VE: Skari Bente – maailma parim ?

Uudise pilt

Maailma karikavõistluste liider Bente Skari kavatseb nädalavahetusel Otepääl võistelda nii laupäevases ühisstardiga sõidus kui pühapäevases sprindis ning kasvatada punktiedu Kristina Ðmiguni.

Skari juhib enne Otepää etappi Ðmiguni ees vaid 18 punktiga. Skari jättis eelmisel nädalavahetusel toimunud etapi Kavgolovos teatavasti vahele, Ðmigun aga noppis sealt esikoha eest sada punkti.

“Ma ei kahetse, et Venemaale ei sõitnud, seal oli väga külm,” ütleb Skari. Otepääl tahab ta oma liidriseisust kindlustada võiduga laupäevases 15 km ühisstardiga sõidus. Pealegi on Skaril Otepäält head mälestused, ta võitis nii 1999. kui 2001. aastal ja samuti klassikadistantsil.

Kaks ootab kolmandat. “Kaks esikohta mul siit juba on, ehk tõesti tuleb ka kolmas. Loodan, et vorm on hea. Tegin Kavgolovo etapi ajal läbi tugeva treeningperioodi ja kibelen võistlema,” rääkis Skari. “Ka meil Norras oli külm. Pidin seetõttu isegi oma treeningkava muutma. Suusatasin vähem ja harjutasin selle asemel sees: jooksin ja sõitsin ratast trenaþööril.”

Skari sõnul meeldivad talle nii eraldi- kui ühisstardid, nii duatlonid kui sprindid. “Vaid uisusprint ja vabastiili 30 km mulle ei meeldi,” tunnistab norralanna. Veebruaris Val di Fiemmes toimuval MM-il tahab ta kaasa teha kõik distantsid peale kahe. “Ma pole veel pääsenud Norra sprindikoondisse,” muheleb Skari. “30 km on minu jaoks pisut pikk distants ja pealegi vabastiilis. Tõenäoliselt ma seda distantsi ei sõida, kuid lõpliku otsuse teen siiski alles MM-i ajal.”

Saladust pole. Ometigi üllatas Skari Davosis Ðmiguni võites 10 km vabastiilis.

“Jah, olen vabastiilis paremaks läinud,” nõustub Skari. “Ei saa öelda, et ma oleksin midagi väga palju muutnud või et mul oleks mingi saladus. Muutsin oma uisusammu treeningud lühemaks, pidades silmas sprinte ja 5 km distantsi, samuti keskendusin senisest enam tehnikale.”

Kuuldes, et Otepääd võib laupäeval kimbutada külmalaine, väristab Skari õlgu. “Loodan, et külma pole üle 15 kraadi ja et tuleb hea ja põnev võistlus Kristina Ðmiguniga.”

Allikas (10.01.2003)

***

  • Bente saabus Kristina õuele võite noppima

Tarmo Paju, SL Õhtuleht, Reede, 10. jaanuar 2003

Arno Saar
KOMPSE ROHKEM KUI ENNAST: Bente Skari väljus Tallinna lennujaamast suurte kottide vahele peidetuna.
Arno Saar
ALATI RÕÕMUS: Bente Skari näolt kaob naeratus harva.

Norra suusakuulsus Bente Skari on võitnud seni mõlemad Kristina Ðmiguni kodus Otepääl peetud maailma karikasarja sõidud. Homme ja ülehomme loodab norralanna samas veel kaks võitu noppida.Tarmo Paju

Küsimuse peale, kas ta kavatseb homme ja ülehomme suure rivaali Ðmiguni kodu juures viisakalt käituda ja võõrustaja suhtes lahke olla, kostis Skari eile Tallinna lennujaamas laia naeratusega: «Kas tõesti pean? No eks ma püüan sellele mõelda.»

«Tean küll, et olen Otepääl võitnud seni mõlemad MK-sõidud. Loodetavasti lisan kahele võidule nädalavahetusel veel kaks,» lisas Salt Lake City olümpiavõitja ning kolmekordne MK-sarja võitja, kes 2001. aastal valitses Otepääl 5 km ja 1999. aastal kaks korda pikemat klassikadistantsi.

Skari juhib hetkel MK-sarjas Ðmiguni ees vaid 18 punktiga ning ennustab kogu aasta kestvat võitlust. Kui hooaja algul pakkus norralanna tiitlisoosikuks Ðmiguni, siis pärast ootamatut vabasõidu esikohta detsembris Davosis on ta enda võimalustes kindlamaks muutunud.

«Olen isegi üllatunud, et vabastiilis nii palju arenenud. Usun, et suudan MK-sarja üldvõidu pärast Kristinale korraliku lahingu anda. Arvan, et see võitlus teeb suusaspordile ainult head,» rääkis Skari.

Otepääl ootab laupäeval 15 km ühisstardist klassikasõit ning päev hiljem klassikasprint.

«Loodan, et olen heas vormis. Minu viimasest võistlusest on möödunud kolm nädalat, vahepeal olen treeninud kodus. Kõik läks hästi, ainult 20–30kraadine külm sundis mõnikord suusatamise asemel tuppa jooksma või rattaga sõitma,» muljetas Skari.

Kuulnud, et pakane ähvardab ka Otepää MK-etappi, uuris Skari lehemeestelt ilma-ennustust. «20 kraadi on tõesti külm,» kostis ta. «Kuulsin, et viimasel etapil Kavgolovos olevat veelgi hullem olnud. Loodan, et siin temperatuur üle 15 kraadi ei tõuse. Alla selle pole mingit probleemi.»

***

Ongi nii, Bente?
Postimees, laupäev 29.03.2003

Tiit Karuks

Reutersi vahendusel saabunud teade, et Bente Skari kavatseb motivatsioonipuudusel karjääri lõpetada, tuli ootamatult. Ei oska naiste tippsuusatamist ilma temata ette kujutada.

Usun, et paljud Norras ja väljaspool Norrat tunnevad end mingil moel justkui solvatuna: kuidas siis nii, kuidas nii äkki? Vaid kolmekümneselt.

Jah, võidetud on kulda-karda olümpiatel, maailmameistrivõistlustel, maailmakarikavõistlustel. Samas, MK-etappe silmas pidades on Jelena Välbe kolme võidu kaugusel (Bentel 42, Jelenal 45 võitu).Võiks vallutada tipu ka vabatehnikas. Skarile pole see nähtavasti piisav motivatsioon. Arvan teda mõistvat.

Ka võidud võivad inimest tüüdata. Kui neid on väga palju, kui need tulevad väga lihtsalt. Vähemasti kõrvalt vaadates.

Kuidas on võimalik viimasel kilomeetril sellised vahed vormistada, viimasel mõnesajal meetril näiliselt lootusetust seisust olümpiakullale suusatada. See on ja ilmselt jääbki Skari saladuseks.

Ärgem unustagem sedagi, et Bente on naine. Kolmekümnene naine. Ja elus on palju muud peale tippspordi.

Aga kumb on olnud ikkagi kõvem, Bente Martinsen või Bente Skari? Rumal küsimus, arvate. Võib-olla tõesti. Ent ikkagi: minu arvates Skari. Martinseniks olemine oli tema karjääris üks, ehkki oluline etapp. Et saada Skariks. Küpseks, peaaegu võitmatuks.

Kes on järgmine liider?

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.