Rakvere Raibe: Siis, kui silme eest lööb sinimustvalgeks

Rakvere Raibe: Siis, kui silme eest lööb sinimustvalgeks (3)
18.08.2007 00:01Artur McManaman

 

Klõpsa pildil suuremalt vaatamiseks

 

Kommenteeri | Loe kommentaare

Küsitlesime koguni kümmet inimest, seega on saadud valim vägagi esinduslik ning kajastab kindlasti Eesti rahva põhilist seisukohta – rahvusvärvid sobivad igale poole.

Vitali (47) ei tea üldse, mida see sinimustvalge tähendab.

Väga imelik värvikombinatsioon, see on rohkem nagu värvipimedatele. No, minu arvates ei sobi see isegi foorituledeks. Valge ja must pole ju üldse värvid ja sinisega tõmban aknaraamid igal kevadel üle. Ma rohkem ei oska kommentaarida.

Ants (65) on tõsine Eesti mees ja tema näeks rahvusvärve sokkides.

“Kui ma veel pisike poisike olin, siis kohalik sokivabrik tegi selliseid ja ema tõigi mulle need ükskord sünnipäevaks. Sokid olid küll täiesti juhuslikult sinimustvalged ja isa keelas nendega välja minna, kartes halvimat. Aga ma ükskord ikkagi läksin. Mitte midagi ei juhtunud, sest sokid olid pükste all peidus. Siis vaatasin, et salaja saab Eesti asja ajada küll ka sügaval stagnatsiooni ajal, ja hakkasingi dissidendiks.

Helmi (82) on pensionär, ei tema tea maast ega ilmast.

Mis sa, pojuke räägid?! Ei mina tea keskit sinist ega valget. Ma ei näe õieti, et mis lipp või midagi. Mul on silme eest kogu aeg must. Mis sa ütlesid? Ma ei kuule ka!

Marlone-Cäroly (20) on kena tibi, ta vaimustub sageli ja on üdini positiivne.

Vau, kui vahva, et te just minult seda küsite! Ma ütlen teile täpselt – mul olid sellise värvikombinatsiooniga püksikud. Ma ei mäletagi, kus ma täpselt shoppasin, kui need mulle kätte sattusid. Oi-i, see ajab kutid ikke täiega hulluks! Ükskord käisime mingite jorssidega Kaitseliidu suvepäevadel, te ei kujuta ette, mis toimus, kui nad mu püksikuid nägid! Nüüd on nad muidugi ribadeks ja ma pole teisi selliseid enam kusagil näinud. Ühed on küll sinipunavalged, aga ma ei tea, kas see kombinatsioon on ka kuidagi Eestiga seotud. On või? Lähme nüüd tsipsima, jee!”

Jänku (4) kepsles parasjagu metsas ringi, kui me ta peatasime.

Sinine on taevas, must on metsaviir, valge on lumi. See kombinatsioon pärineb otse minu koduaasalt ja on mulle nii tuttav pakaselistest talvepäevadest. Mul on urus sellest isegi maal. Aga vahel tekitab see vaatepilt minus ebameeldivaid assotsiatsioone, sest kui on valge, siis on lumi, ja see tähendab külma, ma ise olen ka siis ebaloomulikult valge ja kõik saavad mu jälgede järgi kätte – koerad ja kütid. Mu vend läks selle värvikombinatsiooni õnge, kui lippas vabariigi aastapäeval otse pererahva praeahju.

Valdek (aastaid ei mäleta).

Mina kasutaksin küll õllepudelil sinimustvalget, isegi viinapudelil kasutaksin ja veinipudelil ka. Mul, peaasi, et on joodav,. Kunagi oli ju mingi nalivka Punane Oktoober. Või oli see Kuldne Sügis? Ei näe probleemi.

Rein Lang (50), justiitsminister, idee autor.

Vaadake, põhiseaduse õllega me tähistame põhiseaduse 15. aastapäeva ja see õlu on vaid üks sellele aastapäevale pühendatud ettevõtmistest, mille eesmärk on põhiseadust rahvale lähemale tuua. Ja nagu näha, on Põhiseaduse Pilsner oma eesmärgi täitnud – lõpuks ometi paelub põhiseadus ka Eesti rahva ja meedia tähelepanu. Ma ei näe põhjust, miks mitte anda välja ka Tartu Rahu vein, Võidupüha vermut või haljas Eesti vabariigi märjuke. Liiga palju tegelete pisiasjadega, vaadake nende asjade taha, vaadake laiemalt. Näiteks, kui mul oli juubel, siis kõik nägid seal ainult Hitlerit, aga seal oli ka teisi külalisi, ma ise olin ka seal kohal, aga mind ei näinud keegi.

Kristina (vanust ei ütle).

Ma ei oska öelda. Ma ei tea. Mul on sinimustvalge suusamüts. Tõmban selle pähe, kui lähen hommikuti kuuri alt puid tooma, aga ma ei ole neid värve eraldi niimoodi vaadanud. Eks nad on luitunud ka juba ja koid on mütsi ära söönud.

Rolf (23) on rullnokk ja tal on auto iga ukse küljes kolm sinimustvalget. Kokku on autol viis ust.

Jou, ilgelt kuul on kihutada nende lippudega, aknad on lahti, ise oled peadpidi väljas ja kõik plagiseb ümberringi. Rahvas vahib järele, et mingi Eesti tüüp kimab siin.

Mõni vehib kätega järele. Ega mai tea ka, kas lippude pärast, üks vehkis vist hoopis sellepärast, et ma sõitsin ta koeranässi surnuks. Mul kumm kärssab üldiselt hästi. Nuusuta, isegi lippudel on kärsahais küljes.

Joosep (7) läheb septembris I klassi.

Meie õppisime lasteaias ilusat laulu. Tahad, ma laulan sulle ka:

“Kungla rahvas õhtu eel läks Hiiemäele lärmiga.

Kaunistasid majaseinad kolme koduvärviga.

Puud ja põõsad, koerad-kassid pihustiga üle lasksid.

Sokid-särgid, liiklusmärgid kauneis rahvusvärvides.

Virulaste jõudehetked möödusivad värvides.”