VE: Kotkas, Elmar – mäeinsener

Elmar KOTKAS sündis 08.05.1905.a-l Virumaal Kärmu mõisas. Keskhariduse sai ta Tallinnas, mäealase kõrghariduse omandamiseks siirdus E. Kotkas 1926.a-l Venemaale ja 1930.a-l lõpetas ta tollase Leningradi Mäeinstituudi maagikaevandamise erialal. Pärast seda jäeti ta tööle samas asuvasse projekteerimisinstituuti, kus tegeldi strateegiliste
metallide kaevandamisega.

E.Kotkas võttis osa boksiidi-,vase-,soonkulla-ja niklikaevanduste projekteerimisest Kesk-Aasiasse, Põhja-Kaukaasiasse ja Uuralitesse.1938.-l sattus E.Kotkas suurte repressioonide keerisesse, kust pääses siiski 9-kuise vaevlemise järel imekombel tänu mõjukate kolleegide eestkostele.
Pärast II maailmasõda naases E. Kotkas tagasi Eestisse ja 1944.a-l
alustas tööd Tallinna Polütehnilise Instituudi Mäekateedri õppejõuna. Siin kaitses ka tehnikakandidaadi väitekirja.1960.a-l kui algas õppetöö reorganiseerimine mäekateedris, siis sooviga praktilise konstruktoritöö järele naasis E. Kotkas tagasi Leningradi oma ennesõjaegsesse töökohta ja tegeles lõhketööde mehhaniseerimise probleemidega maagikaevandustes ja -karjäärides. Töötas siin kuni pensionile jäämiseni 1976.a-l.

Eestis töötamise ajal tegeles E. Kotkas põlevkivi kaevandamise probleemidega, tööstusliku rakenduseni jõudis tema uurimustöö põlevkivi rikastamine valikpurustusmeetpdil.
Ka pensionipõlves jätkas E. Kotkas põlevkivi teema uurimist ja oma
insenerikogemuste tutvustamist.

Elmar Kotkas suri 27.09.2000.

Arthur Ruusmaa, kasutatud AS Eesti Põlevkivi materjale.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.