VE: ESTO IX päevad Riias

Eestlased läksid lonkava korraldusega ESTO-le 29.06.2004 00:01Anneli Aasmäe, reporter

Kuigi Riias oli raske leida märki ESTO päevadest ja ürituse korraldus lonkas tublisti, nii et mitu tantsurühma pidi ise endale esinemispaika otsima, nautisid sajad väliseestlased siiski üleilmset eestlaste kokkutulekut.

ESTO reklaami peaaegu täieliku puudumise kiuste võis juba laupäeval, päev enne kokkutuleku algust, komistada Riia vanalinnas peaaegu igal tänavanurgal eesti keelt kõnelevate inimeste otsa. Sajad väliseestlased Kanadast, Rootsist, USAst, Austraaliast, Venemaalt ja mujalt saabusid 9. ESTO päevadele.

Seekordse kokkutuleku eesmärgiks oligi lääneriikides ja endistes idabloki maades elavate eestlaste ühendamine, nendevaheliste sidemete ja koostöö arendamine.

Napilt huvilisi

Pühapäevasele avatseremooniale Riia kongressidemaja ees kogunes peamiselt eestlastest koosnev pooletuhandepealine rahvahulk, lätlastest saabus uudistama vaid mõni üksik. Kokkutulnud nentisid, et võrreldes eelmiste ESTO päevadega on huvilisi vähevõitu.

«Ma arvan, et ESTOd sellisel kujul, nagu need on siiamaani toimunud, surevad varsti välja,» nentis USAst saabunud Priit Vesilind, kes astus ESTO-l üles Washingtoni rahvatantsurühma Pillerkaar koosseisus.

Avamisel tervitasid kohaletulnuid ka Eesti president Arnold Rüütel, Riia ja Tallinna linnapead Gundars Bojars ja Edgar Savisaar.

Ülemaailmse Eesti kesknõukogu president Ülo Anson tõdes, et 15-30 aastat tagasi oli ESTOde siduvaks eesmärgiks Eestile vabaduse nõudmine.

«Nüüd aga seob meid eestlus ülemaailmsetes mõõtmetes,» ütles Anson. «Kokkusaamistes, mõtete vahetamistes või vestluses peitub see jõud, mis annab meile iseteadvust, kindlust, julgust elada ja olla eestlane.»

Esinejad hädas

ESTO raames on avatud hulk kunsti- ja folkloorinäitusi, Riia vanalinnas tegutsevad käsitöökojad ja iga päev esinevad seal ka Eesti kollektiivid. Eile õhtul toimus suur valguspidu, kus esines paarsada tantsijat ja muusikut ülemaailmsetest eesti kogukondadest. Homme toimub Riia toomkirikus «ESTO 2004» pidulik lõpetamine.

ESTO korralduslik pool jätab sel korral soovida. Kontsertide toimumispaiku tõsteti ümber ning mitu tantsurühma pidi ise mööda vanalinna väljakuid ringi käima, otsides endale sobivat esinemispaika. Samuti ei osanud ametnikuneiud ESTO infokeskuses kontsertide toimumise kohta infot jagada.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.