VE: Queen Mary 2 – suurim reisilaev maailmas

 

QueenMary2.jpg:  Head reisi, Queen Mary 2

Aadu Hiietamm, SLÕL, reede. 9. jaanuar 2004

 

Uus merekuninganna on nüüdsest Queen Mary 2. Just niisugust nime kannab maailma kõigi aegade suurim reisilaev, mille eile ristis Southamptonis Suurbritannia kuninganna Elizabeth II.  

Uue laeva iseloomustamisel on ajakirjandus kasutanud peamiselt ülivõrdeid. Queen Mary 2 (QM2) jätab tõepoolest unustamatu mulje. Laev on 345 meetrit pikk, 72 meetrit kõrge ja 41 meetrit lai.

Kui asetada näiteks Eiffeli torn külili, siis jääks Pariisi sümbol pikkuselt laevale alla. Kõrgust on QM2-l rohkem kui kui Jumalaema kirikul Pariisis või Vabaduse sambal New Yorgis.

Panama kanalist QM2 läbi ei mahu. Sealt läbi sõitev laev tohib olla kuni 32 meetrit lai.

Kuni 56 km tunnis

QM2 maksimaalne sõidukiirus ulatub 30 sõlmeni ehk 56 kilomeetrini tunnis. Laevamootorite võimsus küünib 157 000 hobujõuni.

Laeval toodetavast elektrist piisaks 200 000 elanikuga linna varustamiseks. QM2 võtab peale kuni 2620 reisijat. Laeva meeskonda kuulub 1254 liiget.

Queen Mary 2 valmis Prantsusmaal Saint-Nazaire´s Alstomi kontserni laevatehases 23 kuuga. Laev pandi kokku 16 meetri pikkustest moodulitest nagu legoklotsidest.

QM2 ehitus maksis 870 miljonit eurot (13,6 miljardit Eesti krooni). Luksuslaeva kujundamisel võeti eeskuju kuulsast, kuid kurva lõpuga Titanicust.

QM2 vastab igati luksusliku ookeanialuse tunnustele, selles on juugendstiilis laiad trepid, suur ballisaal, talveaed, jalutustekk, hulk luksuspoode ja koguni planetaarium. Kolmveerandil luksuskajuteist on rõdud ja mõnes koguni oma spordisaal.

Laevas on kokku 14 restorani ja viis basseini. Loomulikult ei puudu Queen Mary 2 pardal ka kasiino, haigla ning 8000 köitega raamatukogu.

Sõitma hakkab QM2 peamiselt Inglismaalt üle Atlandi ookeani Ameerikasse ja tagasi. Reisijale läheb sõit maksma sõltuvalt kajutist 3000 kuni 41 250 eurot. Kahekorruselistes luksuskajutites on pinda koguni 264 ruutmeetrit. Hoolimata soolastest hindadest on peaaegu kõik piletid juba aastateks broneeritud. QM2 teeb tänavu lõbusõite ka Euroopa vetes.

Verine vahejuhtum

Uue luksuslaeva imagot varjutab möödunud aasta 15. novembril toimunud verine sündmus. Tookord said kutse tulla valmivat laeva vaatama laevatehase töötajate perekonnaliikmed. Paraku purunes külaliste all laevale viinud sild. Õnnetuses hukkus 15 ja sai vigastada 28 inimest. Seetõttu on ajakirjanduses Queen Mary 2 nimetatud ka Bloody Mary (Verine Mary). Vahejuhtum võib mõjutada ka Alstomi laevatehase tulevikku. Nii puuduvad tehasel praegu uued tellimused.

Kahenädalasele avareisile viib kapten Ronald Warwick (63) eile ristitud luksuslaeva 12. jaanuaril. QM2 võtab siis Southamptonist suuna üle Madeira, Tenerife, Las Palmase, Barbadose ja St. Thomase Fort Lauderdale’i Floridas.

Queen Mary 2 kuulub USAs asuva maailma suurima laevasõidufirma Carnival Briti tütarettevõttele Cunard Line. Uus laev vahetab välja samale kompaniile kuuluva reisilaeva Queen Elizabeth 2, mis teeb oma viimase reisi tänavu kevadel.

Kuninganna Elizabeth II katkestas eilseteks ristimispidustusteks jõulupuhkuse. Seegi on tavatu sündmus.

 

xxx

(10:57 13.01.2004)

FOTOD: Queen Mary 2 asus neitsireisile
SOUTHAMPTON, 13. jaanuar (AP-EPLO) – Maailma suurim reisilaev, uhiuus Queen Mary 2 asus esmaspäeval Inglismaalt teele Ameerikasse, pardal tuhanded reisijad ja sadamakail lehvitamas tuhanded saatjad. AP fotod.

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.