VE: Bassajev, Dþamil – tshetsheeni sõjapealik

Netileht: Beslani kriisi taga on Bassajev
(08:03 17.09.2004)

Uudise pilt

BESLAN, 17. september (BBC-EPLO) – Tšetšeeni mässuliste võrguleht kavkazcenter.com teatas, et Beslani pantvangikriisi korraldas välikomandörile Džamil Bassajevile alluv rühmitus.

Reedel netilehele üles pandud avalduse väitel võtsid Bassajevi võitlejad enda peale ka kahes lennukis plahvatuste korraldamise ning metrooplahvatuse.

Venemaa on Bassajevi tabamise eest välja pannud 10 miljoni dollari suuruse preemia, sama suure tasu saab ka Aslan Mashadovi tabamiseni viiva info eest.

Allikas

xxx

Bassajev võttis vastutuse rünnaku eest

Ðamil Bassajev

Tšetšeeni sõjapealik Ðamil Bassjaev võttis vastutuse pantvangide võtmise eest Moskvas Dubrovaka teatrimajas ning hoiatas Venemaad uute ohvriterohkete terrorirünnakute eest, edastas internetiportaal grani.ru.

Bassajev kinnitas selle teate kohaselt, et järgmistes tðetðeenide aktsioonides ei ole enam kavas võtta pantvange, vaid eesmärgiks seatakse maksimaalse arvu inimeste hukkumine.

Bassajev väitis, et president Aslan Mashadov ei olnud pantvangide võtmise operatsioonist teadlik. Bassajev lubas, et seoses juhtunuga loobub ta kõigist ametikohtadest, jättes endale vaid surmaminejate luure-diversioonipataljoni juhtimise.

Ðamil Bassajev sai laiemalt tuntuks 1995. aasta juunis, kui ta juhtis veriseks kujunenud pantvangide võtmise operatsiooni Budjonnovski haiglas. 1996. aasta augustis juhtis ta rünnakut Groznõi tagasivallutamiseks. 1997. aasta jaanuaris toimunud Tðetðeenia presidendivalimistel jäi Bassajev Mashadovile selgelt alla.

Venemaa ametiisikud on eitanud Mashadovi kõrvalseisja rolli pantvangidraaamas, viidates sealjuures terroristide rühma juhi Movsar Barajevi ühele telefonikõnele.

Venemaa presidendi nõunik Sergei Jastrþembski kinnitas, et sündmused Moskvas andsid tugeva hoobi Mashadovi reputatsioonile välismaal. Seepärast tasuvat Jastrþembski sõnul nüüd oodata, et tðetðeeni pool “astub teatud samme, päästmaks Mashadovit poliitilise mängu tarvis”.

ETA
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.