VE: Raie, Olav – muusika- ja koolimees

Olav Raie sündis Virumaal Laekveres talupidaja peres neljanda lapse
na 01.08.1929.a. Kodunt on pärit armastus töö ja muusika vastu. Haridusteel on oluline osa Rakvere Pedagoogilisel Semiaril, kus ta õppis 1945-1948.a-il. Siin oli lauluõpetajaks legendaarne Mari Kull, kes hoolsale iseõppijale dirigeerimist, nooditarkust ja klaverimängu õpetas.

01.09.1948.a-l alustas O.Raie oma õpetajatööd Püssi koolis (praeguses Lüganuse Keskkoolis). Ta õpetas ajalugu, laulmist ja võimlemist.

Töö kõrval lõpetas Olav Raie Tallinna Pedagoogilise Instituudi ajalooõpetaja diplomiga. Noor õpetaja rakendas end kohe ka muusikuna ja tema käe all taaselustus Lüganuse segakoor, tegutses kooli oma lastekoor ja ansamblid. Dirigendist kujunes Kiviõli regiooni laulupäevade üks juhte.

1957.a-st on Olav Raie elu ja töö seotud Kiviõli linna ja eelkõige Kiviõli I Keskkolliga, mille direktoriks oli ta ligi 35 aastat. Siit läks ta ka pensionile. Suur töö oli seotud uue koolimaja ehitamisega, mis 1969.a. sügisel lõpetas mitme hoone vahet jooksmise.

Olav Raie tööd hariduspõllul märkisid haridustöö eesrindlase,teenilise õpetaja aunimetus ja hulk tänu- ja aukirju mitmel tasandil. Koolitöö kõrval on Olav Raie ikka kaasa rääkinud hariduse- ja kultuurelus. Ta oli poistekoori ja I kategooria segakoori “Loit” dirigent, juhtis Kohtla-Järve linna koolide direktorite nõukogu, organiseeris kodukandis laulupidusid ja tema kanda oli ka üldjuhi kohustused.

1982.a. kuulutas Olav Raie Toompea lossis asutamiskoosolekul välja Eesti Kooriühingu loomise ja juhtis ise sama tööd Kirde-Eestis. Ta oli ka mees, kes võitles Kiviõli ja Ida-Virumaa arendamise eest saadikuna, osales kõikvõimalikes komisjonides ja jäi alati optimistiks.
Muusikaharrastus on ka nende peres aukohal – tütar on muusikaõpetajaks Tallinnas ja poeg mängib klahvpille ja korraldab kultuuriüritustel helitehnikat, abikaasa laulab segakooris.

Olav Raie oli ka tegusalt tegev spordirindel,mängides võrkpalli ja malet ja võistles kergejõustikus ja seda ka veteranipõlves.

Oma tegevuse kohta on Olav Raie õelnud: “Olen kutsumuselt koorijuht-muusik, hariduselt ajaloolane ja ametilt koolidirektor.”

 Teeneka koolijuhi ja muusikamehe elutee lõppes 16.06.2000.a.

Kasutatud muuseumi materjale. Arthur Ruusmaa

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.