VE: Artur Kapi ühing

Sakslane kinkis Artur Kapi ühingule maja
27.11.2003

Elmo Riigi foto
Rahvusvahelise Artur Kapi ühingu juhatuse liige Aave Toomsalu loodab, et kingiks saadud majas hakatakse muu hulgas lastelaagreid korraldama.

Anonüümseks jääda sooviv Saksa muusikaärimees tegi Artur Kapi ühingule annetuse, mille eest organisatsioon ostis Suure-Jaani kesklinna maja.

Seni tühjalt seisnud endisesse kauplusehoonesse kavatseb ühing luua heliloojate suvekodu.

Rahvusvahelise Kapi ühingu juhatuse esimees Andres Uibo rääkis, et ärimees annetas raha soovist edendada Suure-Jaani kui Eestis ainulaadse piirkonna kultuuri. “Ta näeb, milline vägev kultuuripõhi sel linnal on,” vahendas Uibo.

Suure-Jaani linnapea Rein Valdmaa sõnul läks hoone maksma 105 000 krooni, kuid see on alles investeeringute algus. “Esialgsetel hinnangutel läheb hoone valmis ehitamine maksma umbes 3,5 miljonit krooni,” ütles ta.

Uibo sõnul on majaostmine esimene samm, mis lööb lahti fondide uksed. “Euroopa fondide juurde pääsemiseks peab olema kümme protsenti omaosalust,” selgitas ta. “Seni polnud probleem mitte selles, et Euroopast raha ei saa, vaid omaosaluse puudumises. Nüüd on see meil olemas.”

Eesti muusikute puhkekeskus

Uibo kujutluses saaks majast keskus, kuhu saaksid tulla muusikud ja teised kunstiinimesed kogu Eestist, et seal siis loometööga tegelda.

“Praegu annab kultuurkapital loomeinimestele stipendiume välismaale loomemajadesse sõiduks. Milleks sõita Gotlandile, kui edaspidi on võimalik Eestis samasuguses majas olla?” küsis Uibo.

Kapi ühingu juhatuse liikme Aave Toomsalu väitel peaks hoone ülemisel korrusel olema ööbimisvõimalus Suure-Jaanit külastavatele kunstiinimestele ja noortelaagritele ning esimesest korrusest võtaks enamiku enda alla salong. Samuti oleks seal hoone haldaja eluruumid.

Maja hoovipoolsesse ossa plaanib ühing ehitada rõdu, kus saaks anda kontserte.

“Selle alla tuleks varjualune, kus saaks istuda, ümbrust nautida ja näiteks kohvi juua,” jutustas Rein Valdmaa.

Toomsalu sõnul oleks hoone hea paik noortelaagritele.

“Plaanime hakata tegema tihedamat koostööd Eesti Muusikaakadeemia ja väiksemate muusikakoolidega, et nad siin oma laagreid korraldaksid,” tutvustas ta plaani. “Need oleksid midagi samasugust, nagu oli tänavu suvel trompetilaager.”

Kui Uibo loodab, et maja tehakse korda aastaga, siis Valdmaa nii optimistlik pole. “Arvan, et järgmisel aastal hoonet veel päris valmis ei jõua,” nentis ta.

Klaver tuuakse kirikust ära

Nii Uibo kui Valdmaa arvasid, et kohe pärast hoone valmimist tuuakse sinna ka linnale kingitud hinnaline klaver, mis asub praegu Suure-Jaani kirikus.

“Uude hoonesse tuleks soe saal, kus saaks aasta läbi kontserte anda,” lausus Uibo. Tema sõnul kolitakse klaver sinna siis, kui maja on täiesti valmis.

Klaveri seisukord kerkis päevakorrale suvel, kui Kapi ühingu juhatuse liige Vardo Rumessen ähvardas muusikariista kirikust ära toimetada. Tema sõnul oli keskkütteta kirik klaverile liiga ohtlik.

Andres Uibo,

Artur Kapi ühingu esimees

Rajame Eesti kultuuriinimestele loomemaja just Suure-Jaani sellepärast, et seal saavad kokku haruldane kultuuritaust ja kaunis keskkond. Ümbruses on suurepärane loodus, Soomaa sood on terve Euroopa mõistes haruldased.

Siiski on oluline eelkõige see, et Suure-Jaani on olnud Eesti muusikute, kunstnike ja kirjanike kodu. Kui siin ei oleks olnud Mart Saart, Artur Kappi ja Johann Kölerit, oleksime võinud teha suvekodu näiteks Rõugesse, kus on samuti imeline loodus.

Alo Raun
alo.raun@sakalakirjastus.ee

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.