Porkuni järv ajab üle…

Aasta eest tühjaks kuivanud Porkuni järv ajab nüüd üle
11.05.2004 00:01Aarne Mäe, toimetaja

Kui aasta tagasi jäi Porkuni järvest järele vaid veetühi kauss, siis sel kevadel kipub järv üle kallaste ajama.

Porkunis elav Kaljo Pilt ütles, et suurvesi on kevaditi tavaline nähtus, kuid sel aastal on veetase järves erakordselt kõrge. “Harilikult hakkavad allikad tööle detsembris-jaanuaris, siis seekord hakkasid allikad tööle juba sügisel ja uhavad siiamaani,” rääkis Pilt.

Maksimaalsel piiril

Nii Kaieallikal kui ka Suurallikal on vesi treppideni tõusnud, tungib siin-seal lausa läbi kivi ja on uhtunud ära ka osa pinnasest, mis viib mullu rajatud hüppetorni juurde.

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg tähendas, et muidu keskmiselt paari-kolme meetri sügavuse Porkuni järve veetase on praegu maksimaalse piiri peal. “Talupoja loogika ütleb, et ju see seis sellest sõltub, milline on põhjavee tase,” arutles vallavanem.

Porkuni&Uudeberg.jpg:  

Sellest, et põhjavee tase tänavu kõrge on, annavad tunnistust ka ümbruskonna kaevud.

Vastupidiselt mõnele keskkonnametnikule ei läinud kohalikud inimesed Uudebergi sõnul järve tühjakskuivamisest sugugi paanikasse, sest seda on varemgi juhtunud, küll aga võttis järve veega täitumine seekord rohkem aega.

Porkuni järv sai kurikuulsaks 2003. aasta alguses, kui see ühtäkki kuivenema hakkas. Kevadeks oli ilusast järvest järel vaid kuiv põhi. Ehkki möödunud suvel hakkas sinna taas vett imbuma, ei osanud keegi arvata, et tänavu see lausa üle ujutama kipub.

Lääne-Virumaa keskkonnateenistuse juhi Aivar Lainjärve sõnul on praeguseks järve veetase normaliseerumas. Samas pole veel taastunud mullu hävinud veekogu taimestik ja kalastik.

Aasta eest sai Toomas Uudeberg keskkonnakaitsjatelt 5000 krooni trahvi vee erikasutusloata tööde eest järvepõhjas. Nimelt kasutas Toomas Uudeberg juhust ja lasi järvepõhja puhastada, enne kui vesi tagasi tuleb. Kohalik rahvas pani tollal raha kokku ja maksis trahvi ise ära, sest pidas vallavanema tegevust õigeks.

Praegu arutavad Porkuni inimesed ilusast järvest rõõmu tundes, et ei tea, kas peaks trahvi tagasi küsima.

Moskva raha aitas

Kaljo Pilt rääkis kohalike inimeste juttudele toetudes, et 1940. aastal oli järv nii tühi, et sai kuiva jalaga läbi suve mööda järvepõhja poodi käia. Ise ta aga mäletab 1976. aastat, mil ta tuli aprillis järve tagaotsast kingadega mööda järvepõhja lossi poole. “Seejärel lõi aga kahe nädalaga järve pilgeni täis,” mäletab Pilt.

Suhteliselt kuiv on järv olnud kevaditi ka 1990.-ndate alguses. “Umbes 15-aastase intervalliga jookseb tühjaks, sinna midagi teha ei saa,” lisas Pilt.

Kaljo Pilt rääkis ka loo sellest, kuidas 1964. aastal kinnikasvanud alumine järv Moskvast saadud rahaga süvendati. Keegi omaaegsetest tipp-parteilastest käis Porkunis suviti puhkamas, tal oli aga Moskvas rahandusministeeriumis sõjasõber, kes samuti Porkunisse puhkama sattus.

Tänutäheks võõrustamise eest sõlmiti leping, mille järgi sai soostunud järveosa süvendamine tervenisti 640 000 rubla. Töödega hakatigi kohe pihta ja midagi hullu pole juhtunud.

Porkuni järv saab vett sealsetest allikatest, kust algab Valgejõgi. Sissevoolu järve ei ole. Tegemist on paisjärvega – mõisaajal paisutati jõeläte tammidega üles. Porkuni järvel on tuntust kogunud ka liikuvad saared.

10. juulil peetakse Porkuni järvel tünnisõitu, kus sedapuhku saab sõita ka paaristünnis.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.