VE: “Sakala keskus”

Muinsuskaitse lõikab Sakala keskuselt korruse
Urmas Seaver, PM reporter, 03.03.2004 

Linnaruumi lõhkumisele viidates nõuab muinsuskaitse Sakala keskuse juurdeehituse alandamist kuue meetri võrra, mis võib viia keskuse Rävala puiestee poolse ja seni allesjätmisele määratud osa lammutamisele.

Sakala keskust ligi 270 miljoni krooni eest ümber ehitava ASi Uus Sakala nõukogu liige Peeter Rebane ütles eile, et arendaja järgib muinsuskaitse nõuet ja juurdeehituse Estonia puiestee poolne ots tuleb korruse võrra madalam.

«Eks me saame muinsuskaitse soovist aru ja ega meil seal midagi teha ole, viisime muudatuse sisse, et saaks edasi minna,» lisas Rebane.

Ettepaneku Estonia teatrihoone naabrusse kerkiv juurdeehitus madalamaks teha esitas riigi muinsuskaitseameti juures töötav ekspertnõukogu, viidates vajadusele kaitsta linnaruumi väärtuslikke alasid.

Eesti Kunstiakadeemia professori Krista Kodrese juhitud nõukogu hinnangul lõhuks hoone linnaruumi tasakaalu.

Kui praegu oli Sakala keskuse juurdeehitus kavandatud 31 meetri kõrgusena, siis muinsuskaitse tegi ettepaneku lõigata sealt kuus meetrit maha, et see jääks Estoniast madalamaks. Erandina võis muinsuskaitse hinnangul kõrgemaks jääda vaid uusehitise lavatorn.

Rahvusooperi hoonel, mis jääb juurdeehitusest otse üle Estonia puiestee, on kõrgem katuseosa 29 meetri kõrgusel, erandina küünib teatrimaja torn 40 meetri kõrgusele.

Ekspertnõukogu hindas Sakala keskuse ümberehituse projekti põhjusel, et see jääb Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndisse.

Korruse mahalõikamisega kaob juurdeehituse Estonia-poolsest osast 32 toaga hotell, mis on Rebase sõnul nüüd plaanis üle viia keskuse Rävala puiestee äärsesse otsa ning mis seetõttu tuleb seni kavandatust korruse jagu kõrgem.

Rebane lausus, et esialgse plaani kohaselt ehitataks üks korrus Rävala puiestee äärsele osale lihtsalt juurde.

Samas lisas ta, et ehituseksperdid hindavad praegu, kuidas hoone konstruktsioonid lisakorrusele vastu peaksid.

Koos kolleegidega Sakala keskuse ümberehituse projekti koostav arhitekt Inga Raukas ütles, et tõenäoliselt konstruktsioonid lisaraskust välja ei kannata. Seetõttu on tema sõnul kaalumisel ka variant lammutada keskuse Rävala puiestee äärne osa maha ja ehitada siis uuesti üles.

Ehitamiseks läheb suvel

Keskuse algne ümberehituskava nägi ette Estonia puiesteeni ulatuvat hiiglaslikku juurdeehitust, praeguse suure saali ja lühtrisaali lammutamist ning keskuse Rävala puiestee ja Sakala tänava äärse osa säilimist.

Rebane ütles, et hoolimata muinsuskaitse nõudest on plaanis Sakala keskuse ümberehitamisega pihta hakata sel suvel ning 2006. aastal peaks see valmis saama.

Uuenevasse keskusesse tulevad lisaks pisihotellile muu hulgas ka kobarkino, väärtfilmikeskus, multifunktsionaalne saal teatrietenduste, muusikalide, kontsertide ja suurkonverentside jaoks, raamatu- ja muusikapood ning konverentsikeskus.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.