Eesti piiritusetööstus purjetab rahvusvahelise edu laineharjal

Eesti piiritusetööstus purjetab rahvusvahelise edu laineharjal


Moe Piiritustehase uus juhataja Laine Hekk ja tehase nõukogu esimees Arvo Antropov. Foto: Tairo Lutter

Ühendamist kavandavad Moe ja Rakvere piiritusetehas suurendavad ekspordimahtu ja kodumaist turgu, detsembris koidab aastane leping ühe välispartneriga, mis tõotab pikaajalist kindlustunnet.

Rakvere Piiritustehas on tänavu eksportinud üle 650 000 liitri piiritust, mis on läinud enamasti Euroopa maadesse. Praeguseks on sõlmitud veel täiendavad lepingud 700 000 liitri piirituse ekspordiks.

Müük Eesti turule kahekordistus

Et Rakvere tehas üksi ei suuda lähemal ajal nii palju piiritust eksportida, siis on sellest ligi poole osa ekspordi võimalus antud Moe tehasele.

Moe tehas ekspordib detsembri alguses esimese partii piiritust raudteetsisternides.

Rakvere Piiritustehase juhatajale ja Moe tehase nõukogu esimehele Arvo Antropovile valmistab heameelt veel tõsiasi, et viimastel kuudel on suurenenud ka müük Eesti turule – oktoobrist novembrini see lausa kahekordistus.

See tähendab, et enamik Eesti alkoholitootjaid on hakanud kasutama kodumaist piiritust.

Antropovi sõnul peetakse praegu läbirääkimisi soomlastele kuuluva Eesti viinatootja Ofeliaga, kes on samuti huvitatud Eesti piirituse kasutamisest. Pärast selle lepingu sõlmimist kasutab puhtalt välismaist toorainet vaid Liviko.

Rakvere Piiritustehas töötab pärast augustikuist remonti taas stabiilselt keskmisel tootmisvõimsusel, oktoobris teenis tehas üle poole miljoni krooni kasumit.

Täisvõimsusele on läinud ka Moe tehas, kus tootmine oli vahepeal ebastabiilne. Seal käib nüüd nii viina villimine kui ka piirituse tootmine.

Moe tehase uus juhataja Laine Hekk ütles, et põhimõte on anda inimestele tööd ja hoida tehas tegevuses. Praegu töötab seal 24 inimest.

Enne Viru Pagari juhataja ametit pidanud ning kevadest Rakvere Piiritustehases töötanud Laine Hekk asus nõukogu otsusega Moe tehast juhtima 14. novembrist. Senine juhataja Rain Toominga lahkus ametist omal soovul.

Arvo Antropov kinnitas, et nõukogu plaanib kahe tehase ühendamist, et teha paberlik asjaajamine kergemaks.

Iisrael tunnistab piirituse koshsher-tooteks

Äsja külastas Rakvere piiritustehast nende Iisraeli partneri kõrge ametnik, kes tutvus põhjalikult piirituse tootmisprotsessiga Rakveres.

Ta tuli siia, et omistada Rakvere piiritustehasele nn koshsher-piirituse valmistamist lubav sertifikaat. Eesti toodetest on koshsher-toodanguna aktsepteeritud veel vaid Kalevi shokolaadi.

“Selle tunnustuse omandamine võimaldab meil valmistada piiritust juudi rahvuslikke toite valmistavale toiduaine- ja alkoholitööstusele üle maailma,” märkis Arvo Antropov.

On üldteada, et usulisi tõekspidamisi rangelt järgivad juudid tarbivad ainult koshsheri nõuetele vastavat toitu ja jooke.

Aastat kokku võttes ütles Antropov, et vajadus neil toodetava kvaliteetse piirituse vastu nii Eestis kui ka piiri taga tõstab kogu kollektiivi tuju.

Et mitte loorberitele puhkama jääda, hakatakse juba aasta alguses rekonstrueerima ja parandama ajale jalgu jääma kippuvat tehnoloogiat, kusjuures Moel on head võimalused tootmist veelgi laiendada.

Ent edu pole tulnud kergelt. Antropov nentis: “See on pikaajaline ja suur töö, et saavutada usaldust ja tõestada oma kvaliteeti.”

Kuid ka leping USA juhtiva alkoholitootja Bacardiga näitab, et ollakse õigel teel. Välispartnerid ei alahinda sedagi asjaolu, et Eesti piiritusetootmise traditsioon ulatub viiesaja aasta taha.

EKSPORT:

Virumaa piiritusetehaste toodang läheb praegu Prantsusmaale, Iisraeli, Lätti. Meie piiritusest valmistatavad alkohoolsed joogid jõuavad omanikfirma Onistari toodanguna USA-sse, Austraaliasse, Saksamaale, Soome, Lätti ja Leetu.

–>Aarne Mäe
aarne@virumaateataja.ee

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.