VE: Käru kool

Väike Käru kool alustas sulgemisotsuse kiuste


Esimesse klassi astunud Kaarel uudistab, mida vanas koolipingis pihta hakata. Foto: Tairo Lutter

Käru Algkool alustas eile tööd nagu kümme viimast aastat, kuigi Avanduse vallavolikogu oli juba talvel teinud kooli sulgemisotsuse.

Viie poisiga alustanud Käru koolis toimus eile aktus nagu teisteski õppeasutustes üle Eesti.

Sõna said rohkem koolipoisid ise kui täiskasvanud. Erutusest kippusid luuleridade algused ununema, kuid lõpuks läks see nagu lepase reega. Esineda said peaaegu kõik lapsed.

Väikekooli saatus endiselt lahtine

Täiskasvanud soovisid head õppeaasta algust. Lapsed said limpsi ja esimesse klassi astunud Kaarel aabitsa.

Avanduse vallavanem Raili Sirgmets kandis paberilt ette kauni luuletuse, kuid kooli edaspidisel saatusel ta pidulikul sündmusel ei peatunud. Vallavalitsus tegi esimesse klassi astujale kopsaka kingituse.

Lapsevanem Marite Leemets ütles, et eks näis, mida näitab pooleliolev kohtuprotsess – kui õigus jääb vallavalitsuse poolele, siis pole neil kui lapsevanematel midagi rohkem teha. “Oleme kõik endast sõltuva teinud,” ütles Leemets. Ta tunnistas, et kogu see lugu hakkab juba väsitama.

Lapsevanem lisas, et muidugi oleks hea, kui väiksemad lapsed saaksid kodu lähedal koolis käia, süda oleks nende pärast rahulikum. “Kui laps on ikka metsade taga kaheteist kilomeetri kaugusel, läheb hommikul kell pool kaheksa minema ja jõuab õhtul kella viieks tagasi, siis on ikka muret küll,” lausus Leemets.

Tuleval aastal tuleks poistekooli tüdruk

Marite Leemetsal käib kohapealses koolis praegu üks laps – poeg, kuid järgmisel aastal tuleks tal juba tütar kooli. Kõige vanem Leemetsa lastest käib koolis Simunas.

Neljanda klassi poiss Siim lausus, et temale Käru koolis meeldib. Koolis käib ta kahe ja poole kilomeetri kauguselt jalgrattaga ja loobub sellest vaid siis, kui libe on. Talvel on tema kinnitusel ikka lumes sumpamist ka. Tänavu on tal ühine tee vend Kaarliga, kes tuli esimesse klassi.

Käru Algkooli juhataja Maiu Talja oli võrdlemisi napisõnaline, öeldes, et oleks räbal lugu küll, kui lastel tuleks järgmisest õppeveerandist või poolest õppeaastat teise kooli kolima hakata, lapsevanemad on kõik endast sõltuva teinud, et kool jääks.

Lisaks sellele, et Kärus on nüüd poistekool, on neil 1995. aastast praktiseeritud pühapäevakooli näol usuõpetust.

Lapsevanemate ja õpetajate sõnul on nad viimasel ajal keskendunud kooli alguseks ja jätnud kõik muu kõrvale. Tulgu otsus nii või teistsugune, peaasi, et selgus saabuks.

Kõige rohkem oleneb väikekooli lähim saatus vallavolikogust, kes teadaolevalt 10. septembril volikogu talvist otsust ümber vaatama hakkab.

–>Valdo Einmann
valdo@virumaateataja.ee

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.