VE: Rannu lahing – Vabadussõja episood

Kaitseliit taastab Rannu lahingu kivi
Ajalugu Kaitseliit taasavab jaanipäeval Rannu vana koolimaja juures 1940. aastal lõhutud Vabadussõja Rannu lahingut meenutanud mälestuskivi.

Kaitseliidu Alutaguse maleva instruktori veebel Aivar Raudsepa sõnul on võetud suund kunagise Kalvi kompanii taastamiseks ning kuna see mälestuskivi kunagi just sellele kompaniile kuulus, siis otsustati ka see taastada. “Selle aasta aprillikuust on kaitseliiduga liitunud Aseri piirkonna inimesi ning initsiatiiv kivi avamiseks tuli nende poolt. Loodame, et selle kivi taastamisega muutub kaitseliit sealses piirkonnas populaarsemaks ning see aitab kaasa meie liikmete arvu suurenemisele,” tunnistas Raudsepp, kelle sõnul on aprillikuust alates jõutud nii kaugele, et kohe kinnitatakse ära Kalvi rühm. “Kompaniini on sealt veel palju arenguruumi, kuid esimesed sammud on astutud,” lisas ta.

Mälestuskivi, mis esimest korda avati 1930. aastal ning hävitati kümme aastat hiljem, taastatakse algsel kujul Rannu vana koolimaja juures, ehkki mitte päris ajaloolises paigas, sest sealt läheb praegu Tallinna-Narva maantee. Tume siledaks tahutud küljega põllukivi, millele on graveeritud vabadusrist ja kiri “Rannu lahingu mälestuseks 11. detsember 1918. a.”, pannakse samamoodi, nagu originaal oli, kividest alusele ning ümbritsetakse raudkettidega. Maaomanik on lubanud kivi juurde tiigi rajada ning sealset ümbrust hooldada.

Rannu lahingut, mis toimus 10. ja 11. detsembril 1918. aastal, peetakse üheks tähtsamaks lahinguks sellel Vabadussõja raskel perioodil.

Taastatud mälestuskivi avatakse 24. juunil kell 13.

Põhjarannik, 11.06.2004

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.