabariigi kaitseminister hr. Jaak Aaviksoo
 
AVALIK PÖÖRDUMINE 25. veebruar 2008
 
Meie, allakirjutanud, ei ole nõus Vabadussõja võidusamba püstitamisega Vabaduse väljakule 2007. aastal valitud konkursi kavandi järgi, mis kujutab endast klaasist obeliski Vabadussõja ristiga, sest:

  1. Peame seda lahendust ebaprofessionaalseks ning ebaõnnestunuks.
    Selline monument ei sobi ei motiivi (rist) ega üldlahenduse poolest euroopaliku pealinna esindusväljaku äärde. Küündimatu on kogu monumendi jalami lahendus, mis lõhub ajaloolise Harjumäe terviklikkust. Võidutöö parendamise püüded pole muutnud põhiideed kuidagi paremaks.
  2. On vastuvõetamatu, et „Vabadusmonumendi“ konkursist sai „Vabadussõja võidusamba“ konkurss.
    Linna peaväljak eeldab filosoofiliselt ja visuaalselt avaramat vabaduse käsitlust, kui seda suudab pakkuda ühele, kuigi tähtsale ajaloolisele vabadusvõitlusele pühendatud monument.
  3. Monumendi konkursi ja kavandamise protsessis eirati kunsti- ja arhitektuurispetsialistide, muinsuskaitse ning avalikkuse seisukohti. EELK peapiiskopi valimisega komisjoni esimeheks ei suudetud tagada maailmavaatelist erapooletust.
    Konkursi komisjoni otsus ei olnud professionaalne, kuna selle 12st liikmest olid vaid neli kunsti- ja arhitektuurispetsialistid. Komisjon eiras võistlustingimuste kaasaegse vormikeele nõuet, mille järgi poleks võidutööd saanud auhinnata.
  4. Vabadussõja rist omab eksitavat ja vastuolulist tähendust.
    Vabadusristil on ordenina Eesti iseseisvuse ja vabadusideaale kandev tähendus, kuid suurendatud kujul mõjub see vastupidiselt. Ajaloolistel põhjustel ei saa rist olla Eesti jaoks üksnes hea ning helge sümbol. Häiriv ja poliitiliselt ohtlik on tänapäeva inimeste jaoks selle sarnasus fašistliku tiitliristiga, mida kasutati tihti Eestisse rajatud saksa surnuaedades.
  5. Lubamatu ja ebademokraatlik on monumendi püstitamisega kiirustamine, pretsedenditu riigi poolne surve ja metoodika vabaduse monumendiga seotud probleemide lahendamisel. Sellise käitumise tulemus on inimeste usalduse kadumine oma riigi juhtide vastu ning võõrdumine riigist. Monumendi väljaöeldud hind ületab 100 miljonit eesti krooni riivab teravalt inimeste õiglustunnet, kellel järskude hinnatõusude tõttu seisavad ees väga rasked ajad.

Ülalöeldust tulenevalt taotleme:

  1. Praeguse ebaprofessionaalse ja põhjendamatult kalli lahendusega monumendi püstitamise protsessi peatamist ning loobumist kavatsusest avada see 28. novembril 2008;
  2. Vabaduse platsile mitte ainult Vabadussõja monumendi vaid laiema tähendusega Vabaduse monumendi püstitamist;
  3. Vabaduse monumendi lahenduse leidmiseks uue konkursi korraldamist, mille tingimused kooskõlastaks ning parima lahenduse valiks erialaspetsialistidest kompetentne komisjon;
  4. Vabaduse väljakule plaanitava Vabadussõja võidusamba asemel 1950. aastal barbaarselt hävitatud Vabadussõja monumendi taastamist ning pidulikku avamist Kaitseväe kalmistul. Sinna on maetud sadu Vabadussõjas võidelnuid ning seal asub Vabadussõja juhtide memoriaal. Otsus taastada Kaitseväe kalmistu 1940. aasta seisus, koos monumendiga aastast 1928, võeti valitsuse poolt vastu juba 1995. aastal, kuid on senini täitmata.

Lugupidamisega,

Nimi ja Perenimi:
Amet, töökoht:
E-post:
 
 Soovin e-postiga uudiseid kampaania kohta

(e-posti aadressi veebis ei näidata)

Alla on kirjutanud juba 4071 isikut. Kõiki allkirju saab näha klõpsates siin. Viimased 10, kes allkirja lisasid on:

# Nimi Amet
4071 Askur Alas kirjatsura
4070 Toivo Tarus arst-pensionär
4069 Eva Mölder restauraator
4068 Liis Tamm raamatukoguhoidja, RR
4067 Taivo Piller Disainer
4066 Kairi Kanter kodune
4065 Nelli Kalikova konsultant AIDSi Tugikeskus
4064 Meelis Niglas projektijuht, AS Baltifalt
4063 Rahel Passova vanenkeemik, TFT
4062 Kathre Nilk jurist

 

Valik senisest kajastusest ajakirjanduses

Meiega saab ühendust võtta e-posti aadressil: vabadussammas (at) webhost [.] ee

Majutusega toetab www.veebimajutus.ee

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.