VE: Mikser, Sven – keskerakondlane

Mikser: astusin erakonda, mitte perekonda

Tuuli Koch, 18.03.2004


Keskerakonna viimasel juhatuse koosolekul Edgar Savisaare leeriga lõplikult riidu pööranud partei juhtfiguur Sven Mikser tunnistas, et erakonna ebaedu põhjus on autokraatlikus juhtimisstiilis ning sisevõitlus kahandab kindlasti partei võimalusi europarlamendi valimistel.

Keskerakonna viimast juhatuse koosolekut nimetatakse läbi aegade üheks pingelisemaks. Kuidas teile tundus?

Kohtumine oli suhteliselt emotsionaalne ja üks selliseid, millist mina vähemalt ei mäleta.

Õhkkond oli selline, et tervet ja argumenteeritud hääletust oli seal raske oodata. Erakonna esimees ründas eelnevate päevakorrapunktide arutelul väga üheselt mind ja Peeter Kreitzbergi, samuti mitmeid teisi, nii et me ei pidanud võimalikuks sellises olukorras kandideerida.

Juba pärast erakonna kongressi hakati rääkima fraktsiooni võimalikust lagunemisest. Kui tõenäoline on teie väljaastumine keskfraktsioonist, kui Vilja Savisaar peaks saama fraktsiooni esimeheks?

Elame, näeme. Ma siiski arvan, et erakonnas ja fraktsioonis on kindlasti palju paremaid esimehevariante kui Vilja Savisaar. Lääneliku poliitikaga ei käi hästi kokku, et mees juhib erakonda ja tema naine parlamendifraktsiooni. Astusin mingisuguste programmiliste põhimõtete alusel ikkagi erakonda, mitte perekonda.

Mis on teie praeguse võitluse eesmärk? Kuhu see jõuda võib?

Kuhu see jõuda võib, seda on raske ennustada. Keskerakonnal on alati olnud hea programmiline alus ja selge ideoloogia. Kui vaatame viimast 10-12 aastat, siis on see suurim ja rahva poolt enim toetatud erakond olnud konkurentsitult rohkem opositsioonis kui võimul. Ja selle põhjused on selgelt selles, et parteid on juhitud viisil, mis pole ei kaasaegne ega demokraatlik. Eesmärgiks on see, et inimesed, kes meid valivad, jõuaksid ka lõpuks selleni, et saame nende ideede eest valitsuse tasemel seista. Seda saab teha ainult siis, kui juhtimist väga oluliselt muuta, ja muuta seda demokraatlikumaks.

Loen ma siit õigesti välja, et probleem on isikus, Edgar Savisaares, ja tema juhtimisstiilis?

Ma ei sõnastaks seda nii. Ma ei sõdi praegu konkreetsete isikute vastu või poolt. Erakonna suhtelise ebaedu taga pole valed programmilised ideed, vaid partei ebaedu on selles, et teda on juhitud autokraatlikult, mis on eemale lükanud ka teisi erakondi, kes võiks meiega koostööd teha. Minu eesmärk on seda muuta. Aga ma ei tooks siia juurde ühtegi nime.

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.