VE: Viru keskus

Viru keskuse pidulik avamine ootas prominentide järel
Askur Alas, 10.05.2004


Reedel avati juba teist korda Viru keskus ja maa-alune bussiterminal, seekord toimus tseremoonia ametlikumalt kui varem – avajate seas olid Soome parlamendi juht Paavo Lipponen ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar.

Eesti suurim, sadu kaubamärke koondav moekaubanduse meka avati külastajatele 15. aprillil, eelmisel õhtul toimus sadadele kutsutud külalistele, sealhulgas ajakirjanikele avamispidu. Jäi mulje, et keskus on nüüd avatud, kuid võta näpust – ei olnud.

Savisaar sai kingiks majavaimu

Maa-alune bussiterminal avati kerge hilinemisega kahele Lasnamäe bussiliinile 24. aprillil. Pidulik avamine koos linnajuhtide ja sümboolse kummi lõhkitorkamisega leidis aset aga alles möödunud reedel. Päevaleht Tallinna andmeil ei avatud bussiterminali pidulikult varem sellepärast, et avamisel poleks saanud osaleda linnapea Edgar Savisaar.

Bussiterminali avatseremoonial osalesid linnavalitsuse ja linnavolikogu, Harju maavalitsuse, majandusministeeriumi, tarkvara loonud firma Helmes ja autobussikoondise esindajad. Keskuse ehitajate esindaja andis Savisaarele pidulikult üle terminali sümboolse “majavaimu” – sisaliku – poolemeetrise kuju. Esindaja põhjendas sisaliku valimist sellega, et see on pikk nagu buss, väle ja elab maa all.

Linnapea Savisaar ei saanud märkimata jätta, et linn investeeris terminali 60 miljonit krooni. Nii palju läks terminal Savisaare sõnul maksma sellepärast, et see tehti võimalikult mugavaks, näiteks on lastega emadele liftid ja kaldteed, reisijad saavad infot busside väljumisaja ja -koha kohta elektroonilistelt tabloodelt.

1. juunil võib aga bussiterminali nr 1 uuesti avada, sest alles siis saavutab see täiskoormuse: praegu terminalist sõitjaid pealevõtvale 15 Lasnamäe liinile tuuakse juurde Merivälja ja Vana-Pääsküla liinid. Tipptunnil hakkab terminali läbima 50 bussi tunnis. Siis alles sisustatakse ka kõik ootesaaliga külgnevad teenindus- ja kaubanduspinnad.

Ka paari kuu pärast saab väiksema tseremoonia korraldada – Savisaar lubas, et siis paigaldatakse terminali uudsed piletiautomaadid.

Keskuse avas Soome parlamendipea

Pool tundi pärast seda, kui Savisaar oli Tallinna trammi- ja trollikoondise orkestri saatel bussiterminali ametlikult avanud, läks ta korrus kõrgemale Viru keskust avama. Staariks oli seekord siiski Soome parlamendi esimees Paavo Lipponen, kelle sõnul on Viru keskus monumendiks Eesti ja Soome koostööle, kus Eesti ei ole enam allhankeriik, vaid võrdne partner.

Koos riigikogu esimehe Ene Ergmaga kiskus Lipponen katte keskuse aatriumi paigaldatud metallplaadilt, kus keskuse valmimise kuupäevana pole kirjas mitte avamiskuupäev 15. aprill, vaid 7. mai.

Päevaleht Tallinna andmeil söövitati metalli just see kuu-päev sellepärast, et see sobis kuude kaupa aega ette planeerivale Soome kõrgele ametimehele.

Sarnaselt bussiterminaliga saab Viru keskust veel mitu korda avada. Nimelt pole see veel kaugeltki valmis – alles sügisel paigaldatakse keskuse ette hiidneitsi kuju, valmivad korterelamu ning kultuuri- ja vabaajakeskused. Keskuse pressiesindaja põhjendas kahte avamist sellega, et esimene kord polnud kohal keskuse omanike esindajaid. “Siis oli vaid kaubanduskeskuse, nüüd ka veel valmimata osa sisseõnnistamine. See ei ole pidu peo pärast. Soomest saabus 100-liikmeline delegatsioon, ka Eesti poliitiline ja ärieliit oli kohal,” selgitas pressiesindaja.

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.