VE: Paukson, Edda ja Eduard – astroloogid

Astroloogidest abikaasad Edda ja Eduard Paukson kinnitavad, et eestlased suhtuvad astroloogiasse mõistlikult, seda mitte pimesi uskudes. Astroloogilisi nõuandeid selle kohta, millisele ajale rihtida näiteks ostu-müügitehning või kevadine suurpuhastus, tasuks aga Pauksonite arvates järgida.

Eesti astroloogide liidu Interneti-lehelt võib lugeda, et astroloogieetika üks põhireegel on võimaluse korral vältida sõna “ennustamine” kasutamist. Kuidas siis oleks õige nimetada seda, mida te teete?

Edda: Tõepoolest, astroloogia pole ennustamine mitte kuskilt otsast. Ennustajad on selgeltnägijad ja suurelt jaolt ka kaardipanijad. Aga astroloogia on teadus omaette. Nüüd on ta juba teadus, sest teiste maade kõrgkoolides on astroloogia alana täiesti olemas.

Eduard: Astroloogia on võimalike sündmuste toimumise prognoosimine.

Edda: Jah, arvestades planeetide, Päikese ja Kuu liikumist. Näiteks saame inimesele ära öelda, et tal tuleb pingeline aeg. Teades, millised pinged võivad tulla, saab ta neid ära hoida või tublisti leevendada.

Eduard: Pingestatud planeediseisud pingestavad inimest ja tema võib siis esile kutsuda üht või teist liiki sündmuse, mitte ei kutsu planeedid ise midagi esile. Nad annavad oma mõjutuse, aga see, kuidas inimene reageerib nendele mõjutustele ja kasutab ära energia, mida need planeedid talle annavad, on hoopis iseküsimus.

Nii et inimeste vastuvõtlikkus tähistaevas toimuvale on väga erinev?

Edda: Loomulikult, ja tahe end analüüsida samuti.

Eduard: Kuid muidugi ühel ajal on inimesel lihtsam midagi korda saata, kuna siis planeetide mõjud aitavad seda teha, aga teisel ajal võib-olla mingil määral takistavad. See, kuidas inimene oskab neid takistusi võita, on jällegi iseasi.

Edda: Siin saab astroloog isegi nõu anda. Oletame näiteks, et inimesele mõjub Uraani pingeseis – ta kipub olema mässumeelne, kõigile kohe plärtsti midagi ütlema. Aga kui ta teab, mis teda mässamisele kallutab, suudab ta ennast veidikenegi tagasi hoida.

Mida mina soovitan, on lugeda kirjutist “Kuu mõju psüühikale”, mis on iga-aastases “Astroloogilises abimehes”. Kui ikka kuu on Jääras, on kõik mingil moel ärritatud, ja kui kuu on Vähis, on kõik kergemini solvuvad. Teinekord vaatan isegi, kus see kuu on, siis tean, kuidas isekeskis käituda.

Või näiteks väga lihtne asi – täiskuu. Täiskuupäeval on alati rohkem kuritegevust – seda on ka politsei kirjutanud –, sest inimesed lähevad agressiivseks. Ja tekib suur tegutsemisvajadus. Seda ei saa otseselt astroloogiaga seostada, aga millegipärast mõjutab täiskuu paljusid inimesi ja loodust tervikuna. Tihtipeale mõned ei maga sel ajal, lapsed eriti.

Kui koostate inimesele sünnikaardi, kas räägite talle ära nii hea kui halva, teades, et viimane võib astroloogiausku inimest tõsiselt traumeerida?

Eduard: Tegelikult peaks astroloog rääkima kõik ära, ka igasugused võimalikud ohud. Iseküsimus on, missuguste sõnadega seda esitada. Vähemalt mina olen seisukohal, et ka arst peaks oma patsiendile kõik ära rääkima, kõige hullemadki asjad, iseküsimus on, kuidas ta seda teeb. Kui ta ütleb, et jah, sinuga on nüüd kõik, sured maha, siis võib-olla ta sisendabki inimesele, et aeg on otsas, ja inimese organism juba võtab sellise oleku, et kõik on läbi. Sama lugu on ka astroloogiga, kuidas ta inimesele asju esitab.

Edda: Astroloogia ja psühholoogia käivad alati käsikäes. Ei ole head astroloogi, kes ei tunne psühholoogiat.

Miks peaks üldse sünnikaardi tellima? Võimalikke ohte teades võib ju muutuda täielikuks närvipuntraks.

Eduard: Kui ei taha ennast tundma õppida, siis ei peagi.

Edda: Astroloogia on tegelikult nendele inimestele vajalik, kes tahavad oma elu veidikenegi lihtsamaks teha, panna ta n-ö jooksma.

Eduard: Konkreetset sündmust me tõepoolest ennustada ei saa, küll aga seda, mismoodi planeedikombinatsioonid ja -seisud konkreetset inimest, mõne teatud päikesemärgi esindajat või meid kõiki ühel või teisel ajal mõjutavad ning missuguseid sündmusi need võivad tuua – tööpakkumine, armumine, kellegagi tülliminek vms.

Edda: Iga päev annavad iga planeet ja planeedikombinatsioon oma mõjutuse inimesele igas eluvaldkonnas. Ja neid ei ole sugugi vähe. Vaat siit koorubki välja küsimus, miks ajalehehoroskoobid on nii erisugused.

Kõik, mis seal on, on tegelikult õige. Aga miks nad on erinevad, näiteks ühes kohas pannakse Sõnnile armastust, teises raha-, kolmandas terviseasju jne? Asi on väga proosaline: ühe inimese või päikesemärgi kohta saaks üheks päevaks kirjutada keskmiselt kolm masinkirjalehekülge. Tekib ju küsimus, milline ajaleht suudaks selle ära paigutada, see pole võimalik. Ja siis läheneb astroloog asjale väga lihtsalt: paneme täna Jäärale armuasjad. See ei ole vale, mis ta sinna paneb, aga see on ainult üks murdosa päevahoroskoobist. Kui inimene tahaks tõesti teada, mis temaga võib toimuda, peaks ta kõik maailma ajalehesabad läbi lugema.

Mis mõte ajalehehoroskoopidel siis üldse on, kui tegelikult midagi teada ei saa?

Edda: See, et need sabad seal on, pole üldse halb. Inimene teeb ajalehe lahti, loeb horoskoobi läbi ja võtab seda kui meelelahutust, aga las ta võtab, kuid see tähendab, et ta natukenegi analüüsib ennast. Ja ma olen vahel õhtul päevahoroskoopi vaadanud, nii mõnigi asi on täppi läinud.

Meil ei ole Eestis inimesed sellised, nagu võib-olla Venemaal, Soomes, Saksamaal. Eestlane võtab astroloogiat väga mõistlikult.

Mida tähendab mõistlikult?

Edda: See tähendab, et ta ei hakka kõike pimesi uskuma, et oi, mul on täna siin öeldud, et pean käpuli kukkuma, ja kukubki.

Eduard: Ja väga vähe on neid, kes käivad, horoskoop pihus, ning ainult selle järgi elavad.

Edda: Mina leian, et astroloogiat tuleb kasutada siis, kui seda on vaja. Kuid muidugi igapäevaseid nõuandeid, mis on meie “Astroloogilises abimehes”, tasuks järgida. Üks asi on retrograadse Merkuuri aeg, mille mõju on vähemalt 90 protsenti inimesi omal nahal tunda saanud. Muide, alates 17. detsembrist kuni 6. jaanuarini on just see Merkuuri näiliselt tagurpidi liikumise aeg. Inimesed on siis märgatavalt hajameelsemad, mälu on kehvem, rohkem tuleb ette üksteisest möödarääkimist, raha ja dokumentide vargusi, liikluses esineb märgatavalt rohkem ummikuid ja muid segadusi jne.

Nõuanded kuluvad ära ka praktiliste asjade puhul, näiteks kahaneva kuu ajal on hea koristada ja pesu pesta. Olen täheldanud, et siis tuleb poole vähem pesupulbrit panna. Kasvaval kuul kipub pesu halliks jääma.

Samuti võiks neid järgida hammaste väljatõmbamisel, juuste lõikamisel ja, mis põhiline, silmade kontrollimisel, sest silmad näevad eri kuufaaside ja Marsi seisude ajal erinevalt. Milleks siis seda eirates riskida vale kangusega prillide saamisega?

Eduard: Ma ei teagi, kes olid esimesed, kes sellise tähelepaneku tegid, aga igatahes arstiteadlased on selle oma väljaannetes sõnastanud, et inimese silma vikerkesta tundlikkus on otseses sõltuvuses kuufaasidest. Mis see on? See on ju tegelikult astroloogia.

Tean mitmeid aednikke, kes ajavad näpuga “Astroloogilises abimehes” rida, millal kartul maha panna või kapsataimi istutada…

Edda: Jah, järgime meie vanarahva teadmisi, et kasvaval kuul pane maha need, mis üles kasvatavad, ja kahaneval kuul need, mis alla kasvatavad. Arvestame viljakaid ja viljatuid märke. Ma ei tea, kuidas meie vanaemad seda oskasid, meie vaatame tabelist, aga kuidas nemad oskasid seda taevast vaadata? Mina ei oska.

Kui on suured põllud, siis pole muidugi võimalik astroloogiaga arvestada, aga kui oled potipõllumees, siis võib ju vaadata.

Eduard: Meil on endal juhtunud selline lugu, et tahtsime panna maha herned ja leidsime selleks ainult ühe lühikese soodsa ajavahemiku öösel. Ma ei jõudnud peenra otsani välja, kui kell kukkus ja lõikas soodsa aja ära. Tulemus oli see, et õigel ajal pandud hernes oli üle pea ja edasi oli nagu kääridega ära lõigatud – kaunu kandis küll, aga oli madal. Maalehe fotograaf tegi sellest pilti ning see avaldati ajalehes.

Teine asi on muidugi see, et ei tohi arvestada ainult ühte asja, minna välja üksnes astroloogia peale. Et vot nüüd on planeetide seis soodne ja taim peab kasvama. Ei tohi ära unustada, et peale planeetide antavate astroloogiliste energiate ja mõjutuste tahab taim ikkagi saada tilgakese vett, parajat soojust, võib-olla pihutäie sõnnikut ka veel juurde.

Kas eestlased on sellised inimesed, kes loevad horoskoope teki all nagu Kroonikat: tehakse nägu, et absoluutselt ei huvita, aga tegelikult ikka huvitab küll…

Edda: Jah, väga paljud.

Eduard: Paljusid asju häbenetakse, mida ei pruugiks.

Edda: Me ei ole veel nii vabad. Aga mis mind naerma ajab: kui küsitakse mõne tuntud inimese käest, mida ta astroloogiast arvab, ja ta siis ütleb viisakalt, et see teda ei huvita, või otse välja, et see on jama. Aga kaks nädalat tagasi on ta minuga väga pikalt vestelnud ning ma olen talle teinud sünnikaardid, prognoosid ja mida kõike veel…

Eduard: Või helistab mõne päeva pärast ja küsib, kas me ei tahaks talle prognoosi teha.

Edda: On mõningad inimesed, kes on julgenud avalikult välja öelda, et nad kasutavad astroloogi abi. Neid ma hindan, aga see on muidugi inimese oma asi, ta võib seda ka varjata, palun väga.

Mujalt maailmast on teada mitmeid riigimehi, kellel on oma ihuastroloog. Kuidas on lood Eesti tuntud tegijatega?

Edda: Alustame Reaganist. Temal oli kõik suisa niimoodi paika pandud, et ta alustas kõnet näiteks kaks minutit õigest ajast varem või kolm minutit hiljem. Ja ta oli üks populaarsemaid presidente. Olen sada protsenti kindel, et Venemaa presidentidel on astroloogid. Aga mis puudutab Eesti poliitikuid, siis kuidas ma saan seda öelda?

Ma ei küsi nimeliselt, aga on see üldiselt Eestis kombeks?

Edda: On küll. Olen vaikselt jälginud mõne käitumist, kas ta on järginud neid asju. Väga paljud järgivad. Alati pole see võimalik, sest meie poliitika on niivõrd kiire, aga samas jälle vaatan, et mõni pareerib väga oskuslikult kriitilised olukorrad ära.

Ajakirjandusest on saadud lugeda, et teie nõustamisgraafik kipub olema sama tihe kui tuntud psühholoogidel. Kas teete koduseid vastuvõtte?

Edda: Varem võtsin inimesi kodus vastu, aga enam mitte. Mul tekkis 5-6 aastat tagasi üks segav faktor. Öeldakse, et kõikidel on mingid võimed. Olen alati väitnud, et mul ei ole mingeid ettenägemisvõimeid. Ma pole mingi ennustaja, aga siiski, visuaalne pilt annab mulle juba natukene liiga palju informatsiooni kätte.

Teine asi on see, et inimene on telefoni teel nõu küsides vabam, eriti kui on tõsised probleemid. Näiteks oli mul üks homode armukolmnurk, kus kõik kõigest teadsid ja kõik kolm mulle helistasid.

Astroloogia abistab inimest kas või abielukriiside või tervisliku probleemi korral. Või oletame, et keegi kaotab paugupealt töökoha. Mulle on nii paljud helistanud, nutavad läbi telefoni, vaata et otsivad juba nööri, aga ma vaatan inimese sünnikaarti ja saan öelda: “See ei olegi teile nii halb. Kui te kuidagi suudate majanduslikult aasta oodata, siis näete, et oli hea, et see juhtus. See seis avas teie ees uued, paremad võimalused.” Tihtipeale see niimoodi on.

Eduard: Et inimene vajab edasiminekut, aga see töökoht hakkas teda võib-olla juba kinni hoidma, liigselt piirama.

Kas on ka küsimusi, kus tõstate käed üles?

Edda: Jah, loomulikult. Üks valdkond on selline, millal saaks poisslapse või tüdrukutirtsu. Seda tahetakse väga palju teada, aga selle koha pealt tõstan käed püsti.

Ja teine asi, kui küsitakse: “Millal ma suren?” See on jälle selline asi, mida meie ei oska öelda. Jah, ühe asja võin ära näha, kui on potentsiaalne õnnetusjuhtumi oht, ja selle ütlen alati inimesele ära. Et hoidku näiteks jalga gaasipedaalil natukene õrnemalt peal. Ja õnnetusjuhtumeid on tänu sellele ära hoitud ning neid on mõned korrad ka juhtunud. Aga õnneks ei ole meie teada juhtunud midagi hirmsat.

Eduard: Astroloogiaga on selline asi, et ta on küll teadus, aga väga raske on sooritada teaduslikke katseid ja teha korduskatseid. Näiteks kui inimene pöördub astroloogi poole, et ta peab minema operatsioonile ja tahab teada selleks sobivat päeva. No otsime talle selle välja, tehakse lõikus ära, kõik läks korda, aga me ei saa teha korduskatset. Me ei saa suunata teda uuesti läbi tegema sedasama kirurgilist operatsiooni samas seisus, nagu ta oli meie juurde pöördudes, ebasobival ajal.

Kontrollimaks, kas astroloogia peab paika või ei, saab teaduslikke katseid teha taimedega. Ja neid katseid on teinud kaunis paljud teadlased eesmärgiga astroloogia kehtivus ümber lükata. Aga oma katsete tulemusena on nad just nimelt tõestanud selle paikapidavust. Olen lugenud nende katsete kirjeldusi ja need on tõepoolest sooritatud kõiki teaduslikele eksperimentidele ja katsetele esitatavaid nõudeid järgides. On eemaldatud kõikvõimalikud kõrvalmõjud. Ja tee või tina, astroloogia töötab!

Kui meditsiini juurde tagasi tulla, siis olete varem korduvalt tsiteerinud arstiteaduse ja arsti kutse-eetika rajaja Hippokratese õpetust: ärge tungige terariistaga kehapiirkonda või organisse ajal, mil kuu asub seda piirkonda või organit valitsevas, sellega vastanduvas või ristuvas sodiaagimärgis. Kuivõrd arvestavad tänapäeva tohtrid astroloogilisi mõjutusi?

Eduard: Millegipärast on juba päris ammu see õpetus Hippokratese vandest ära koristatud. Aga Eesti ajal olevat see olnud.

Edda: 1975. aastal käisin Kanadas. Minu onu töötas haiglas ja olin väga imestunud, et Kanada kirurgid arvestavad astroloogiliselt soodsaid ja ebasoodsaid päevi. Arvestavad ka meie kirurgid, aga nad loomulikult ei räägi sellest, sest võib-olla mõni teine kirurg kõrval naerab.

On väga palju tingimusi, mis peaksid olema, et lõikus läheks hästi. Aga neid tingimusi on niivõrd palju, et võib-olla leiame aastas soodsat operatsiooniaega veerand tundi ja muidugi peame kusagilt tagasi andma. Aga loomulikult ei tohiks opereerida näiteks pea piirkonda, kui Kuu on Jääras. Ja täiskuu on muidugi kõige hullem, siis jookseb haav ohtralt verd ja ka mitmesuguste tüsistuste oht on kõige suurem.

Eduard: Täiskuupäeval ei tohiks teha ühtegi kirurgilist operatsiooni, muidugi kui pole lausa karjuvat vajadust. See on juba vanast ajast kirjas isegi juutide targas talmudis, et täiskuupäeval ei tohi sooritada poiste traditsioonilist ümberlõikamist.

Edda: Arstidel on loomulikult tohutu koormus ja alati ei saa seda vaadata, aga mõne kriitilise asja puhul tuleks seda teha. Näiteks hiljuti oli üks noormees, kellele tehti silmade laseroperatsioon. Ja arst ütles teise silma puhul, et ta ei julge seda lahti teha. Ilmselt oli arstil väga hea intuitsioon ja ta ei teinud seda. Aga poiss sai aru, et midagi on väga kehvasti, helistas mulle ja ma ütlesin: “Jumal tänatud, et ta seda silma lahti ei teinud.” Vaatasime sellele silmale õige päeva ja kõik läks korda.

Ja siis oli üks noor piiga, kes pidi ka minema silmade laseroperatsioonile. Leidsime talle väga hea päeva, aga see oli laupäev. Ja uskuge või mitte, see tüdruk ütles arstile, et konsulteeris astroloogiga, ja arst tegigi selle operatsiooni laupäeval. Tüdruk läks järgmisel päeval kontrolli ja arst ütles, et tal pole nii häid tulemusi olnud.

Mõni hambaarst on öelnud, et kui meil on märgitud soodne aeg hamba väljatõmbamiseks, on tal sel päeval igavene pikk järjekord ukse taga. Aga see on õige, sest kui tõmmata hammas välja õigel päeval, pole õhtuks isegi mingit valuaistingut. Välja arvatud akuutsed asjad – kui on ikka põletik, siis ei tohi hakata “Astroloogilises abimehes” tuhnima ja oodata kaks nädalat õiget päeva. Selle lõpptulemuseks oleks põletik lõualuus, silmades ja jumal teab kus veel.

Ja muidugi ei saa traumade puhul sobivat aega vaadata. Mul oli endal väga raske jalaluumurd. Samal päeval hoiatasin kahte inimest, et olgu ettevaatlikud, ja kell pool üks öösel juhtus endal õnnetus. Tagantjärele vaatasin, et operatsioon lõppes pool tundi enne seda, kui algas halb aeg. Ja ma ei tea, kas kiita seda arsti – jalal oli neli murdu, kruvid ja seibid olid sees pool aastat – või kiita tõesti taevatähti, aga minuga tehti imeline töö. Ja ma ei tunne isegi ilmastikumuutusi, mul ei ole see jalg valutanud ega midagi.

Kui suur töö on ühe aastahoroskoobi koostamine, mis jaanuaris ka Põhjarannikus ilmub?

Edda: See on tohutult suur töö. Tihtipeale ajalehed helistavad paar päeva varem, kas me saaksime teha järgmiseks aastaks horoskoobi. Põhjalikku horoskoopi teeme tegelikult kuu aega. Peame ju iga päeva välja arvestama ja vaatama, mis seal enam-vähem on.

Eduard: Kuigi meil pole võimalik aastahoroskoopi päeva kaupa anda…

Edda: … jah, peame ikka vaatama, et ajalehte ei peaks horoskoobi pärast viis tükki välja andma…

Eduard: … aga meil tuleb see endale selgeks teha, et mingi kokkuvõte teha. Me ei ole seadnud eesmärgiks teenida astroloogilise nõustamisega endale elatist. Noh muidugi, aega ja tööd selleks kulub ja eks me natukene võtame selle eest ka ikka midagi, aga mis meid siiani on elatanud, on “Astroloogilise abimehe” väljaandmine. 2004. aasta oma on juba viieteistkümnes.

Selle raamatuga teete ära isegi menukirjanikele. Harva kerkib mõne Eestis väljaantava raamatu tiraaþ üle 5000, teie omal on see püsinud stabiilselt üle kümne tuhande…

Edda: Jah, kui Eestis väljaantavate raamatute tiraaþid on keskmiselt 1000-3000, siis “Astroloogilise abimehe” oma on olnud viimased neli aastat 12 000. Varem oli see veelgi suurem, aga eks hind on tõusnud ja inimestel ei ole lihtsalt raha.

Kuidas teil käis see nõks läbi, et leidsite: astroloogia on just see, millega tahaks tegelda?

Eduard: Naljakas on see, et olen marksismi-leninismi vaimus välja õpetatud füüsik. Jumal hoidku, üks teadlane ei tohi ju uskuda niisugustesse asjadesse, mida ei saa otseselt käega katsuda, kaaluda ja mõõta. Nii et kunagi suhtusin sellesse väga skeptiliselt. Aga juhtus niimoodi, et üks tuttav tegi Eddale horoskoobi ja laulis seal igasuguseid asju, mis sundisid tollel mehel turjast kinni võtma, et räägi ära, mille põhjal sa niisugust juttu suust välja ajad.

Edda: Elasin pool aastat hirmu all.

Eduard: Vot see on just seesama asi, et inimesele tuleb kõik ära rääkida, iseasi on, kuidas. Siis ta hakkas mulle seletama niipidi ja naapidi. Mina muudkui pärisin ja lõpuks ta vihastas, viskas materjalid mulle laua peale ja ütles: “Loe ise.” Sirvisin neid materjale, muigasin ja järsku – ma ei mäleta, mis asi mul peas tiksuma hakkas – ma küsisin endalt: miks ka mitte?

Edda: Siis tuli 7-8aastane periood, kus me kaotasime kõik oma sõbrad. Sukeldusime ülepeakaela astroloogiasse, kirjutasime kõike kättesaadavat käsitsi ümber, sest tookord polnud käepärast paljundusvõimalust, klõbistasime kirjutusmasinat, ja nii ta läks.

Eduard: Aga küll see oli raske. Need materjalid, mis tollal saada olid, polnud sugugi täiuslikud, pahatihti olid nad vananenud ja sinna olid tõlkimistega vead sisse tehtud. Aga saime ikka nii palju targaks, et midagi hakkasime mõikama. Ja siis vaatasime sõprade ja tuttavate pealt, kas asi toimib. Näiteks et me ju tunneme seda inimest, hea sõber, no ei saa ju olla, et ta on kitsi! Aga hakkasime tema käitumist analüüsima ja tuli välja, et tõepoolest on.

Edda: Astroloogiaga oleme tegelenud täpselt 28 aastat. Aga selge on see, et mida kauem tegeled, seda rohkem märkad, kui vähe sa tead. Oleme teinud ka statistilisi uuringuid, uurisime narkomaania ja alkoholismi probleemi. Näiteks on väga hea, et kui lapsel on potentsiaalne narkomaania või alkoholismi oht, siia juurde kuulub ka ravimitundlikkus, siis ema seda teab. Siis saab ta ju oma last jälgida ja suunata.

Mees saab suguküpseks 21aastaselt ja kui ta sinnamaani suudaks joovastavatest ainetest hoiduda, siis oht ei oleks enam nii suur. Selleks ajaks on tema kesknärvisüsteem täielikult välja arenenud. Pean ütlema, et on mitmeid noormehi, kellega oleme saanud silmast silma rääkida ja kes on võtnud seda asja täiesti tõsiselt. Kuigi on ka seda, et kui mõnel on sünnikaardis see oht sees, kardab ta alateadlikult neid aineid. Väga paljudel täiskarsklastel on see sees.

Praegu on narkomaania ja alkoholism probleemid, millesse võiksid astroloogid sekkuda. Kuid meid on Eestis siiski niivõrd vähe ja väga paljud meid üldse ei usu.

Kas teie enda elu sujub sellepärast libedamalt, et oskate iga kell astroloogiast abi otsida?

Eduard: Vaatame suhteliselt tihti planeetide seise, aga enamjaolt takkajärele. Kui midagi tõsisemat on plaanis, siis oleme muidugi otsinud sobivaid ajaperioode. Aga alati ei ole päris täppi läinud, selles mõttes, et otsid välja väga sobiva aja mingi lepingu sõlmimiseks – sellise päeva, kus see leping oleks ühtviisi kasulik mõlemale poolele, mitte niimoodi, et üks tõmbab teisel naha üle kõrvade –, aga jõuab kätte see päev ja notar on haige või ei saa teist lepingupoolt kätte.

Edda: Üks nõrk koht meil mõlemal on muidugi raha, sest oleme raha suhtes väga ükskõiksed inimesed. Ja me vaidleme ühtelugu, aga huvitaval kombel polegi me vist üldse riius olnud. Oleme isegi kaks korda abiellunud ja pulmi pidanud, sest 20. pulmaastapäeval tegi abikaasa mulle ootamatu ettepaneku, et meie kooselu võiks ka kiriklikult ära kinnitada.

Vaatasin teie koostatud aastahoroskoopi Eestile selleks aastaks, kus te prognoosisite näiteks suurt edu tehnikasportlastele, ettearvamatuid tulemusi riigikogu valimistel, iibe võimalikku tõusu ja seda, et ametiühingud võivad detsembris oma nõudmised läbi suruda, kuigi see hakkab mõjuma hiljem. Milleks peaks vaimu valmis panema tuleval aastal?

Edda: Järgmist aastat ei taha ma puudutada, see tuleb jube. Just nimelt sellepärast, et kõik Euroopa Liidu miinused tulevad välja. Juba praegu tulevad. Nad ei saa ei põhiseadusega ega millegi muuga maha, ainult vaidlevad. Euroopa Liit ei too mitte midagi head, see on ilmselge. Kusjuures ütlesime selle otse välja juba enne referendumit. Meil oleks olnud mõistlik veidi viivitada, vaadata, mida see liit endast õieti kujutab.

SIRLE SOMMER-KALDA
Kolmapäev, 24.12.2003

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.